Hírek

Hajnalig tartó kalandok a Múzeumok Éjszakáján

2022. június 17.   SZKKK  

Felnőttek és gyerekek számára is izgalmas kalandokat ígér az idei Múzeumok Éjszakája június 25-én, szombaton: rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, kézműves és családi foglalkozások várják a közönséget a belvárosban és a távolabbi múzeumokban. Az összes helyszínt és programot egyetlen karszalaggal látogathatják az érdeklődők, amelyet legalább 500 forintért válthatnak meg a Tourinform irodában és a helyszínek többségén – az adományként szolgáló összeg idén is jótékony célokat szolgál: a befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását támogatják a rendezvény látogatói. A karszalag birtokában a rendezvény napján a Múzeumok Éjszakája látogatói ezzel szállhatnak fel a retro- és a panorámabuszra. A rendezvényről pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Püspöki Palotában.

A járvány okozta kényszerű szünet után idén újra lesz Múzeumok Éjszakája Székesfehérváron. A számos intézmény, szervezet összefogásával megvalósuló eseménynek mindig nagy sikere van: a gyerek- és felnőtt korosztály számára is érdekes, izgalmas programok remek családi kikapcsolódásra adnak lehetőséget. Az elmúlt mintegy másfél évtized alatt 27 szervezet és intézmény vett részt a szervezésben, és a fehérvári önkormányzat támogatásával lezajlott programok ötvenezer látogatónak szereztek örömöt, maradandó élményeket – fogalmazott a tájékoztatón Spányi Antal megyés püspök. A résztvevő múzeumok, gyűjtemények 2022-ben is kitesznek magukért: 20 helyszínen mintegy száz programmal várják az érdeklődőket június 25-én. A Múzeumok Éjszakája egyik nagy értéke a közös szervezés, az összefogás, amellyel a résztvevő szervezetek képesek megmutatni, milyen kulturális kincsekkel rendelkezik a város – hangsúlyozta a város polgármestere. Cser-Palkovics András kiemelte: az elmúlt időszakban új helyszínekkel bővült a látnivalók sora, a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont a kortárs építészet remeke, a megújult Rendház belső terei is figyelemre méltóak, nem beszélve az ottani nagy érdeklődésre számot tartó kiállításról, de érdemes ellátogatni a megújult Aranybulla-emlékműhöz is, ahol egy kis koncertet is hallhatnak majd a látogatók. 

A legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja – erről már a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, Igaz Krisztina beszélt. A résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit és éjfélig tart nyitva, de a Fő utcán a Rendház például hajnali kettőig fogadja a látogatókat, akik bizonyára sokan lesznek: az itt látható Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállításra már eddig is 30 ezren voltak kíváncsiak. A múlt iránt érdeklődők hallhatnak itt egy előadást a nomád népekről, a 10 éven felüli korosztályt pedig múzeumpedagógiai foglalkozás várja, amelynek keretében kipróbálhatják, milyen is lehetett a kódexeket másoló szerzetesek élete. A Romkertben „Balogh Bálint építőmester” várja a látogatókat, hogy Mátyás király korába helyezkedve meséljen a korabeli átépítésekről, a családi óriás társasjátékban pedig a játékos kedvűek „felépíthetik” az egykori koronázóbazilikát. Este nyolc és tíz óra között fénnyel „festik be” az Emlékhelyet.

Az Új Magyar Képtárban az alkotó kedvű látogatók Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel együtt hímezhetik az általuk kitalált mintákat az óriási falvédőre – erre a programra regisztrálni kell az izinger.katalin@szikm.hu címen. Lesz itt slam poetry est is, amelyen a múzeum művészeti alkotásait és azok irodalmi vonatkozásait is szóba öntik a fellépők. A Deák Képtárban Szűcs Erzsébet művészettörténész, a Csók István Képtárban a top_OS csop_Ort kiállításában a kiállító művészek vezetik körbe a nézőket, a Hetedhét Játékmúzeumban pedig a Vörösmarty Színház művésze, Kerkay Rita szubjektív tárlatvezetésén vehetnek részt. Itt a nyitástól családi foglalkozások is lesznek a Moskovszky-gyűjteményben. A Fekete Sas Patikamúzeumban Lencsés Rita mutatja be új könyvét, és a gyógynövényekhez kapcsolódva festészeti és zenei foglalkozáson is részt vehetnek majd a látogatók, a Rác utcai kiállítóhelyen pedig ékszereket készíthetnek a vendégek. A múzeum több helyszínén is lesznek koncertek: a Deákban Butterfly Effect, az Új Magyarban a Hangover Porch Zombies játszik, a MusiColore énekegyüttest a Játékmúzeum udvarában, a Fuvalom énekegyüttest az Országzászló téri épületben hallhatja majd a közönség a Múzeumok Éjszakáján.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum interaktív családi foglalkozásán teát, szörpöt és szirupot készíthetnek a vendégek gyógynövények felhasználásával, a Föld és ég között című kiállítást Brückner Ákos Előd atyával nézhetik végig – erre a programra regisztráció szükséges a muzeum@puspokseg.hu e-mail címen. Az udvaron a zenekedvelők érezhetik jól magukat: fellép az egyik legkarakteresebb hazai ütőművész, Geröly Tamás, akit nemcsak szólóban, hanem a Geröly Space Quintetben is hallhat a közönség, és koncertet ad itt a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar is, a muzsikát a Falvay Miklós médiaművész által készített vetítés teszi különlegessé. A múzeum mellett a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont is megnyitja kapuit június 25-én, a Lapidáriumban óránként indulnak szakvezetések, amelyeken a kortárs építészeti környezetben megbújó történelmi emlékekről hallhatnak az érdeklődők. A Szerb Ortodox templom és annak kertje is nyitva áll az érdeklődők előtt: a templomban megtekinthető Katerina Ivanovity, az első szerb festőnő újrarendezett kiállítása, előadás hangzik el a székesfehérvári szerbség letelepedéséről, az ortodoxia történetéről, délután pedig fellép a mohácsi Poklade tamburazenekar.

A Fejér Megyei Levéltárban a „Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984–85-ben” című kiállításhoz kapcsolódva a korszakot idéző kisebb enteriőrök segítenek az időutazásban, a 80-as évek hangulatának megidézésében. A „játszótéren” a gyerekek színezhetnek, ragaszthatnak, például öltöztetőbabát, a felnőttek pedig egy előadáson a Kádár-korszakról hallhatnak érdekességeket, az udvaron pedig a Blues Henger Band ad koncertet. A Vörösmarty Mihály Könyvtár előtt a könyvtári könyvtisztítás, -javítás rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket, kiállítás nyílik Krainhoffer Tamásné paverpol alkotásaiból, a gyerekek láthatnak mesejátékot és origami foglalkozáson is részt vehetnek. A Kovács Jenő Óramúzeumban bemutatják az időméréssel kapcsolatos újítókat és fényfestés is lesz. Este fél hétkor itt, az Óramúzeum előtt láthatják a nézők a Mákvirág Hagyományőrző csoport műsorát is.

A Székesfehérvári Helyőrségtörténeti Gyűjtemény programja szokásosan az Országalmánál kezdődik, ahol a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszik és csalogatja a közönséget a Malom utcába, ahol múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztatók, szabadulószoba, páncélozott katonai harcjármű kiállítás és katonai toborzás várja a közönséget, és természetesen a zenekar is koncertezik. Az MMKM Alumíniumipari Múzeumának foglalkozásain egyedi, kreatív tárgyakat és bányászlámpást is készíthetnek a résztvevők, akiket aztán felderítő kalandra hívják a szervezők a múzeum kiépített bányarészletében. Lesz formaöntés homokkőbe vájt formákba és hagyományos népi jóslás ólomöntéssel – erre a programra előzetesen regisztrálni kell e-mailben vagy telefonon: aluiparimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu vagy +3630/693-3498.

A járművek iránt érdeklődők idén is láthatnak veteránjárműveket a Városház téren, a veterán buszra fel is lehet majd szállni: a Zichy ligetből, a Malom utca felőli parkolóból indul a belvárostól távolabbi helyszínekre. Négy körjárat indul óránként a Zichy liget – Takarodó u. 1. – Zombori út – Aranybulla-emlékmű – Zichy liget útvonalon. Az Aranybulla-emlékműnél zenét is hallgathat a közönség, a Duo Redwhite csellóduó kiskoncertje 21 órakor kezdődik a megszépült környezetben, a koncert után a karszalaggal rendelkezők a retrobusszal jöhetnek vissza a belvárosba.

A MÁV Vagon Kft. egy igazán különleges programmal kapcsolódik be a Múzeumok Éjszakája sorozatba. A Takarodó úti helyszínen a látogatók betekinthetnek egy tradicionális vasúti kovácsműhely munkájába, valamint a modern technológiát jelentő lézer/plazma vágás, CNC-marás, esztergálás munkafolyamataiba. A vezetett csoportok óránként indulnak, az első 17.00, az utolsó 21.00 órakor. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, az érdeklődők a kommunikacio@mav-vagon.hu címen jelentkezhetnek.

A Múzeumok Éjszakája minden programja karszalaggal látogatható, a belépőként és a különjáratokon jegyként szolgáló szalagot legalább 500 forint adományért válthatják meg az érdeklődők. Az így befolyt összeg most is jótékony célokat szolgál, Ukrajnából menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását, múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételét támogatják ezzel a látogatók. A karszalagokat az esemény napján 10.00–22.00 óra között a Tourinform Irodában (Hiemer-ház), valamint a helyszínek többségén szerezhetik be az érdeklődők.


 

,