Hírek

Pattogott az ostor, süvített a nyíl

2020. augusztus 21.   Hajnal Csilla  

Hagyományőrző csapatok, régizenei együttesek, kézműves foglalkozások, sok-sok játék, élő sakk és szertartásjáték – a pénteken kezdődött Koronázási Ünnepi Játékok a Várfal parktól a Városház téren át a Zichy ligetig kínálnak látnivalót vasárnap estig. A Fő utcán időnként gólyalábasok is megjelennek, a vásárban míves portékát kínálnak az árusok. Az Aranybullánál bemutatják a Koronázási szertartásjátékot, amely idén IV. (Kun) László életét, uralkodását eleveníti meg.

A ragyogó napsütésben sokan kémlelték értetlenül az eget, honnan jön a dörgés vajon, míg kiderült: ágyú hangját hallják – a hagyományőrzők igazán mindent megtettek azért, hogy a belvárosban járók a középkorban érezhessék magukat. Aki a Várfal parkban és a Városház téren járt, nemcsak a tábori életbe kukkanthatott be, de harcászati bemutatókat is látott. A barantásoknál például az arra járó megtapasztalhatta, hogy az ostor vagy a bot milyen veszélyes fegyver lehet, ha a megfelelő kézben van – és ahogy láttuk, már a legapróbb tagok is igen ügyesen használják mindkettőt.

A fegyverek iránt érdeklődők mindenről bőven kaptak információt a vitézektől, akik nemcsak a harcok alatt, de amúgy is rendesen megizzadtak a középkori ruhákban: a nehéz páncélban még a verítéket sem tudja letörölni magáról az ember, és a posztó egyenruha sem éppen kánikulai viselet. A vitézek mindenesetre hősiesen tűrték a nagy meleget, nem adták fel „állásaikat”, pedig rendesen sütötte őket a nap. Sok-sok fotó is készült róluk, többek között egy lánybúcsús csapat is örök emléket szerezett a Városház téren a menyasszonynak, amikor beültették az I. András Király Lovagrend asztalához a tagok közé. A fehérvári íjász egyesület a bemutatók mellé babos köleskását is kínált, nem is akármilyet: tanúi voltunk, amikor a szolnoki gulyásfesztivál gulyáskirálya által a koronázóvárosban főzött étket nagy élvezettel kóstolgatták egy Szabolcs megyéből érkezett turistacsoport nő tagjai.

A középkori hangulat az egész belvárost belengte, a Fő utcán sétálva hol egy keresztes lovagba, a muhi csata magyar játékmesterébe botlott az ember – akivel persze azonnal közös fotók is készültek –, hol pedig a muhi csata további katonáival futhattunk össze a két élő sakk előadás között. (Pénteken is nagy sikert arattak a tópartisok a Romkertben – ezt talán nem is kell mondani.)

A régizenei együttesek több ponton is játszottak, a Bordó Sárkány Régizene Rend zenészei egy különleges, egy alkalomra szóló „fúzióban” is megszólaltak. A Fő utcáról ismerős, didzseridun is játszó csapattal álltak össze egy szám erejéig az Országalmánál – nagy sikert arattak a közös muzsikálással. Ahogyan a gólyalábasok is, akiket látva mindenkinek mosolyra húzódott a szája. A „ló” időnként lehajolt a földön járók közé egy kis simogatásért, miközben a többiek zenéltek, és a Zichy liget felé csalogatták a Fő utca népét. Ott igazi gyerekparadicsom várta és várja még a hétvégén a családokat, rengeteg játék van itt, amelyek kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztatnak. Kézműveskedni is lehet, nem csak itt, hanem az Országzászló téren, ahol az Ágbogozó játékhoz szükséges feladatlapokat és matricákat vehették magukhoz az érdeklődők, hogy aztán végigjárják az óriásbábokat.

A középkor a városban marad még két napra, érdemes kihasználni a lehetőséget egy kis „időutazásra”, sétálni, nézelődni, élményeket szerezni.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Fehérvári Programszervező Kft.

 


 

, ,