Hírek

A Játékfesztiválra készülnek: szakmai nap egyetemistáknak

2022. május 6.   SZKKK  

Szakmai napon vettek részt pénteken az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának hallgatói a Szent István Király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeumban. Az egyetemisták közül többen is részt vesznek majd a Hetedhét Játékfesztiválon: a Hétpróba állomásain önkéntes animátorként segítenek a gyerekeknek teljesíteni a feladatokat.

A mostanit egy héttel ezelőtt megelőzte egy másik szakmai nap: az ELTE hallgatói akkor egy múzeumpedagógiai foglalkozás részesei voltak Fehérváron, most pedig kifejezetten a Játékfesztivállal, annak történetével, a szervezéssel kapcsolatos folyamatokkal, az önkéntesek feladataival ismerkedhettek meg. A múzeum és az egyetem már az előző Hetedhét Játékfesztivál kapcsán is együttműködött, azt tapasztaltuk, hogy a tanító- és óvodapedagógus jelöltek felkészültsége, hozzáértése sokat segített abban, hogy a gyerekek még jobban beleéljék magukat a Hétpróba történetébe – emelte ki bevezetőjében Nagy Veronika, a múzeum vezetője, aki röviden ismertette a hallgatókkal a különleges, gyönyörű babákat, babaházakat és más régi játékokat bemutató Moskovszky-gyűjtemény történetét. Képekkel illusztrált előadásában beszélt az idén már tizedik Játékfesztivál történetéről, arról, hogy az első alkalommal bizony ijesztőnek tűnt a feladat, hiszen olyan feladatokkal kellett megbirkózniuk, amelyekben – múzeumként – nem volt gyakorlatuk.

Hamar kiderült azonban, hogy a fesztivál nagy lehetőség is, segít abban, hogy „kivigyék” a múzeumot az utcára és ezt a nagyon jelentős értéket minél többeknek megmutassák. A Hetedhét Játékfesztivált úgy is fel lehet fogni, mintha egy óriási méretű múzeumpedagógia foglalkozás lenne, élményt adunk át egyszerre sok száz gyereknek – fogalmazott Nagy Veronika, aki hangsúlyozta: kezdettől fogva fontos volt számukra a minőség, ebből azóta sem engednek. A művészi érték közvetítését szolgálják a nívós előadókat felvonultató színpadi műsorok, koncertek, a bábelőadások, az utcai játékelemek kiválasztásánál is fontos szempont, hogy igényes játékokkal találkozzanak a gyerekek: kreatív és ügyességi játékok, alkotásra is teret adó kézműves foglalkozások várják a látogatókat a fehérvári belvárosban.

A Hétpróba is szorosan kötődik a múzeumhoz, a gyűjteményben található játékok valamelyike minden alkalommal része a feladatoknak – idén például a család lesz a téma: egy babacsalád, Édesmama és a gyerekek a mese főszereplői, a Hétpróba állomásainak helyszínén a múzeumban látható babaszobák képével találkoznak majd a gyerekek. A Játékfesztiválon résztvevő hallgatókra több feladat vár – hangzott el. Nemcsak a történetet kell alaposan megismerniük, de már az előkészületekbe is bekapcsolódnak, a fesztivál ideje alatt pedig személyes jelenlétükkel, a történetbe helyezkedéssel együtt játszanak a gyerekekkel, segítik őket a feladatok megoldásában.

A város egyik kiemelt rendezvényének szervezéssel kapcsolatos hátteréről Kenyér Ágnes, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ marketingkommunikációs vezetője beszélt a hallgatóknak. Az intézmény bemutatása után beszélt arról, hogy az előkészítő munka már jóval korábban megkezdődött a fesztivál témájának meghatározásával, a színpadi fellépők, a játékelemek működtetőinek felkérésével, a helyszínekhez szükséges berendezések, a jelmezek beszerzésével, a szerződések megkötésével, az engedélyek beszerzésével. Szólt arról is, hogy Varga Gábor Farkas személyében sikerült olyan grafikust találni, aki minden olyan kreatívokat tervez, amelyek sokat segítenek a rendezvény hírének eljuttatását minél szélesebb körhöz. A cél ugyanis az, hogy a Hetedhét Játékfesztivál országos ismertségű legyen.


 

,