Hírek

„Sortűz” a Városház téren

2020. augusztus 1.   Hajnal Csilla  

Humor, rock- és komolyzene, no meg egy kis történelmi időutazás a hagyományőrzők segítségével – augusztus első, igazi kánikulát hozó napján a Művészkorzón a Vörösmarty Színház művészei, a Fehérvár Hangja tehetségei, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar oktettje és az I. András Király Lovagrend tagjainak bemutatója szórakoztatta a közönséget a belvárosban.

– Mi van ma a városban?
– Mi lenne? Középkor.
A rövid kis párbeszéd néhány perccel az I. András Király Lovagrend „sortüze” után hangzott el szombaton néhány ismerős között a Városház téren, ahol a hagyományőrző csapat kis időre tényleg a középkorba varázsolta a közönséget. Kiderült például, hogy a csapatban nem véletlenül vannak hölgyek, hiszen annak idején is kísérte a sereget az asszonynép. A téren állók aztán alapos kiképzést kaptak a korabeli fegyverekről, azok használatáról: szúró és lőfegyverek kerültek elő sorra, a kardok, szablyák használatát azonnal be is mutatták a marcona harcosok – persze szigorúan vér nélkül. És a lőfegyverek is megszólaltak, nem is akárhogyan: golyó ugyan nem volt a csőben, de azért mindenkit figyelmeztettek, álljon el a fegyverek elől, és ha kényes, fogja be a fülét is. Nem véletlenül: pár másodpercre füstbe burkolózott a tér és a dörrenést az egész Fő utca népe hallotta, még az óriásbábok, Szent László király, Adelheid királyné és a lányuk, Piroska is összerezzent a hangra.

Az „időutazás” előtt a Vörösmarty Színház két művésze szórakoztatta a nézőket. Andrássy Máté előbb hosszasan magasztalva felkonferált egy a fellépésre soha meg nem érkező kollégát, majd elénekelte a maga írta dalt, amelyet Barack Obamának írt, Juhász Illés pedig – Dragomán György írását előadva – a hagymaaprítás titkait osztotta meg a közönséggel, stílusosan egy lecsófesztiválos kötényt magára öltve.

A színészek mellett két fiatal énekes lépett a hallgatóság elé, a tavalyi Fehérvár Hangja két tehetsége, Isaac Thomas és Matern Vanda énekelt a téren. Most is bizonyították: nem véletlenül kerültek a legjobbak közé, kiválók voltak mindketten most is.

A Zichy ligetben szombaton nyolc muzsikus, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ArsOktettje előadásában hallottak a zenebarátok nyolc nagyszerű darabot. Bondor Erika, Molnár Eszter, Hartyáni Ágnes, Lókodi-Sziklási Szilvia és Sárkány Katalin hegedűn, Molnár Petra brácsán, Mády-Szabó Eszter csellón, Nagy Ferenc nagybőgőn játszott, nagyszerű perceket szerezve a nézőknek, akik hálás tapssal köszönték meg az élményt.

Fotó: Fehérvári Programszervező Kft.

 


 

, ,