Hírek

Hagyomány és közösség – újra együtt ünnepelhettünk Kati néni szobránál

2021. november 25.   SZKKK  

Idén is sokan gyűltek össze az éppen húsz éve felavatott Kati néni-szobornál, hogy közösen ünnepeljék a Katalinokat. Az évtizedes hagyományt tavaly a vírushelyzet „megszakította”, de idén ismét együtt, zenével, virággal, hagyományos felsővárosi savanyú káposztával ünnepelhették Székesfehérvár legismertebb fertályos asszonyát és a Katalinokat.  A jó hangulatról a Tilinkó zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja gondoskodott.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a Katalinokat köszöntve elmondta: Katalin-nap alkalmából Kati néni szobránál nemcsak a Katalinokat, hanem a „szorgalmas, hagyománytisztelő” fehérváriakat is köszöntjük. A hagyományokat tisztelni, az egy nagyon is élő dolog tud lenni, ami összeköt minket – fogalmazott köszöntőjében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A Katalin-napi ünnepség azt is kifejezi, hogy szeretjük otthonunkat, szeretjük Székesfehérvárt, tiszteljük a múltját, és a jelenben szeretnénk tenni a jövőjéért. A közösség fontosságát emelte ki Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője is. „Mindannyian éreztük Kati néni hívószavának lényegét, hogy a teljes értékű élet nem csak a mindennapok küzdelmeiből áll, de sokkal inkább az együttérzésből, szeretetből barátaink, közösségünk iránt” – mondta.

A jubileumi Katalin-napon Kocsis Balázs, a szobor készítője is részt vett, akinek alkotása csak hosszú kálvária után, a fehérváriak nyomásának engedve kapott végleges „letelepedési engedélyt” 2001-ben. A piaci hagyományoknak emléket állító szobor azóta a város egyik legkedveltebb köztéri alkotásává vált. Minden évben itt ünneplik a Katalinokat virággal, a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete pedig zsíros kenyérrel, forralt borral, meleg teával, almával és hagyományos felsővárosi savanyú káposztával látja vendégül az ünneplőket.

Kati néni szobrának ihletője Molnár Imréné Boda Katalin, a városi piac jellegzetes alakja volt, aki hosszú éveken át rótta a Felsőváros és a piac közötti utat a finom portékákkal, többek között a sült liba- és kacsafertályokkal megrakott kocsijával. A hiedelem szerint a „fertályos asszony” szerencsét hoz, ebben a reményben a Liszt Ferenc utcában sétálók közül sokan megérintik a szobrot, nem véletlen, hogy annak orra egészen kifényesedett a hosszú esztendők alatt. Alakja ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások.

Szöveg: Fejér Tamás (ÖKK) és SZKKK, fotó: Simon Erika (ÖKK)