Hírek

Siklósi-vetélkedő: lezárult a jelentkezés

2022. március 21.   Lőrincz Miklós  

Lezárult a jelentkezés az idei Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőre: a március 18-i határidőig 14 csapat regisztrált, a legtöbb jelentkező a Vasvári Pál Gimnáziumot képviseli. A versenyt szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ várja az első forduló feladatának megoldásait: az Aranybulla kiadásával foglalkozó „újságot” március 25-ig kell leadni.

Második alkalommal szervezi meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a neves történész professzor emlékét őrző, ismeretterjesztő vetélkedőt, amelynek fő témája, az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódva a 800 éve kiadott dokumentum lesz. A jelentkezés lezárult, összesen 14 csapat jelezte részvételi szándékát. A leglelkesebb iskola ezúttal a Vasvári Pál Gimnázium volt, ahonnan 7 csapat regisztrált a versenyre. Egy-egy 6 fős csapat képviseli a Kodolányi János Gimnáziumot, a Lánczos Kornél Gimnáziumot, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot, valamint a Székesfehérvári SZC négy intézményét: a Bugát Pál, az I. István, a Hunyadi Mátyás és a Széchenyi István Műszaki Technikumot.

A jelentkező csapatok első feladata egy újságoldal elkészítése, amelynek fő témája az Aranybulla kihirdetése, de ezen kívül sok más, a korszakhoz kapcsolódó hírnek is szerepelnie kell benne. Az újság készülhet online vagy nyomtatott formában A2-es méretben – a további részletekről a www.fehervariprogram.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők. A leadási határidő: március 25., péntek 16 óra.

A második fordulóban (az elődöntőben) az első verseny idején hozzáértő szakemberek közreműködésével készített, a YouTube-on megtekinthető, történelmi ismereteket közvetítő kisfilmek alapján kapnak feladatokat a csapatok, az itt legjobban szereplő hat csapat jut a döntőbe, amit a Vörösmarty Színházban rendeznek meg május 16-án, hétfőn. A döntő zsűrijében Bartos György művészettörténész, műemléki kutató, Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, Kulcsár Mihály régész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója, Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze és Rosta Helga, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa értékeli a csapatok teljesítményét, a házigazda-porondmester Andrássy Máté, a Vörösmarty Színház színművésze lesz.

A vetélkedőn az első, második és harmadik helyezett csapat tagjai értékes ajándékokat kapnak: kulturális programokra, szórakozási lehetőségekre szóló belépőjegyek és egyéb ajándékok is szerepelnek a nyeremények között. Ezen kívül a verseny minden döntős csapata részt vehet majd egy egynapos belföldi utazáson, méghozzá a finálét megelőző hétvégén, május 14-én, amikor a döntőben vetélkedő csapatok megismerhetik egymást.