Hírek

Jubiláltak a rejtvényfejtők

2022. május 16.   SZKKK  

Országos keresztrejtvényfejtő versenynek adott otthont városunk az elmúlt hétvégén: a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub szervezésében megvalósult jubileumi, XX. Kedvenc Kupának a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban lehettek részesei a hazai rejtvényfejtők május 14-én és 15-én.  A megmérettetésen 186  egyéni versenyző és és 28  csapat indult négy kategóriában, kezdő, haladó, mesterjelölt és mester szinteken.

Nagy volt a nyüzsgés két napon át a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban: a szabadtéri színpadot nézőterén és az intézmény rendezvénytermében is rejtvényeket fejtettek az esemény résztvevői. Különféle kockás lapok sorakoztak a versenyzők előtt – a verseny rejtvényeit ezúttal is a Kedvenc rejtvényújság fehérvári főszerkesztője, Erdősy István készítette, és ezek a rejtvények máshol nem is jelennek meg. A versenyzők által megfejtett és beadott rejtvényeket azonnal értékelni is kezdték a „zsűriszobában”: a versenybizottság a megfejtési idő és a hibapontok alapján állapította meg a helyezést.

A házigazda Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub tagjai

Nemcsak a verseny jubilál ebben az évben, de a házigazda Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub is: 2002 áprilisában alakult, és azóta is sikeresen működik. A klub célja a szabadidő tartalmas eltöltése, a rejtvényfejtés népszerűsítése, a rejtvényfejtők összefogása, az általános műveltség növelése – és persze olyan versenyek szervezése, mint jubileumi Kedvenc Kupa is volt, amelynek egyéni versenyében idén 35 fehérvári vett részt. Az egyéni versenyek szombaton, a csapatversenyek pedig vasárnap zajlottak a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban.

A népszerű, az országos versenyek között hagyományosan leglátogatottabb székesfehérvári esemény résztvevői idén is az országos számos pontjáról érkeztek. A szombati egyéni verseny kezdő kategóriájában 79-en neveztek, a haladók 53-an voltak, a mesterjelöltek kategóriájában 28-an, a mestereknél pedig 26-an regisztráltak. A versenyzőknek két órájuk volt arra, hogy a saját szintjüknek megfelelő nehézségű keresztrejtvényt megfejtsék: a kezdők a mindenki által ismert skandináv típusú és hagyományos rejtvényt kaptak, a mesterek pedig két,  szinte üres lapot vehettek kézhez, és ehhez kevert meghatározásokat kaptak. A haladó és mesterjelölt szintek nehézsége ezek között helyezkedett el.

A két órán át zajló egyéni versenyt Kádár Szabolcs János és Göbölős Krisztina színművészek zenés műsora követte, az eredményekre várakozva a résztvevők itt retro slágerek között tölthették idejüket. A verseny legjobbjait természetesen díjazták is: az első hat helyezett oklevelet és ajándéktárgyat kapott, a „dobogósok” pedig kupát is hazavihettek – emellett minden regisztrált résztvevő egy ajándékcsomaggal lesz gazdagabb, így a rejtvényfejtést otthon is folytathatja.

Az egyéni versenyben a következő eredmények születtek:

Kezdő:
1. Vargáné Kalacsi Krisztina (Abony)
2. Tönköly Ferencné (Szarvas)
3. Molnár Zoltánné (Budapest)

Haladó:
1. Domján Katalin (Balassagyarmat)
2. Mustyákné Fehér Margit (Székesfehérvár)
3. Nagy Dávid (Székesfehérvár)

Mesterjelölt:
1. Dr. Búza Márta (Kiskunhalas)
2. Mustyák Dezső (Székesfehérvár)
3. Buday Zsuzsanna (Budapest)

Mester:
1. Barna Viktor (Szigetmonostor)
2. Kovács Attila (Budapest)
3. Dr. Varga Sándor (Mátészalka)

 

A verseny vasárnap a csapatversenyekkel folytatódott, erre összesen 112  nevezés érkezett a kezdő, haladó, mesterjelölt és mester kategóriákban – a legtöbben a kezdő és haladó kategóriában neveztek, 8-8 csapatban.

A négyfős csapatoknak másfél órájuk volt arra, hogy a saját szintjüknek megfelelő nehézségű négy keresztrejtvényt közös munkával megfejtsék.

A csapatversenyben a következő eredmények születtek:

Kezdő:
1. 2+2
2. Kezdők
3. Tuti négyek

Haladó:
1. Heuréka
2. Turmix
3. Zabos ebek

Mesterjelölt:
1. Cerka
2. Mindegy
3. Királycsel

Mester:
1. Miskolc
2. TNT
3. Kard

Gratulálunk a győzteseknek, mindenkinek köszönjük a részvételt!

 


 

,