Hírek

Jazzmuzsika, minden korosztálynak

2021. augusztus 29.   Hajnal Csilla  

A gyerekek palacsintát tekertek, csirkékkel táncoltak, hangszereket simogattak, ráadásul bürökdudát is készítettek, miközben a felnőttekkel együtt kiváló jazzmuzsikát hallgattak. Az aprónép legkitartóbb tagjai még a telt házas, esti Sárik Péter Trió koncertet is végigbulizták az Öreghegyi Közösségi Házban, a szombati családi zenés pikniken.

Hol elbújt, hol meg kisütött a nap szombat délután, de végül nem esett az eső a jazz köré szervezett piknik ideje alatt. Talán az is segített, hogy a Kokopelli Jazzmatiné koncertjén a Süss fel Nap című dalocskát is elénekelték a gyerekek a zenekarral. A Kokopelli interaktív foglalkozásán a dalokhoz alkalmazkodva palacsintát „töltöttek” és tekertek a gyerekek, hogy aztán gyorsan meg is vendégeljék a finomsággal a szüleiket, de táncoltak a baromfiudvarban a csirkékkel, jártak a piacon is – közben persze megismerték a hangszereket: a fuvolát, a harsonát, a tenor- és a baritonszaxofont például.

Az ismerkedés kicsit később folytatódott a hátsó udvarban, Franczia Dani rengeteg különböző dobot és más ütős hangszert hozott magával, amelyekről érdekes történeteket is mesélt. Az ír keretes dobbal például megmutatta, hogyan változik meg a hangja, ha kifeszített bőrt meglazítják vagy éppen vízzel itatják át. A cajonról megtudtuk: a Peruba hurcolt rabszolgáktól elvették a hangszereiket, de mert ők zenélni akartak, ládákon kezdtek el dobolni – így született a hangszer. Egy alkalommal az egyik legnagyobb jazzgitáros, Paco de Lucía koncertezett az országban, az ő ütőse fedezte fel a cajont, és hozta el Európába. Ő tett bele gitárhúrokat, így még gazdagabb lett a hangja – olyan, mint egy dobfelszerelésé. Lábcsörgő, ujjshaker, csörgődob, kalimba, és az ufónak kinéző handpan  – a gyerekek egyre nagyobb kíváncsisággal figyelték a bemutatót, folyamatosan kérdezgettek és persze nagyon várták, hogy ki is próbálhassák a zeneszerszámokat, amire természetesen volt is lehetőségük – jó kis közös muzsikálás kerekedett!

A kertben közben az Oti Voice & Bass, azaz Horváth Ottília (ének) és Kővári Péter (basszusgitár) műsorát élvezhette a – sajnos kis számú – közönség. Az énekesnő különleges, füstös-rekedtes hangja és a basszusgitár igazán eredeti hangzásvilágot hozott az Öreghegyre: az örök Summertime, Amy Winehouse Back to Black vagy Eta James At last című dalának feldolgozás hidegrázós élmény volt, de a Purple Rain és Sweet Dreams is emlékezetes marad azok számára, akik hallották – talán lesz még alkalom a duóval találkozni máskor is.

Az esti koncert a szelesre fordult idő miatt beköltözött a házba, ahol nyolcra megtelt a terem: a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann már a Jazzkívánságműsor első számával megénekeltette a közönséget. A zongorista Sárik Péter azt mondta, kivételes alkalom a mostani, itthon ugyanis még csak egyszer játszották ezt a műsort, aminek óriási sikere volt az Öreghegyen. Bagossy Brothers, Demjén, R-go, Váczi Eszter, Kovács Kati és Katona Klári dalainak feldolgozását is játszották többek között a koncerten, amelyen zseniális szólókat hallhatott a közönség. A kétórás koncert minden pillanata nagyszerű volt, a színpadról áradó energia magával ragadta a hallgatóságot, alig akarták leengedni a színpadról a zenészeket, akik persze szívesen adtak ráadást.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

 


 

,