Hírek

A staféta célba ért, jöhetnek a jelentkezések

2022. február 23.   SZKKK  

Gyalog vagy autóval indultak egyik iskolából a másikba a „delegációk”, hogy így vigyék hírét az idei Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőnek. Jelentjük, a staféta célba, azaz visszaért a szervezőkhöz, akik március 18., péntek éjfélig várják a hatfős csapatok jelentkezését. A történeti tudást is számon kérő, a kreativitásra építő és egyben szórakoztató versenyt második alkalommal szervezi meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A vetélkedőre természetesen azok az iskolák is jelentkezhetnek, amelyek a stafétában nem vettek részt.

A Kodolányi János Gimnázium tizenegyedikes lányai a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársától, Orosz Júliától vették át a zászlót és a stafétát, hogy átadják azt a sorban következő iskola diákjainak. Az iskolát képviselő delegáció tagjait autó szállította, hogy időben megérkezzenek az átvevőkhöz. A Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium után a Lánczos Kornél Gimnázium, majd a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Technikuma, a Vasvári Pál Gimnázium, a Székesfehérvári SZC I. István Technikuma és a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikuma volt a staféta helyszíne.

A Lánczosban a reformkort idéző egyenruhában várták az érkezőket, innen csak egy röpke séta volt a staféta útja a Széchenyi udvarába, ahol osztálynyi gyerek fogadta a szomszédokat, a kijelölt delegáció pedig háttal: a pólójukra ugyanis – az emlékévre és a vetélkedő témájára utalva – az Aranybulla kiadásának évét írták fel. A széchenyisek ajándékkal is készültek, fából készült, szintén az Aranybulla kiadásának évfordulójára emlékeztető nyakbavalót adtak át a Lánczos „honvédjainak”. 

Sokaság várta a Vasváriba érkezőket, szinte az egész iskola kivonult a staféta átadására, a vasvárisokat pedig – stílusosan – egy „királynő” köszöntötte az I. Istvánban. Akit aztán egy másik „király” fogadott a Hunyadiban: a suli előtt sorfalat is álltak az „alattvalók”. A staféta ünnepélyes dobszótól kísérve került a hunyadisok kezébe, az ő feladatuk volt, hogy visszajuttassák azt a szervezőkhöz. Orosz Júlia, és a Siklósi vetélkedő szakértői csapatának egyik tagja, Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum munkatársa az Országalmánál vette vissza a stafétát és a verseny zászlaját, arra biztatva a diákokat, hogy jelentkezzenek a vetélkedőre. A határidő március 18., péntek éjfél. A vetélkedő szervezői természetesen azon középiskolák jelentkezését is szívesen fogadják, amelyek a szerdai stafétában nem vettek részt.

A Siklósi-staféta diákdelegációinak többségében egyébként már azok szerepeltek, akik a 6 fős csapatot is alkotják majd. A versenyzők többsége tizenegyedikes, de tizedikes, sőt, kilencedik osztályost is láttunk a résztvevők között. A verseny első fordulójában a jelentkezőknek egy hírekkel teli újságoldalt kell készíteniük, amelynek fő híre az Aranybullával foglalkozik, ragaszkodva a történeti hűséghez. Az újságban azonban más hírek, akár reklámok is szerepelhetnek – a korszakhoz alkalmazkodva persze, de fiktív információkkal. A kreativitást tükröző saját lapot március 25., péntek 16 óráig kell beküldeni a siklosivetelkedo@fehervariprogram.hu címre, személyesen pedig a Fürdő sori központi épületben lehet leadni.

A vetélkedő részletes felhívása, online jelentkezés:
Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő »


 

,