Hírek

Átadták a felújított és megszépült Öreghegyi Közösségi Házat

2022. március 26.   ÖKK  

Szombaton délelőtt átadták a felújított Öreghegyi Közösségi Házat. A Fanta-villa néven ismert, mintegy 70 éves kultúrház esztétikai és műszaki renoválása, átalakítása decemberben kezdődött és a napokban fejeződött be, a földszinti rész megszépült és vonzó közösségi térré alakult. Az átadáson részt vett Székesfehérvár polgármestere, a kivitelező képviselője, eljöttek az intézmény jelenlegi és korábbi munkatársai, illetve mindazok, akik közreműködtek a ház és kertjének rendbetételében.

Az Öreghegyi Közösségi Ház a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ egyik legrégebbi háza, közel hetven éve szolgálja már a városrész, a város közművelődését, kulturális életét. A decemberben kezdődött részleges felújítás során megújult az épület földszintjének teljes villamoshálózata, komplett gépészeti és építészeti átalakításon ment keresztül a földszinti férfimosdó és a büfé, valamint – a színházterem kivételével – megújult a földszinti helyiségek padló- és falburkolata, mennyezete is. A büfé átalakításával, az új bútorokkal és lámpatestekkel tágasabb, barátságosabb lett a földszinti előtér. A színházterem előtt kialakítottak egy ruhatárat, a kiállítótermekben korszerű, kifejezetten kiállítások megvilágítására alkalmas lámparendszert szereltek fel.

„Nagy öröm mindannyiunk számára ez a nap, hiszen a város kulturális életének és Öreghegy közösségének egyik központi épülete újult meg, ami hosszú évek óta tölti be szerepét, köszönhetően azoknak az embereknek, akik dolgoztak és dolgoznak napjainkban is a kulturális programokon. Erre a házra is ráfért az alapos felújítás, amelynek most az egyik üteme készült el. Fontos eredményt értünk el” – fogalmazott a megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester, hozzátéve, hogy mintegy 60 millió forintot költöttek a munkálatokra. Köszönetét fejezte ki a tervezőnek és a kivitelezőnek, hogy határidőn belül végeztek a felújítással, ami azért fontos, mert az intézmény több szavazókörnek is helyet ad április 3-án az országgyűlési választáson és a népszavazáson. A városvezető bízik abban, hogy a jövőben folytathatják az épület emeletének és a város egyéb közösségi tereinek felújítását.

Nagy izgalommal készült a megnyitóra Östör Annamária öreghegyi önkormányzati képviselő. Mint mondta, a városrészben nőtt fel, és már gyerekkora óta fontos része volt az életének a közösségi ház, nagyon sok emlék fűzi őt ide. Örömét fejezte ki, hogy az épület tiszta, harmonikus lett, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is minden korosztály megtalálja itt a helyét a különféle színvonalas programokon.

A megnyitón az SZKKK igazgatója, Juhász Zsófia méltatta a tervező és a kivitelező munkáját. Köszönetét fejezte ki a Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület és az Öreghegyi Nyugdíjasklub tagjainak, valamint az intézmény munkatársainak, akik részt vettek a felújítás utáni utómunkálatokban és az intézmény kertjének rendbetételében. Varga László, az Öreghegyi Közösségi Ház egykori gondnoka is megosztotta gondolatait a ház múltjáról, korábbi és jelenlegi, megszépült megjelenéséről.

A megnyitó végén a kivitelező cég képviseletében Pretz János kalauzolta az érdeklődőket az épületben. Mint mondta, az épület három részben épült: a ház legrégebbi traktusa, a Selmeci úti sátortetős épületrész falazata részben vályog, részben tégla, ez megnehezítette a felújítást – a fal szigetelését nem is tudták az eredetileg tervezett módon megvalósítani. A munkálatok során mindenhova álmennyezetet építettek, e fölött futnak az új elektromos és más vezetékek. A kiállítóteremben az álmennyezet megkönnyíti a kiállítások építését is, hiszen sokkal könnyebb lesz például a mennyezetre függeszteni a kiállítandó alkotásokat. A felújítást folyamatosan dokumentálták képekkel is, ezekből a fotókból az előtérben látható kiállítás. A bontás során keletkezett sittből a megnyitó résztvevői emlékül magukkal is vihettek egy keveset, üvegcsébe zárva.

A megújult közösségi házat ma este láthatja a nagyközönség a Nyitva című programon. 18.30 órától koncertezik a Kamilka & Pesti Sikk, majd 19.00 órakor kezdődik Nánási Pál fotókiállítása, melyet a művész felesége, Ördög Nóra nyit meg, a tárlat április 29-ig látogatható. 20.30 órától a Coco Loco partija zárja a programokat.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,