Hírek

Siklósi-vetélkedő: tíz csapat az elődöntőben

2022. április 1.   SZKKK  

Középkori, az Aranybulla kiadásával foglalkozó „újságot” készítettek a versenyző csapatok a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő első fordulójában. A beadott műveket a szakértőkből álló zsűri – sok szempontot figyelembe véve – értékelte, az eredményt a közösségi oldalon pénteken délután élő adásban közölték: hat középiskolából tíz csapat jutott a második fordulóba, az elődöntőbe, amelynek feladatait április közepén kell megoldaniuk.

„Ha kedden a csirkék porban fürdenek, lesz egy kis égi baleset. Ha sírnak is az égiek, nem lesz nagyobb gond, minthogy nem túr a vakond” – ilyennek képzelte el a 13. századi időjárás-előrejelzést az egyik csapat a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő első fordulójában készített „újságban”. Az Aranybulla kihirdetésének fő híre mellett számtalan kreatív megoldással tették ötletessé a középkori lapokat a diákok: hirdettek például nehézekét szántáshoz, de kiváló sodronyinget is, aminek a másik csapat újságjában toborzott katonák akár azonnal hasznát is vehették volna. Írtak vicceket és recepteket is. A „bulvárhírek” házasságtörésről, feleséggyilkosságról, a teuton lovagok garázdálkodásáról, no meg királyi esküvőkről és válásokról szólnak. Volt, aki asszonyszemmel számolt be a történésekről, más pedig egyenesen a jövőbe látott: „…nagy mulatságok készülődnek ama fontos dokumentum miatt, mit Aranybullának hív a nép. Az események tervezett ideje Krisztus Urunk születésének 2022. éve. Időben foglaljanak helyet a rendezvényekre, hiszen már csak 800 év van a programok kezdetéig!” – olvasható az idei emlékévre utaló mondat az egyik „korabeli” lapban.

A péntek délutáni eredményhirdetésben Váczi Márk történész, városkutató, a vetélkedő szakértői csapatának tagja és Andrássy Máté színművész, a vetélkedő házigazda-porondmestere is megosztotta a nézőkkel kedvenc híreit, hirdetéseit az 1222-ben íródott újságokból, nem titkolva, hogy ezeket olvasva sokszor hangosan felnevettek: a lapok szórakoztatóak, érdekesek, ugyanakkor többségükben történelmileg hitelesek is, a munkákat értékelve a zsűri kevés hibát talált.

A zsűri több szempontot figyelembe véve értékelte a beadott műveket: a kreativitást tartalmi és formai szempontból egyaránt, a történelmi pontosságot mind az Aranybulla kihirdetése, mind pedig az újságban szereplő egyéb hírekkel kapcsolatban, de pontozták a megfelelő nyelvezet használatát is. Ezen kívül – ahogyan a felhívásban ígérték – plusz pontot kaptak azok a csapatok, amelyek a staféta átadásakor is készültek valamilyen kreatív megoldással.

Mindezeket összesítve végül tíz csapat jutott az elődöntőbe: a Kodolányi János Gimnázium képviseletében az Aura Dominae; a Vasvári Pál Gimnáziumból az Alba Régia, az Aranyhulla, a Favágók, a Heo heo és a MCCXXII nevű csapat; az Aranybulák a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikumból; az Arany Ászok a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikumból; A legnagyobb 1222 a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikumból és az Aranyalma a Székesfehérvári SZC I. István Technikumból. Az eredményhirdetést pénteken élő közvetítésben láthatták az érdeklődők a versenyt szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, ahol Váczi Márk történész minden beadott mű értékelését ismertette.

A második fordulóban (az elődöntőben) az első verseny idején hozzáértő szakemberek közreműködésével készített, a YouTube-on megtekinthető, történelmi ismereteket közvetítő kisfilmek alapján kapnak feladatokat a csapatok, az itt legjobban teljesítő hat csapat jut a döntőbe, amit a Vörösmarty Színházban rendeznek meg május 16-án, hétfőn. A döntő zsűrijében Bartos György művészettörténész, műemléki kutató, Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, Kulcsár Mihály régész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója, Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze és Rosta Helga, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa értékeli a csapatok teljesítményét, a házigazda-porondmester Andrássy Máté, a Vörösmarty Színház színművésze lesz.

A vetélkedőn az első, második és harmadik helyezett csapat tagjai értékes ajándékokat kapnak: kulturális programokra, szórakozási lehetőségekre szóló belépőjegyek és egyéb ajándékok is szerepelnek a nyeremények között. Ezen kívül a verseny minden döntős csapata részt vehet majd egy egynapos belföldi utazáson, méghozzá a finálét megelőző hétvégén, május 14-én, amikor a döntőben vetélkedő csapatok megismerhetik egymást.

Aki lemaradt az élő közvetítésről, később is visszanézheti az SZKKK Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján: