Hírek

Kultúrjáró a magyar kultúra napján

2022. január 22.   SZKKK  

A kultúra sokféle szeletébe belekóstolhattak azok, aki – a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ meghívásának eleget téve – részt vettek a magyar kultúra napjára szervezett Kultúrjáró programon. Fuvola, cselló, fagott, klarinét, szaxofon és citera is szólt, táncosok libbentek, forogtak, meseszó hangzott, miközben érdekes kiállításokat is láthattak szombaton egész nap az SZKKK eseményén, amely játékot is kínált az érdeklődőknek.

Lázár Ervin meséje nyitotta és szaxofonmuzsika zárta a szombati Kultúrjárót a belvárosban, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ eseménye szinte óránként kínált programot az érdeklődőknek, akik – talán a reggelre leesett hó csábítása miatt is – kevesebben érkeztek a vártnál. Voltak viszont olyanok, akik kihasználták a lehetőséget, és több helyszínen is „halmozták az élvezeteket”.

A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyein értékes tárlatokat láthattak az érdeklődők, ezen a napon ingyenesen, a látvány mellé pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek játékát kapták ajándékba. A Városi Képtár – Deák Gyűjteményben Hámori Zsófia és Chikara Sugano fuvoladuója várta a közönséget, aki jól figyelt, sok szép magyar népdal dallamát hallhatta előadásukban. A „szomszédban”, a Csók István Képtárban Bartók-muzsika volt műsoron, Kárász András és Valkó Béla csellójátékát többen is a falakon látható Szabó Ákos képek nézegetése közben élvezték. A hallgatóság körében már itt is láttunk ismerős arcokat, akik aztán a Budenz-házban újra feltűntek: ott ismét fúvósok, Harsányi Zsolt fagott- és Dávid József klarinétművész adott mini koncertet.

A Hetedhét Játékmúzeumban, a Réber Gyűjteményben Váradi Eszter Sára, a Vörösmarty Színház művésze Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című meséjét olvasta, délután a Szabad Színház két ifjú tagja, Mátay Korinna és Schneider-Zaj Ákos pedig a Barátság mozi előterében népmesével szórakoztatta az érkezőket, akik akadtak szép számmal: a moziban délután egy mesefilmet vetítettek, az arra jegyet váltók mind részesei lehettek a habos kakaóval „ízesített” meglepi programnak.

Igazán üdítő, a szó szoros értelmében színes bemutató fogadta az Új Magyar Képtár látogatóit, ahol a Step and Style stúdió kisebb és nagyobb táncosai álltak a nézők elé – a tehetséges gyerekek a mozgásművészet területére kalauzolták a vendégeket. Az SZKKK „tálcáján” népzene is szerepelt, ennek helyszíne stílusosan az Országzászló téri kiállítóhely volt, ahol Varró János népzenész többek között Pesovár Ferenc gyűjtéséből származó népdalcsokrot is előadott. A napot a Fürdő soron egy kis jazz, Mits Marci szaxofonjátéka zárta.

Ami pedig a játékot illeti: a helyszíneken megtudtuk, többen is módszeresen, kifejezetten a játék kedvéért vették sorra a Kultúrjáró nyolc pontját, ahol az installációkon megtalálták a Himnusz egy részletének töredékét. Egy baráti társaságban például négy diák, egy másik kis csapatban egy anyuka két gyermekkel kereste Kölcsey Ferenc legismertebb versének darabkáit – utóbbiak éppen most tanulják az iskolában a Himnuszt, nekik igazán kapóra jött a nyomozós-kalandozós játék.

A megfejtéseket vasárnap délig várjuk a jatek@fehervariprogram.hu e-mail címre, a jó megoldást beküldők közül három szerencsés játékos színházi és balettelőadásra, múzeumba szóló belépőket, koncert- és mozijegyet kap ajándékba.

 


 

,