Hírek

Aranybulla Emlékév az SZKKK-ban

2021. december 15.   SZKKK  

Emlékévet hirdetett Székesfehérvár Önkormányzata 2022-re az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója tiszteletére. Az egész esztendőt átszövő programsorozatról és közösségi kezdeményezésekről Cser-Palkovics András polgármester, valamint a kapcsolódó kulturális, közművelődési és turisztikai intézmények és szervezetek vezetői számoltak be a Városházán rendezett sajtóeseményen. Az emlékév eseménysorának gazdagításához a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is hozzájárul: a tervezett programokkal minden korosztályt igyekszik elérni az intézmény.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2018. augusztus 17-i ülésén egyhangúlag döntött az Emlékév meghirdetéséről az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából. A Közgyűlés így kívánta kifejezni tiszteletét a város történelmi és közjogi szerepét elismerő esemény előtt. Az Önkormányzat felkérésére minden fehérvári intézmény csatlakozik az Aranybulla Emlékévhez, így az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, a Székesfehérvári Balett Színház, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a Székesfehérvári Turisztikai Kft., a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet a Kodolányi János Egyetemmel, a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Vörösmarty Színház.

A sajtóeseményen Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója elmondta: a megyeszékhely legnagyobb közművelődési intézményeként a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) kiemelten fontosnak tartja, hogy – számos más feladata mellett – a város történetéhez kapcsolódó ismereteket is minél szélesebb körben eljuttassa az itt élőkhöz. Az SZKKK tervezett programjaival minden korosztályt igyekszik megszólítani: az óvodásokat épp úgy, mint a középiskolásokat vagy a felnőtteket.

A város legjelentősebb rendezvénye, az augusztus 12–21-ig zajló Székesfehérvári Királyi Napok eseménysorozata több ponton is kapcsolódik az emlékévhez: az összművészeti fesztivál megnyitója mellett az immár hagyományosnak számító történelmi élő sakk előadás is foglalkozik az évfordulós eseményekkel. Utóbbi témája az Aranybullát az 1222-es fehérvári országgyűlésen kiadó II. András király és az ötödik kereszteshadjárat lesz. Az eseménysorozatban a kézműves foglalkozásoktól kezdve a családi játékig sokféle program várja majd a székesfehérváriak mellett várhatóan nagy számban érkező turistákat is, akik így a város határain túl is elviszik az emlékév hírét.

Az SZKKK szervezésében valósul meg az a nagyszabású verseny is, amely a középiskolás korosztályt vonja be az eseményekbe. A Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő nem egy szokványos tanulmányi verseny, a diákokhoz közel álló feladatokkal – filmkészítés, online események, közösségi oldalon való aktivitás, látványos, showműsor-szerű döntő – igyekszik elérni, hogy lehetőleg minden városi középiskola képviseltesse magát a megmérettetésen, amelynek témája természetesen az emlékévhez kötődik. A feladatokkal a versenyző csapatokon kívül az iskola több diákját is lehetőség lesz bevonni az események sorába, így számos diák ismerkedhet meg a város történelmének kiemelkedően fontos eseményeivel. A vetélkedő több fordulóból áll, januártól áprilisig zajlik.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ kreatív szervező csapatának feladata lesz az Aranybulla Emlékév megnyitójához kapcsolódó belvárosi, családi programok szervezése, amelyekkel 2022. április 24-én találkozhatnak majd a város múltja, a történelem iránt érdeklődők a belvárosban.

A legifjabbak számára az intézmény a művészet felől közelítve kínál lehetőséget arra, hogy a város történetének jelentős eseményeivel ismerkedjenek: az Aranybullácska című kreatív pályázat kifejezetten az óvodás korosztályt célozza. A tavaszi (április–május) pályázatra már most felhívják a szervezők minden fehérvári óvoda figyelmét. A nagyobbakat az iskolai tananyagtól eltérő módon előadott, színes, érdekes rendhagyó történelem órákra invitálják a Fürdő sori központi épületbe. A tervek szerint a diákok az augusztusi Koronázási Ünnepi Játékokról ismerős Jobku és Dzsevu, azaz Lábodi Ádám és Egger Géza produkcióját láthatják majd, amely szokatlan szemszögből, de minden bizonnyal maradandó emléket hagyva mesél az Aranybulláról. Ugyanezt az előadássorozatot a nyugdíjas korosztálynak is tervezik a szervezők, évi négy alkalommal.

Az SZKKK házaival jelen van minden városrészben, így a nagyobb rendezvények mellett számos kisebb, egy-egy adott közösséget megszólító eseménnyel is készül az intézmény: közösségi programok, ismeretterjesztő előadások is kapcsolódnak a hivatalos emlékévhez. Közülük érdemes egyet külön is kiemelni: az Aranybulla Művészeti Napok sorozata augusztus 22–26-ig tart majd az Öreghegyi Közösségi Házban. A Barátság mozi is csatlakozik az emlékév programjaihoz, év közben tematikus filmek vetítésével, októberben pedig egy Aranybulla Animációs Filmnappal.

A szerdai sajtóesemény a város youtube-csatornáján látható, a tervezett és folyamatosan bővülő programok a www.szekesfehervar.hu/aranybullaemlekev oldalon is olvashatók.