Hírek

Újra énekelt az ifjúság a Táncházban

2022. április 7.   Hajnal Csilla  

Kilenc kórus, sok-sok kórusmű és kivételes élmény azoknak, akik ott voltak és hallották az Újra Éneklő Ifjúság hangversenyét. Virtuóz darabok, nagy klasszikusok, magyar és külföldi zeneszerzők művei hangzottak el az eseményen, amelyet a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezett a Táncházban.

Egy tűt sem lehetett leejteni a Táncházban szerda délelőtt az Újra Éneklő Ifjúság fesztiválhangversenyének nyitányán: a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI Legkisebbek kórusának fellépésére nagyon sokan voltak kíváncsiak, szülők, nagyszülők hallgatták büszkén a csengő gyerekhangokat. Az ének-zenét emelt szinten tanuló 3–4. osztályosok alkotta énekkar Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébet és Bárdos Lajos művei mellett egy igazi csemegét is előadott: Bob Chilcott 21. századi zeneszerző kifejezetten gyerekeknek írt darabjának egy dalát énekelték. A teljes mű arról szól, hogy a Föld védelme a felnövekvő nemzedék feladata – ezért is tartotta fontosnak a dal előadását karvezetőjük, Polgár Zoltánné. Érdekesség, hogy a mai kodályosokat egy régi tanítvány kísérte zongorán: Ocskay-Mattyasovszky István, aki nyolc évig volt az iskola diákja.

A kicsik mellett a Kodály több kórusa is szerepelt a jó hangulatú és igen színvonalas hangversenyen: az iskolával egy időben alakult, számos nemzetközi versenyt is sikerrel megjárt, gimnazistákból álló leánykar Feke Mariann vezetésével varázsolta el a közönséget, a Bárdos Lajos Gyermekkarban az ének-zenét emelt szinten tanuló, felső tagozatosok, a vegyeskarban a középiskolás korosztály tagjai léptek a közönség elé, karnagyuk Kneifel Imre volt. A kodályos diákok közül többen nem csak egy énekkarban szerepeltek, így sok művet, köztük igazán virtuóz darabokat, nagy klasszikusokat is meg kellett tanulniuk – a tapsok bizonyították, nem volt hiábavaló a kitartó, szorgos munka. A gyerekek közül sokan már 12 éve járnak az iskolába, és szinte ugyanennyi ideje tagok is a kórusokban – van hát remény arra, hogy felnőttként sem felejtik el, mekkora élmény a közös éneklés. A kórusokat Vasvári Tamás kísérte zongorán.

Két kórus érkezett a Teleki Blanka Gimnáziumból: a többségben hetedikesekből álló leánykar tagjai – akik a hosszú járványos időszak után csak nemrég kezdtek el újra együtt dolgozni – az általuk kedvelt kórusműveket választották a hangversenyre, zongorakísérőjük a KÓTA-díjas Szarka Andrea volt. A negyvenéves múltra visszatekintő vegyeskarban a középiskolás korosztály szerepelt, a kórust többek között a tavaly bemutatott Én, Petőfi című tévéjátékban is láthatta-hallhatta a közönség. A szerdai hangversenyre a reneszánsztól a romantika koráig tartó időszakból válogattak, de kortárs zeneszerzők által írt kórusművekkel is készült a Reiner Renáta tanárnő vezette csapat.

A Ciszterci Szent István Gimnázium is két kórussal képviseltette magát: a gyermekkarban a felső tagozatos korú tanulók énekelnek, a vegyeskart a 9–12. évfolyamos tanulói alkotják, a tagok között vannak kottaolvasást-, írást értő és nem értő, hangszeren játszó és hangszerjátékot nem tanuló diákok, de az éneklés szeretete, a közös zenélés összeköti őket. Ahogyan az összes iskolai kórust, őket is nagyon megviselte a pandémia időszaka – hallottuk a bemutatásban, a közösség életben tartása érdekében a Freedom is coming kezdetű spirituálét énekelték fel karanténvideó formájában, amit az iskola honlapján osztottak meg, így próbálták a közösséget életben tartani. A ciszteres kórust zongorán Szarka Andrea, fuvolán Keller Anna és Ruff Dorka, gitáron Kaposi Réka, csengőn Bezák Dávid és Tóth András kísérte, a karnagyuk Radics Éva volt.

A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI kórusa az angol és spanyol nyelvű kórusművek mellett egy igazán eredeti darabot is bemutatott a hangversenyen: a konzisok az iskola egy diákja, Varga Nadin szerzeményét énekelték nagy átéléssel. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutatóból is ismert ifjú hölgy a Körbinduló című alkotással tavaly ősszel az International Youth Music Competitions nemzetközi zeneszerző versenyen nagydíjat nyert – a dal a Táncházban is nagy sikert aratott, az előadást láthatóan élvezték a társak és a karnagyuk, Mihály György is. A konzisok előadásának első felében Radics Éva vezényelt.

Az Újra Éneklő Ifjúság idei eseményén – tekintettel a kétéves kihagyásra – nem minősítették a kórusokat. A háromtagú zsűri – Hartyányi Judit Artisjus díjas karnagy, a Zeneakadémia volt művésztanára, Sárközyné Pomázi Ágnes, a tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola ének-zene tanára, a Kicsinyek Kórusának karvezetője és Katona Tibor, KÓTA és Fasang-díjas karnagy – a résztvevő karnagyoknak tartott értékelést a program végeztével. A zsűri Elismerő oklevéllel jutalmazta Polgár Zoltánnét a hangulatos előadásért,  Mihály Györgyöt a szuggesztív vezénylésért és Vasvári Tamást a zongorakíséretért.

 


 

,