Hírek

Közönségnappal nyit a Sóstó Vadvédelmi Központ

2022. április 19.   SZKKK  

Solymászbemutató, vetített képes előadás a méhekről, ökojátszótér gyerekeknek és felnőtteknek is – csak néhány azok közül a programok közül, amelyekkel a Sóstó Vadvédelmi Központ nyílt nappal összekötött megnyitóján várják a közönséget április 23-án, szombaton 10 órától. Az ingyenes eseményen az érdeklődők vezetett bejáráson tekinthetik meg a központot, miközben megismerkedhetnek annak tevékenységével is. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették kedden délután.

Fehérvárról kifelé vagy éppen a belváros felé haladva sokan láthatták már a Sóstó Vadvédelmi Központ épületegyüttesét, amely a Sárkeresztúri út mellett, a Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujától néhány lépésnyire található. A központ április 23-án a szó szoros értelmében megnyitja kapuit: nyílt napra várják a fehérváriakat, a természet-, a környezetvédelem, az állatok iránt érdeklődőket, akik a nap folyamán szakértő vezetésével bejárhatják a területet, az épületet, megismerhetik a központ tevékenységét, kérdezhetnek, beszélgethetnek is az ott dolgozókkal.

Részletes program:

10.00 Ünnepélyes megnyitó és a központ bemutatása

13.00 Emberek és méhek – Antal István méhész vetített képes előadása a közösségi térben

14.00 Vezetett bejárás a központ külső területén és belső tereiben

15.00 Solymászbemutató Gasztonyi Dániel vezetésével

16.00 Vezetett bejárás a központ külső területén és belső tereiben

17.00 Apiterápiás ház: a méhek csodája – Antal István méhész vetített képes előadása a közösségi térben

További programok 10.00–18.00 óra között

Ökojátszótér: hulladék peca, mini hulladékválogató, lengő pet, memóriajáték és puzzle, labirintus, golyóvezető, csúszka és körling, szelektív célba dobó, ügyességi és készségfejlesztő játékok • Műbarlang a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival • A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Csoportja, valamint az Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete kitelepülése, bemutatói

 

A központ célja kettős: feladata egyrészt a gyógyítás, másrészt a szemléletformálás, az ismeretterjesztés a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Gyógyító szerepében a Sóstó Vadvédelmi Központ a vadon élő sérült, beteg állatok – védett és fokozottan védett emlős, hüllő és madárfajok – ellátását, gyógyítását végzi a legmodernebb orvostechnológiai berendezésekkel felszerelt műtőkben, vizsgálókban – mondta a központ vezető állatorvosa, dr. Mietsch Rita, akitől megtudtuk: április 19-tól már fogadják is az állatokat. Az épületben öt gondozóhelyiségben ápolják majd a frissen operált állatokat: ottjártunkkor éppen az egyik első „páciens”, egy súlyosan sérült csóka nyitogatta szemeit a komoly műtét után. A lábadozók – vagy a gondozók által felnevelt fiókák – a kinti röpdékbe kerülnek át, ahol megerősödhetnek, felkészülhetnek a szabad életre, hogy aztán az egészséges állatokat visszaengedjék a természetbe.

A parkban négy nagy és 16 kisebb röpde mellett gólyaudvar is található, így a központ lehetőséget teremt arra is, hogy a gyógyult, de maradandó károsodást szenvedett állatok életük végéig otthont találjanak itt. Egy csonkolt szárnyú ragadozó madár például nem képes már vadászni, a saját természetes közegében biztosan éhen pusztulna, egy itteni röpdében viszont sokáig élhet. Ha sikerül párba állítani, szaporítani a madarakat, az külön öröm, főként a veszélyeztetett fajok esetében – magyarázta a doktornő. Az egyik nagy röpdében a megnyitón is lesznek már „bentlakók”, a rétisas párt a látogatók közvetlen közelről figyelhetik meg: a röpdék oldalán olyan magasságban helyezték el az ablakokat, hogy azokon óvodás, iskolás és felnőtt is kényelmesen be tudjon nézni. A központ munkatársai tervezik azt is, hogy szakértő segítségével bemutatómadarakat képeznek – erre például a baglyok alkalmasak –, „akiket” testközelből ismerhetnek majd meg az érdeklődők: főleg a gyerekek számára jelenthet nagy élményt, ha egy madarat a gondozója kezén ülve láthatnak.

„Elérkezett a várva várt pillanat, a Sóstó Vadvédelmi Központ és Közösségi Ház végre megnyitja a kapuit, ezzel nagyon hosszú ideje dédelgetett álom válik valóra Székesfehérváron. A Sóstó megújításával egyre inkább erősödött bennünk a gondolat, hogy megnyissunk itt egy, a vadállatok gyógyítására alkalmas, illetve számukra végleges otthont adó létesítményt” – hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester a keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja során több mint 600 millió forint kormányzati forrást költöttek erre a fejlesztésre. Két fő épületből áll, van egy mentőközpont különböző orvosi eszközökkel, műtőkkel, lábadozókkal, illetve a kisebb épület a Sóstó-Alsóváros-Őrhalmi szőlők közösségi tereként szolgál. A teljes területet a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. üzemelteti, a vadállatgondozás szakmai részét pedig az Alpha-Vet Kft. szakemberei, orvosai, állatgondozói, ápolói végzik.

Dr. Mietsch Rita elmondta: a mentő-munkájukkal, szemléletformálással támogatni kívánják a hazai természet- és környezetvédelmet. Az egész gyógyító tevékenységet és a rehabilitációt szeretnék interaktívvá tenni, és minél inkább bevonni az érdeklődőket, hogy tudatosítsák az állatszeretet, az állatvédelem fontosságát. Fontos, hogy együttműködnek a nemzeti parkokkal és a Fővárosi Állat- és Növénykerttel.

Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője arról beszélt, hogy a beruházással – a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett – létrejön egy regionális szerepet betöltő, európai szintű állat- és növényvédelmi központ. Szakmai együttműködésük van a Fővárosi Állatkerttel és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, melyek komoly segítséget fognak nyújtani a Központ működéséhez. Az elsődleges cél, hogy minél több állatot visszaengedjenek a természetbe, ám a maradandóan sérült állatoknak otthont adnak és bemutatják őket az érdeklődőknek. „A természetvédelem, az állatvédelem és a környezeti nevelés egy „halmazban” jelenik majd meg. A Sóstó közvetlen szomszédságában egy ilyen üzenettel bíró létesítmény mindenkinek segít abban, hogy közelebb kerüljön a természethez és segítse a munkánkat” – mondta Csete Gábor.

A központ fontos feladatának tartja a szemléletformálást is: ha például valaki behoz a központba egy sérült állatot, annak felajánlják, hogy tájékoztatják az állapotáról, sőt, a felgyógyulása után akár a természetbe való visszaengedésnél is jelen lehet. A látogatók nemcsak a szabadtéren figyelhetik meg az állatokat, de az épületen belül, üveg mögül láthatják a gyógyító munkát, a kezeléseket is. Mindezek mellett az épületben kialakított közösségi tér alkalmas arra is, hogy ott bemutatókat, előadásokat, csoportos foglalkozásokat szervezzenek: az óvodás, iskolás korosztály mellett mindenki mást is szívesen fogadnak a Sóstó Vadvédelmi Központban, amelynek április 23-i programja is sok ismerettel gazdagítja a látogatókat. Délután háromkor Gasztonyi Dániel tart bemutatót héja, sólyom, sas és bagoly reptetésével, de az érdeklődők az Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének köszönhetően találkozhatnak más madarakkal is. Az eseményen jelen lesznek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Csoportjának tagjai is, Antal István a méhekről beszél két előadásban is. Az ökojátszótér interaktív, gondolatébresztő játékai nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is érdekesek lesznek: többek között ökolabirintus, hulladék peca, szelektív válogatós játékfal, öko-memóriajáték és puzzle is várja a vendégeket.

A központ a hét minden napján 8.00 és 18.00 óra között fogadja a sérült állatokat, hüllőket, emlősöket, madarakat, 18.00 és 8.00 óra között pedig a Homoksor 7. szám alatti Alpha-Vet Állatkórházba lehet vinni az ellátásra szoruló egyedeket. Látogatás szempontjából hétfő és kedd szünnap, szerdától vasárnapig pedig 10.00 és 17.00 óra között kereshetik fel a központot az érdeklődők. Egyéni látogatóknak nem szükséges regisztrálni, a csoportosan érkezőktől azonban előzetes bejelentkezést kérnek a +36 70 52 62 793-as telefonszámon vagy a vadvedelem@varosgondnoksag.hu e-mail címen. Ugyancsak elérhető lesz a központ közösségi oldala.

Fotó: Bácskai Gergely (ÖKK) és SZKKK