Hírek

Virágba borult Fehérvár belvárosa

2022. június 3.   SZKKK  

Galambok röppentek, szoknyák libbentek, csizmasarkok dobogtak a belvárosban a Pünkösdi Virágálom első napján, az ünnepélyes megnyitón. A rendezvény évek óta a város szép hagyománya – és két év után ismét a szokásos formában, színpadi műsorokkal, családi programokkal rendezik meg június 3-tól 6-ig. 

Idén hat virágüzlet vett részt a Belváros díszítésében: az Országalmát közösen öltöztették virágdíszbe, a Városház téren a színpadnál a Tűzvirág, a Török-kútnál a Syl de Fleur, a Tip-Top előtt a Virágvár, a ciszter templom előtt a Budai 66, a Mátyás király-emlékműnél a Hortenzia Virágszalon, az Igéző előtt az Árvácska & Oázis Virágüzlet kompozícióit láthatja a közönség az ünnepi napokon. Az idei év különlegessége, hogy a hagyományos helyszínek mellett a Városház tér felett is virágkoszorúk díszítik a Belvárost.

A péntek délutáni megnyitót követően, a hagyományokhoz hűen galambröptetés volt a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével, majd a virágkompozíciók helyszínére az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Kókonya csoport ifjú néptáncosainak műsorával indult el a körséta. Az alkotásokat Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok mester virágkötő méltatta. 

A hagyományos színpadi virágkötészeti bemutató és a virágárverés a Virágvár virágüzlet közreműködésével zajlott: Balogh András, az üzlet munkatársa csodálatos csokrokat kötött. Az árverést Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő vezette, a licit során sok gyönyörű csokor talált gazdára – a csokrokért befolyó összeggel, 329.500 forinttal a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítványt támogatták mindazok, akik részt vettek az eseményen. Az alapítvány állami gondoskodásban élő gyermekek egészséges életmódra nevelését, szabadidejük hasznos eltöltését és érzelmi intelligenciájuk fejlesztését segíti. Mint azt Deresné Tanárki Mária, az alapítvány képviselője elmondta, az idei évben 800 állami gondozott gyermek nyári táborozását, nyaralását támogatják ötmillió forinttal.  

A pünkösdi hétvége mindhárom napján délután négytől este nyolcig kézműves foglalkozások várják a családokat: a Fehérvári Kézművesek Egyesületével tavaszi virágokat, madarakat, ékszereket készíthetnek a résztvevők különböző kézműves technikákkal. A színpadon szombaton Palásti Máté gitárestjét, vasárnap a Vörösfenyő zenekar koncertjét élvezheti a közönség, hétfőn pedig előbb a Magyar Népmese Színház Az aranytollú madár című interaktív meseelőadása, majd az Oti Voice & Bass műsora várja a nézőket.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós 

A Pünkösdi Virágálom programja  »

 


 

,