Hírek

Az Aranybulláról – kicsit másképp

2022. június 16.   SZKKK  

Rendhagyó történelemórákat szervezett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemóra-színházából: az Aranybulla-emlékévben Egger Géza és Lábodi Ádám II. András és az Aranybulla történetét játszotta, mesélte el – kicsit másképp, mint ahogyan a könyvekben áll: májusban és júniusban összesen 12 előadáson mintegy 700 diák látta a szórakoztatva tanító produkciót.

Jobku és Dzsevu hosszú ideje jó ismerőse a Koronázási Ünnepi Játékok közönségének: a tornadresszbe öltözött két hobbidetektív évről évre más-más király rejtélyének ered a nyomába, hogy kicsit más nézőpontból mutassa be a történelmet. Az Aranybulla-emlékévben természetesen II. András a produkció főszereplője, az ő korában kalandozik Egger Géza és Lábodi Ádám. Az előadás rögtön egy rejtéllyel indul: András vagy Endre? – vitatkozik a két főszereplő vehemensen, majd megpróbálják kideríteni, mi is történt az Aranybulla hét eredeti példányával. Az elképzelt változatok, ha nem is történelemhűek, arra minden bizonnyal alkalmasak, hogy szórakoztató módon hívják fel a figyelmet a 800 éve kiadott dokumentum jelentőségére.

Erre alapozva hirdette meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ azt a 12 alkalmat, amelyeken mintegy 700 fehérvári diák vett részt. A rendhagyó történelem órákra a város 11 intézményéből 23 osztály tanulói érkeztek az SZKKK Fürdő sori épületébe, ahol – úgy láttuk – felhőtlenül jól érezték magukat a szórakoztató előadásokon.

Többségében az általános iskolák használták ki az ingyenes lehetőséget: a legtöbben, összesen 7 osztály tanulói a Kossuth Lajos Általános Iskolából vettek részt az akrobatikus történelemóra-színház előadásán. A Tóvárosi Általános Iskolából és a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolából 3-3 osztály érkezett, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Vasvári Pál Általános Iskola Bory Jenő Tagiskolája 2-2 osztállyal jelentkezett. A Németh László Általános Iskola, a Talentum Református Általános Iskola, valamint a Felsővárosi Általános Iskola egy-egy osztálya látta az előadást.

A középiskolák közül a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikuma és Jáky József Technikuma, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium egy-egy osztálya élt a rendhagyó történelemóra adta lehetőséggel. A diákok mellett egy „osztálynyi” nyugdíjas nézője volt a Jobku és Dzsevu sorozat Aranybulla epizódjának május és június folyamán.

Fotó: Fehér Gábor és Kenyér Ágnes


 

, ,