Hírek

Nylka: valami ismerős, mégis új – új kiállítás az Öreghegyen

2021. augusztus 30.   SZKKK  

Vasárnap és hétfőn rendezték meg az idei Aranybulla Művészeti Napokat az Öreghegyi Közösségi Házban és annak kertjében. Vasárnap Soulistic címmel a Malek Andrea Gospel Tour koncertje, hétfőn a tehetséges fiatal ruhatervező, Nyeste Laura kiállítása és a Lounge Fm zenekar koncertje várta az érdeklődőket. Hétfő este a Barátság mozi kertmozija zárta a programot.

Különleges, igazán bensőséges hangulatú koncerttel ajándékozták meg a közönséget Malek Andrea és zenésztársai az Öreghegyi Közösségi Házban az Aranybulla Művészeti Napok első estéjén. A Soulistic Gospel Tour az énekesnő és Jáger Bandi zongorista-zeneszerző együttműködéséből született. A magyar nyelvű dalok zenéjét, amelyek a gospel, a jazz és soul elemeit ötvözik, Jáger Bandi írta, a szövegek egy része Malek Andreáé. A dalok Istenről és hitről szólnak, a közönség hallhatta többek között a zenekar Szikra díjjal elismert, Kegyelmed oly nagy című gyönyörű dicséretét is, de a világszerte ismert Oh Happy Day is elhangzott a vasárnap esti koncert ráadás számaként.

Soulistic – Malek Andi Gospel Tour

A zenei programok mellett hagyományosan egy kiállítást is kínáltak a szervezők a vendégeknek. Hétfőn kora este nagy érdeklődés mellett nyílt meg a tehetséges, fiatal ruhatervező, Nyeste Laura tárlata. A Nylka néven saját márkát építő divattervező ruháiban a természetes anyagok és motívumok dominálnak. Az Aranybulla Művészeti Napok keretében megrendezett tárlaton a „Muggy” névre keresztelt nyári és a „Return” téli kollekciójából is ízelítőt kapott a közönség.

Nyeste Laura tárlatának megnyitóján Lehrner Zsolt alpolgármester mondott köszöntőt

A tárlaton köszöntőt mondott Lehrner Zsolt, aki a stílusról szólva Giorgio Armanit idézte: „Divatos holmikat bárki vehet magának, stílust azonban nem.” Az alpolgármester kiemelte, hogy a belvárosban és a kulturális eseményeken járva-kelve azt tapasztalja, kezd visszatérni a stílus és az egyediség fontossága a mindennapokban. Ezt képviselik Nyeste Laura alkotásai is, amelyekkel globalizált és uniformizált világunkban azt szeretné elérni, hogy az egyéniség ne vesszen el a ruha mögött.

A kiállítást Maj Ajna művészetmenedzser „Óda a kreátorokhoz” címmel nyitotta meg

A kiállítást Maj Ajna művészetmenedzser, a budapesti Glassyard Galéria munkatársa nyitotta meg. „Minden egyes alkalommal lenyűgöz a kreativitás ereje, ahogyan a semmiből valami lesz. Legtöbbször csak a végeredménnyel találkozunk, ezért hajlamosak lehetünk mindent magától értetődőnek és adottnak venni, holott az alkotói folyamat korántsem egyszerű feladat egy olyan korban, amiben állandó az információs zaj, villámsebességgel változnak a trendek – ilyen környezet fogadja a frissen végzett ruhatervezőt is. (…) Ha az érzésvilágról szólunk, amit Laura a tervezés során megjeleníteni és közvetíteni szeretett volna a két kollekcióban, akkor egyrészről a téli visszavonulásról mesélhetünk, másrészről azokról a nyári estékről, amelyek emléke még intenzíven él mindannyiunkban. Mindegyik darab hihetetlen érzékről tanúskodik, ahogyan a színekhez és anyagokhoz nyúl, hogy végül a letisztultság jegyében, egy egyszerű formából kiindulva hozzon létre valami ismerőset, mégis újat.”

Nyeste Laura divattervező Nylka néven épített saját márkát

Nyeste Laura kiállítása szeptember 19-ig látogatható. A tárlat egyben egy új sorozat kezdete is, amelynek keretében a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ elsősorban fiatal, pályakezdő formatervezőket, dizájnereket, képzőművészeket mutat majd be, ezzel is segítve pályájuk indulását.

A Lounge Fm is telt házas koncertet adott

A hétfő esti program a Lounge Fm koncertjével folytatódott. A Lounge Fm tavaly alakult, de csak néhány koncertet tudott adni, máris jöttek a járvány miatti zárások – idézte fel a kezdeteket a koncert elején Hoff Marcell, a zenekar alapítója és dobosa, aki köszönetet mondott a város önkormányzatának azért az előadóművészeti pályázatért, amelynek ők is nyertesei. A zenekar tagjait régi barátság köti össze, hárman együtt jártak főiskolára. A csapat profilja az igényes szórakoztatás, népszerű, ismert feldolgozásokat játszanak, dzsesszbe hajló stílusban – az elhangzó dalokat Szolnoki Dóra, a zenekar énekese vezette fel. A Lounge Fm további tagjai: Bögöthy Ádám (bőgő), Horváth Dávid (gitár) és Horváth János (billentyűk).

A programot a Barátság mozi kertmozijának vetítése zárta, a nézők a Notting Hill-i cukrászda című angol romantikus filmet nézhették meg az intézmény kertjében.

Szöveg: SZKKK és Stettler Zsuzsanna (ÖKK), fotó: Simon Erika (ÖKK), Györfi Péter és Lőrincz Miklós

 

 


 

,