Hírek

Igazi örömünnep volt a gála

2022. március 20.   SZKKK  

Március 20-án tartották a Malom utcai Táncházban a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fejér megyei nyugdíjasok számára rendezett Ki mit tud? sorozatának végállomását jelentő gálát, ahol az előadóművészeti kategória legjobbjai léphettek újra színpadra. Az ünnepi műsor igazi örömünnep volt, már felszabadultan és továbbra is nagyon ügyesen mutatták be produkcióikat a díjazott szépkorúak.

Tánczene, operettprodukció, dallamfütty, musical, népdalcsokor, örökzöld sláger és vers is szerepelt a Fejér megyei Nyugdíjas ki-mit-tud? idei gáláján. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) által hirdetett versenyre – a járvány okozta kétéves kényszerszünetet követően – szép számmal jelentkeztek. Előadói kategóriában ötven produkciót nézett meg a szakmai zsűri a két előválogató során, a képző-, ipar- és népművészet kategóriákban pedig negyven alkotó nevezett. Sok értékes, érdekes, elgondolkodtató tárgyat készítettek: fafaragások, olajfestmények, kevert technikás festmények, horgolás, szőttesek, szőnyeg, tornazsák, még zenélő doboz is szerepelt a kiállított tárgyak között. A beadott műveket Szolnoki Szabolcs festőművész, Szili Zsuzsanna lakberendező, designer és Szenczi Jánosné Zsuzsanna, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítésekkel díjazta.

Előadóművészeti kategóriában a járványhelyzet ellenére idén több mint ötven jelentkező regisztrált, akik két előválogatón dalban, zenében, prózában, versben és a táncparketten mutatták be, hogy ki mit tud. Produkcióikat szakértő zsűri – Bécsiné Krämer Ágnes néptáncpedagógus, Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa, Kneifel Imre ének-zene tanár, népzenész és Varga Júlia ének-zene tanár, karvezető – értékelte ezüst, arany és kiemelt arany minősítésekkel. A legjobb előadásokat a Táncházban rendezett vasárnapi gálán láthatta a közönség.

Az előtérben gyülekező nézők a műsorszámok címét olvasgatva azon tanakodtak, melyik előadó lesz számukra a legmegnyerőbb. Egyesek a dallamfüttyös Keresztapára, mások a népdalcsokrokra, táncokra voltak különösen kíváncsiak. A színfalak mögött a fellépők most már nemcsak saját csoporttársaikat biztatták lelkesen, hanem korábbi versenytársaikat is, akikkel ma együtt alkották a gála műsorát. Az biztos, hogy a 2022-es Nyugdíjas Ki mit tud? előadóművészei minden műfajban helytálltak a színpadon.

A gála résztvevőit és közönségét a város nevében Lehrner Zsolt köszöntötte. „Az elmúlt két évben nem lehetett a COVID miatt megrendezni személyesen a versenyt. Most, hogy újra itt lehetünk, személyesen találkozhatunk, öröm a közösséget éltető és alkotó embereknek.” Az alpolgármester elismeréssel szólt a szépkorú tárgyalkotók és előadók teljesítményéről és lelkesedéséről.

A gála első felvonásában verses, énekes és zenés produkciók kaptak helyet. Felvételről játszották le Tóth Judit Álmodó Magyarország című előadását. Klein Katalin a Dr. Zsivágó című filmből ismét csodálatosan játszotta mandolinon a  Lara’s Theme-et. Farkas Mihályné most is szíveket melengetően adta elő a Madárka, madárka és az Által mennék én a Tiszán ladikon című dalokat. Sokan várták, hogy újra láthassák Nagy Éva jelmezes Macskák bemutatóját.

Töretlen taps fogadta Nagy János dallamfüttyében a Keresztapa slágerét. Antal Tamás Ó bajadérom operettje, az Akácvirág tánccsoport mazurkája, Farkas Ottóné Böbe örökzöldjei, Nagy Bálint Kimegyek a doberdói harctérre és Jó estét kívánok katonadalai, az Iglice Népdalkör palóc népdalcsokra egytől egyig majdnem dalra és táncra fakasztotta a nézőket is.

Az énekeseket és táncosokat Fornainé Bánát Erzsébet egyedi szavalata követte, aki fia zongorakíséretével mondta el Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz című versét. A gála első felvonását a Köfém Nyugdíjasklub Harmonika Trió zárta Brahms szerzeményével.

A szünet után tánczenéivel újra remek hangulatot varázsolt a színpadra és a nézőtérre a Mephistó Zenekar. Arany János Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című szerzeményét, Lakatos Sándor a Rózsalevelet, Galambos Sándorné a Honfoglalás betétdalátMicsey Lászlóné Ria Az én időmet, Gáncs Lászlóné Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét adta elő. A táncrajongók is elégedettek voltak: a Köfém Nyugdíjasklub Tánckarának szatmári táncai nagyon látványosak voltak. A folytatásban Csordás István énekelte el az előválogatón bemutatott dalait, Nagy Éva pedig Heltai Jenő Ballada a három patkányról című művét választotta. A gála műsorát a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Dalkör mezőföldi dalai és a Köfém Nyugdíjasklub Férfikórusának betyárdalai zárták.

Bár a fellépők a két előválogató során már átvették minősítéseiket, okleveleiket, a gála sem végződhetett díjátadó nélkül. A Fehérvári Rotary Club 2017 óta támogatja a Nyugdíjas Ki mit tud? versenyen induló csoportokat. Az 50 ezer forinttal járó közönségdíjat, amelyet a zsűri javaslata alapján adnak át, idén a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Dalkör vehette át.

A közönség soraiban többen is nyugtázták: „A zsűri valóban jól döntött, igazán színvonalas előadásokat láthattunk.” A háttérben is nagy volt az öröm, a fellépők elégedetten dőltek hátra az előző hónapok kemény munkája után. Mindenki boldogan köszönt el versenytársaitól, és többen már most megbeszélték, hogy jövőre is nevezni szeretnének a Nyugdíjas Ki mit tud?-ra. A szervezők biztosították a lelkes szépkorúakat, hogy 2023-ban is visszavárják őket.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Posfai Attila (Székesfehérvári Fotóklub)

 


 

,