Hírek

A város fája már a főtéren várja az ünnepet

2021. november 17.   SZKKK  

Szerda reggel megérkezett a Városház térre a fehérváriak karácsonyfája. A 22 éves fát idén a Papp család ajánlotta fel, a Városgondnokság szakemberei vágták ki és szállították a belvárosba. Hamarosan felkerülnek rá a díszek, és megépül a körülötte a mesebeli gőzös pályája is.

Huszonkét évvel ezelőtt ültették a csinos kis fenyőt a Nagyszombati út egyik kertjébe, ahol gyönyörű, formás óriássá fejlődött az évek során. Papp László elmesélte, hogy a fát a 90-es évek végén ültették egy másik fenyő társaságában – a két fenyőből az egyik végül kiszáradt, viszont a most már a Városház téren álló fenyő életre kapott és növekedésnek indult. Az idei évre akkorára nőtt, hogy túl nagy árnyékot vetett, és biztonságban már a ház udvarán sem maradhatott. Ekkor jött az elhatározás, hogy a család felajánlja a fenyőt az idei karácsonyra a város közösségének. „Természetesen megnézzük majd a Városház téren. Minden évben kimegyünk, most pedig különösen kedves kötődés is lesz a fához” – mondta Papp László, miközben az évtizedek óta udvarukon álló fenyőre vetett még néhány búcsúpillantást.

A 8–10 méteres fát a Városgondnokság szakembere szerda reggel vágták ki, majd szállították be a megszokott helyére, a Városház térre. A kivágás és a fa felállítása is nagyon gyorsan ment, alig kellett faragni a törzséből, mintha éppen erre a helyre teremtették volna.

A fenyőre hamarosan fel is szerelik a világítást, a rengeteg apró fény szép látványt nyújt majd a téli estéken. A fa díszítését idén is a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársai végzik, így lesz teljes a karácsonyfa pompája.

A jövő héten érkezik a fa köré a gyerekek kedvence, a mesebeli gőzös, amelynek házikója megszépülve, megújulva várja majd az adventi estéken erre járókat. A kisvonat hétköznapokon az Adventi színpadon zajló gyermekműsorok ideje alatt 9–12 óra és 16–19 óra között, szombaton és vasárnap pedig 16–20 óra között „közlekedik” majd.

A Belvárosban hetek óta dolgoznak már a szakemberek, hogy az első adventi vasárnapra elkészüljön az ünnepi díszvilágítás minden eleme. Kedden este éppen láttuk, hogy a Püspöki Palota előtti téren a kifeszített drótokra felkerültek a hópehely formájú fények, de állnak már a Fő utcán a fényoszlopok, a Nemzeti Emlékhely mellett pedig a félkörív alakú, apró ledekkel felszerelt világítótestek is. „Fényes” lesz az Országzászló tér és a Zichy liget is – érdemes lesz egy-egy sétát tenni a belvárosban, ahol egyébként a hétvégéken most is kipróbálhatjuk majd Falvay Miklós hópelyhes kinect játékát a Varkocs-szobornál, a Zichy ligetben pedig egy különleges, a három királyok alakját három D-ben is megjelenítő vetítést élvezhetnek az arra járók.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és SZKKK