Hírek

A természet ihlette tárgyak otthonra

2021. december 3.   SZKKK  

Új kiállítás nyílt péntek este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban: Kövi Tímea bútortervező, Lengyel Zsuzsa keramikus, Szabó Anikó textiltervező, Varjas Judit dekorfestő és Zelenai Eszter lámpatervező munkáit láthatja a közönség a Fürdő sori központi épületben. A kiállítást megnyitó Zai Viktória enteriőrtervező fotóit ugyancsak láthatják a tárlaton az érdeklődők december 23-ig.

Az otthon, design, lakberendezés tematika köré szervezett új kiállítás a megnyitókon általában megszokottól eltérően egy beszélgetéssel kezdődött: Zai Viktória enteriőrtervező kérdezte a tervező-alkotókat, akiket – bár különböző anyagokkal dolgoznak – összeköt a természet. Mindegyikük számára fontos, hogy tárgyaik természetes anyagokból készülnek, a természetből „ellesett” mintákkal, színekkel díszítik őket. Kiderült az is, ki hogyan indult a pályán, milyen utakon jutottak el ahhoz a témához, amivel ma foglalkoznak.

Az egyedi bútorokat tervező Kövi Tímea például már négy-ötévesen asztalos nagyapja mellett barkácsolt. Éppen itt, ebben az épületben kezdődött minden – jegyezte meg mosolyogva Szabó Anikó, aki a Tóparti gimnázium művészeti osztályában kezdett textilekkel foglalkozni. A keramikus Lengyel Zsuzsa egy Őrségben tett kiránduláson látott először közelről fazekasmestert, már akkor felkeltette érdeklődését ez a munka, aztán, amikor egy faliújságon találkozott egy hirdetéssel, bele is vágott a tanulásba. Zelenai Esztert a járvány késztette arra, hogy a főállásban végzett rendezvényszervezés helyett valami másba fogjon, így kezdett designer lámpákat tervezni, létrehozva saját márkáját. Varjas Judit mindig is szívesen festett, az újrahasznosított anyagból készült ékszerek mellett nagy szerelme a díszítőfestés, dekorglettelés – a kiállításra ő szó szerint maradandót hozott: a terem egyik falán láthatnak az érdeklődők ízelítőt abból a változatos struktúrákat, mintákat, színeket felvonultató dekorfestésből, amely a Vajas Art márka különlegessége. Azt is megtudtuk, hogy a munka két nap alatt készült el, férjével reggel nyolctól este nyolcig dolgoztak a falon.

Kövi Tímea, Lengyel Zsuzsa, Varjas Judit, Szabó Anikó, Zelenai Eszter, Zai Viktória

A kiállítóteremben az alkotók tárgyait külön-külön és egymással „összeházasítva” is láthatja a közönség. Kövi Tímea robusztus, mégis elegáns, fém lábakon álló, generációk kiszolgálására alkalmas asztalán Szabó Anikó pasztellszínű terítőjére Lengyel Zsuzsa gyönyörű türkiz kerámiái kerültek. Ezekből láthatunk még többet is körben a teremben, hol más textilek társaságában, hol pedig Zelenai Eszter fél milliméter vastag fafurnérből megálmodott lámpái által megvilágítva.

Érdemes többször is körbejárni, meg-megállni az alkotások között, közel hajolni és meglátni a kerámiákban a Káli-medence növényeit, felfedezni a masszív székeken a dió-, tölgy- és körtefa erezetének különbözőségét, megcsodálni a különleges formájú lámpákat, a búrákon áttetsző sejtelmes fényt. No és érdemes időt szánni a dekorfalra, amelyen nemcsak a színek, de a minták, a matt és fényes felületek váltakozása is élmény a szemnek, a léleknek.

A kiállítás december 23-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében és a rendezvények alatt.


 

 

 


 

, ,