Hírek

Elindult az Aranybulla-emlékév

2022. január 18.   SZKKK  

Díszközgyűléssel nyitotta meg az Aranybulla-emlékévet Székesfehérvár, melyen ünnepi beszédet mondott dr. Varga Judit igazságügyi miniszter és dr. Cser-Palkovics András polgármester, majd dr. Szabados György történész rövid előadást tartott az Aranybulla kiadásáról. Az emlékév nyitányaként összeállított kulturális műsort, amelyben szemelvények hangzottak el a törvényből, dr. Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa írta és rendezte.

A nemzet történelmi fővárosaként Székesfehérvár nagy hangsúlyt fektet a tradíciók megőrzésére, ápolására. A 2013-as Szent István-emlékév a közösséget tovább erősítette, a megvalósult értékes programok máig meghatározóak. Idén újabb fontos jubileumot ünnepel a város: az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. A II. András aranypecsétjét viselő, korát megelőző, fontos jogi dokumentum az alkotmányosság egyik legfőbb európai pillére volt, amelyet 1222-ben Székesfehérváron bocsátottak ki. A város történelmi és közjogi szerepét elismerő egykori esemény kapcsán tiszteletüket az Aranybulla-emlékévvel szeretnék kifejezni, melyre Székesfehérvár egész évet átfogó programsorozattal készül 2022-ben.

Az emlékévet ünnepélyes díszközgyűléssel nyitották meg a Városháza Dísztermében. Miután felcsendült a Fehérvár fanfár, a résztvevőket, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testületét, a meghívott vendégeket – dr. Varga Judit igazságügyi minisztert, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség Parancsnokát, Vargha Tamás államtitkárt, Törő Gábor országgyűlési képviselőt, dr. Simon László kormánymegbízottat, a történelmi egyházak képviselőit, a fegyveres, rendvédelmi és igazságügyi szervek tisztviselőit –, valamint a Fehérvár Televízióban, a város YouTube-csatornáján és a Városház téri kivetítőn az élő közvetítést figyelemmel követőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. A köszöntőt követően dr. Varga Judit igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet.

A program keretében dr. Szabados György történész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont munkatársa tartott rövid előadást az Aranybulla kiadásáról. Mint mondta, az Aranybulla az első királyi határozat Magyarországon, amit oklevél formájában adtak ki, mégsem megjelenési formájáról, hanem megpecsételési módjáról híresült el. Az aranybulla aranypecsétet jelent, amit csak különösen fontos jogi rendelkezés hitelének megerősítése végett függesztettek az oklevélre. Hazánkban II. Géza, majd fia, III. (Nagy) Béla használt aranypecsétet, akinek kisebbik fiához, II. András királyhoz nemcsak több aranybulla, hanem az Aranybulla is fűződik.

A díszközgyűlést a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, dr. Matuz János által írt rövid kulturális műsor zárta, amelyben szemelvények hangzottak el a törvényből. „Szakrális hely lett a város, ahol a királyi eskük örökké tartanak. Ahol minden tágabb érvényű annál, mint a hely, amit kőfalai körbeszabnak. Ahol a pecsét nem törik meg, hanem évszázadokon át pecsét marad.” – a mában született mondatok az Aranybullából vett részletekkel idézték meg a kort, a múltból századokon át napjainkig vezettek. A mondatok tartalmát Bach, Haydn, Kodály zenéje egészítette ki. Az emlékév nyitányaként összeállított ünnepi műsorban közreműködtek az Alba Regia Szimfonikus zenekar muzsikusai: Hámori Zsófia fuvolán, Kiss Katalin brácsán, Nagy Eleonóra trombitán; a Vörösmarty Színház színművészei: Andrássy Máté, Imre Krisztián, Kovács Tamás és Nagy Péter, valamint a MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar.

Az Aranybulla fehérvári kiadásának 800. évfordulója alkalmából egész évet átfogó programsorozattal készül Székesfehérvár Önkormányzata. A helyi közösség bevonásával, az Aranybulla-emlékévvel szeretnék kifejezni tiszteletüket a város történelmi és közjogi szerepét elismerő egykori esemény, Magyarország első írott alkotmányának fehérvári kiadása kapcsán. A kezdeményezéshez számos intézmény és civil szervezet csatlakozott már.

A díszközgyűlés ünnepi pillanatait visszanézhetik a város YouTube-csatornáján, a folyamatosan bővülő programokról a város honlapján olvashatnak részletesen.

(Fotó: Simon Erika, ÖKK)