Hírek

Karácsonyi mesevilág a Bartók téren

2021. november 25.   SZKKK  

Még néhány nap, és elérkezünk az első adventi vasárnaphoz. A belvárosban a helyükre kerültek az esti sétákat hangulatossá varázsoló fények, a karácsonyi díszek, „befutott” a kisvonat, felépült a betlehem. Lesz ismét hópelyhes interaktív játék a Varkocs-szobornál, a Zichy ligetben pedig eddig nem látott, különleges fényvetítéssel lepik meg az arra járókat hétvégéken. A gyertyagyújtás idején zenés műsorok is várják majd a fehérváriakat a Városház téren, a hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be ünnepváró műsoraikat. Az adventi naptár ablakai december 1. és 23. között nyílnak ki a Városháza épületén. A karácsonyi vásárban forralt borral melegedhetnek a vendégek és a fa alá való ajándékot is meglelik a házikókban. A szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) több házában is lesznek adventi programok, a Barátság mozi pedig kedvezményes vetítésekre várja a nagyikat az unokákkal. Az adventi programokról a püspökségen tartottak tájékoztatót csütörtökön.

Nagy öröm, hogy a járványhelyzet miatt tavaly visszafogottabb adventi készülődés után idén ismét közös programokkal színesített ünnepváró időszak kezdődhet a hétvégén. A Fehérvári Advent keretében az ünnepi díszek és fények mellett az együtt töltött idő szépségét és adventi rendezvények egész sorát kínálja Székesfehérvár a karácsonyt megelőző hetekben – hangzott el a hagyományos sajtótájékoztatón, amelyen Spányi Antal megyés püspök is megosztotta adventi gondolatit. Kiemelte: a világ megváltója születéséhez közeledve a lelki készülődés mellett fontos, hogy a világi készületek is örömben teljenek, hogy méltón tudjuk megülni karácsony ünnepét.

Figyeljünk egymásra: nemcsak a járvány miatt, hanem azért is, hogy ne a kapkodás, a rohanás emléke legyen bennünk, mire az ünnephez érkezünk, hanem az örömé. Tavaly a sok korlátozás miatt bensőségesebb volt az adventi időszak, jó lenne, ha ez az érzés most is bennünk maradna – Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a hagyományos rendezvények egy része – például a jótékonysági futás és a Kisangyalok karának előadása – a jelenlegi helyzetben a biztonság miatt elmarad, de sok mást meg lehet tartani, méltóságteljes lehet a Fehérvár Advent.

A programokról a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, Benkő-Igaz Krisztina tájékoztatta a sajtó képviselőit. A hétvégéken, szombaton és vasárnap kézműves foglalkozások várják az ünnepre készülőket a Csónakázó-tó mellett, az SZKKK központi épületében, amely ünnepi fénybe is öltözik ezeken a napokon. Vasárnaponként az Adventi színpadra zenészek, énekesek érkeznek, hallhatjuk majd az Otti Voice & Bass duó és a ZsebSzalma trió, az Alba Regia Vegyeskar és a Seres Brothers, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Zabos Regina-Horváth Márk duó, valamint a Ruff Nikolett trió és a FiveLive Acapella karácsonyi hangulatú kiskoncertjeit. A muzsikusok előadásai keretezik a gyertyagyújtás meghitt pillanatait: mindegyik adventi vasárnapon 18 órakor lobban fel a láng a város adventi koszorúján. Első alkalommal, november 28-án Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújt gyertyát, majd a város vezetője a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ két kis lakójával együtt kapcsolja fel az ünnepi díszvilágítást.

A Városháza idén is központi szereplője lesz a várakozás időszakának, hiszen – ahogyan már évek óta megszokhattuk –, december 1-je és 23-a között minden nap kinyílik egy-egy ablak a fehérváriak adventi naptárában: vers, mese, karácsonyi dallamok, naponta más-más ajándékkal lepik meg az arra járókat esténként, pontban fél hatkor színészek, énekesek, zeneiskolások és zeneművészek. Miklós napján, december 6-án Mikulás műsort láthatnak a gyerekek a Városház téren, és az SZKKK munkatársai még december 24-én is várják a családokat: idén is lesz manókereső játék, hogy a kicsik addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora, és megérkezik az angyal az ajándékokkal. Az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

Élmény lesz végigsétálni a fénybe öltözött belvárosban, ahol az adventi vásári forgatagot képeskönyvbe illő installációk színesítik. Az öreghegyi Papp családnak köszönhetően gyönyörű, formás fenyőfa díszíti a Városház teret, amely mellett már felépült a betlehem, körülötte pedig a szokott menetrend szerint „zakatol” majd a gyerekek kedvence, a mesebeli gőzös. Hópehely formájú díszek a fejünk felett, a Fő utcán világító oszlopok, de a kandeláberek sem maradtak adventi „ruha” nélkül. Mindenképpen legyen része a sétának a megszépült Bartók Béla tér, a város új rendezvénytere, ahol sok-sok virággal, fénnyel igazi karácsonyi mesevilág várja majd a látogatókat, itt találják majd sokak kedvencét, a világító gömböket is. Egészen a Zichy ligetig tart a „fényes” látványosság, ahol a korcsolyapálya, a Koriliget környékén is érdemes lesz időzni a látvány miatt. A Varkocs-szobornál a korábbi évekből már sokaknak ismerős hópelyhes játékot lehet kipróbálni, a Zichy ligetben pedig egy új, különleges élményt ígérő fényvetítést láthatnak az érdeklődők: a három királyok alakja nemcsak megmozdul a nézők szeme előtt, de 3D-s hatást is ad a Falvay Miklós médiaművész megálmodta látvány – ezt és hópelyhes játékot is szombaton és vasárnap 17–21 óra között láthatják majd a belvárosban járók.

A hétköznapokon a Városház téri Adventi színpad a gyerekeké lesz december 7-től. Hosszú évtizedek hagyománya, hogy a város óvodásai, kisiskolásai – idén mintegy harminc csoport – elhozzák a fehérváriaknak az ünnepre készült műsoraikat: Mikulásváró, betlehemes játék, karácsonyi mese és dalcsokor – a gyerekhangok délelőttönként nemcsak a büszke szülők, nagyszülőknek szereznek örömöt, de megállásra késztetik a belvárosban járókat is. A Kisangyalok karát, a város énekelni szerető diákjaiból szervezett alkalmi kórust idén a járványhelyzet miatt élőben nem hallhatjuk, de a Fehérvár Televízió rögzíti a felhívásra jelentkezett énekkarok előadásait, így felvételről élvezhetjük majd a gyerekek hangját az utolsó adventi hétvégén.

A város sok intézménye szervez programokat az adventi időszakban, ezekről a www.fehervariprogram.hu oldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők. Az SZKKK a városi programok szervezője, emellett saját közösségi házaiban, tereiben a városrészek lakóihoz közel is várja az ünnepre készülődőket: Csalán, Kisfaludon, Felsővárosban és Feketehegy-Szárazréten kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a családok több alkalommal is. Az adventi szerda esték a jazz jegyében telnek majd: az Öreghegyi Közösségi Házban december 1-jén a Bacsó Kristóf Triad, december 8-án a Fekete-Kovács Kornél Quintet, a Fürdő sori központi épületben december 15-én a Coltrane Legacy, december 22-én pedig a Szőke Nikoletta Quartet koncertjét élvezheti a közönség. Az előadások a Magyar Jazz Szövetség „30 év jazz” sorozata részeként, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől elnyert pályázatnak köszönhetően valósulnak meg, minden alkalommal este hat órakor kezdődnek, regisztrálni az SZKKK honlapján lehet. Ugyancsak adventi készülődésre és közös gyertyagyújtásra várják a történelmi Víziváros területén élőket szombati napokon, november 27-én, valamint december 4-én és 18-án. A programokról a Vízivárosi LISZI közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az adventi hétvégékre kinyílik a Püspöki palota kapuja is, a hangulathoz illően feldíszített kertben kézműves és jótékonyság vásár várja az érkezőket 10–19 óra között. Az udvar december 13–22-ig hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig. Az első gyertyát november 27-én, szombaton 16.30 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyés püspök, a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak műsorát láthatják – így lesz ez december 4-én, 11-én és 18-án is. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató azt is elmondta, hogy a püspökség hangulatos kertjében adventi szelfipontot is találnak majd a látogatók: minden héten más-más látványban készíthetnek fotókat, amelyekkel meglephetik szeretteiket. Újdonság, hogy idén a látogatóközpontban kézműves foglalkozásokat is szerveznek, ezeken regisztráció után vehetnek részt az érdeklődők.

Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgató-helyettese az Adventi udvar jótékonysági vására mellett felhívta a figyelmet a szervezet két adománygyűjtő akciójára, amelyekben a rászorulókat segíthetjük, hogy a karácsony ne a nélkülözésről szóljon. Aki teheti és tud segíteni, a részletekről a www.karitaszszekesfehervar.hu és a www.angyalbatyu.hu oldalon tájékozódhat.

Az adventi programok ingyenesek, a rendezvények az aktuális időpontban érvényes jogszabályoknak, rendelkezéseknek megfelelően látogathatók. Kérjük, figyeljék a részletes programot a www.fehervariprogram.hu honlapon és az SZKKK Facebook-oldalán: www.facebook.com/fehervariprogram, ahol az esetleges változásokról is tájékozódhatnak!

Fotó: Bácskai Gergely (ÖKK) és Hajnal Csilla

 

A Fehérvári Advent programja »