Hírek

Különleges, egyedi, utánozhatatlan stílus

2021. szeptember 25.   Hajnal Csilla  

Illés Kati cipőtervező különleges, egyedi stílusú cipőiből nyílt kiállítás pénteken a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében. A megnyitón Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt, a kiállító iparművészt Attalai Zita cipőszobrász méltatta. A női szíveket bizonyosan megdobogtató, gyönyörű lábbeliket október 24-ig tekintheti meg a közönség a ház nyitvatartási idejében.

Messziről felismerhető, egyedi, különleges darabok Illés Kati cipői, amelyek hangsúlyozottan a nőies vonalat képviselik: mindegyik más és más részlet miatt érdemes a figyelemre. Igazi műalkotások, mégis hordhatók és kényelmesek, bőr, selyem és bársony csodák, fantasztikus színekkel és mintákkal, masnikkal, csatokkal, szalagokkal, fodrokkal, zsabóval, csipkével és gyönggyel felöltöztetve. Az biztos, hogy egyszer nem elég látni az SZKKK tóparti épületének földszinti termében kiállított cipőket, több idő kell, hogy minden szépséget felfedezzen rajtuk az ember.

Stílusosan dobozokban vagy azok tetején kelletik magukat a lapos sarkú szaladósok és a kivételes alkalomra való magas sarkúak, az extravagáns, fényesen csillogó és a visszafogottan elegáns topánok. Eredeti, izgalmas kiállítás született, amely azért is fontos, mert ezzel a képzőművészet mellett az iparművészet is megjelent a városban – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester a megnyitón, hozzátéve: szervezőnek és alkotónak is az lenne a legnagyobb öröm, ha sokan jönnének, megnéznék a tárlatot, hogy aztán beszélgessenek, vitatkozzanak a látottakról.

Illés Kati cipőtervező és Cser-Palkovics András polgármester

Kati és az ő „cipőszámítása” harminc éve kezdődött – idézte az iparművész szófordulatát Attalai Zita cipőszobrász, a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért elnöke, aki régi barátként, kollégaként ajánlotta a tárlatot a közönség figyelmébe. Ötlet, inspiráció – a tervező számára talán ez a könnyebb része a munkának, míg a kellékek, az anyagok beszerzése óriási kihívás manapság. Ahogyan a megvalósítás is: talán sokan nem is tudják elképzelni, milyen statikai és szerszámismeretet igényel egy-egy ilyen gyönyörű cipő elkészítése – Illés Kati mindezeknek birtokában van. Nemcsak karakteres tervezői világa, egyedi ízlése, utánozhatatlan stílusa miatt tartom szakmailag sokra őt, hanem azért is, mert bár itthon a könnyűipar nagyobbrészt tönkrement, neki ebben a helyzetben is sikerült megőriznie kedvét, elhivatottságát. A nehezített körülmények között is elismert tagja a szakmának – emelte ki Attalai Zita, aki reményét fejezte ki, hogy hamarosan talán a Ferenczy Noémi-díjasok közé is bekerül a cipőtervező művész.

A megnyitót Lukács Emília flamenco táncos produkciója színesítette – mint műsora előtt elhangzott, a flamenco táncban is fontos szerepet kap a cipő, ami ez esetben nem csak lábbeli, hanem hangszer is, hiszen egy szögelt talpú cipővel kopog a táncos.

A kiállítás október 24-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,