Pünkösdi Virágálom

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. június 3., péntek @ 17:00 – 2022. június 6., hétfő @ 20:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-06-03T17:00:00+02:00
2022-06-06T20:00:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Városház tér
Fő utca
Költség:
Ingyenes

A pünkösdi hétvégén ismét virágpompába öltözik a fehérvári belváros. A virágkötő mesterek ebben az esztendőben hat helyszínen alkotnak, az Országalmát közösen díszítik fel az ünnepre. A megnyitó után néptáncosok kíséretében körsétát tehetnek az érdeklődők a helyszíneken, a Városház téren koncertek, családi programok várják a fehérváriakat június első hétvégéjén.

A Pünkösdi Virágálom rendezvénye évek óta szép hagyomány Székesfehérváron, az eseményt idén ismét a szokásos formában, színpadi műsorokkal, családi programokkal rendezi meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ június 3–6. között. Idén hat virágüzlet vesz részt a belváros díszítésében: az Országalmát közösen öltöztetik virágpompába, a Városház téren a színpadnál a Tűzvirág, a Török-kútnál a Syl de Fleur, a Tip-Top előtt a Virágvár, ciszter templom előtt a Budai 66 Virágüzlet, a Mátyás király-emlékműnél a Hortenzia Virágszalon, az Igéző előtt az Árvácska & Oázis Virágüzlet kompozícióit láthatja majd a közönség az ünnepi napokon.

Részletes program

 

JÚNIUS 3., PÉNTEK

17.00  Ünnepélyes megnyitó, majd galambröptetés a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével. Körséta a virágkompozíciók helyszínére Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő, valamint az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Kókonya csoportjának közreműködésével.

Idén hat virágüzlet vesz részt az eseményen: az Országalmát közösen öltöztetik virágdíszbe, a Városház téren a színpadnál a Tűzvirág, a Török-kútnál a Syl de Fleur, a Tip-Top előtt a Virágvár, a ciszter templom előtt a Budai 66, a Mátyás király-emlékműnél a Hortenzia Virágszalon, az Igéző előtt az Árvácska & Oázis Virágüzlet kompozícióit láthatja majd a közönség az ünnepi napokon.

18.00–19.00  Virágkötészeti bemutató és árverés a Városház téri színpadon

A hagyományos színpadi virágkötés és virágárverés a Virágvár virágüzlet közreműködésével zajlik a Szent István-emlékjelnél felállított színpadon, az árverést Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő vezeti. A csokrokért befolyó összeggel a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítványt támogatják mindazok, akik részt vesznek az eseményen. Az alapítvány állami gondoskodásban élő gyermekek egészséges életmódra nevelését, szabadidejük hasznos eltöltését és érzelmi intelligenciájuk fejlesztését segíti.


JÚNIUS 4., SZOMBAT

16.00–20.00  Kézműves foglalkozás a Fehérvári Kézművesek Egyesületével

A családi programon tavaszi virágokat, madarakat, ékszereket készíthetnek a résztvevők különböző kézműves technikákkal, a mesterek vezetésével.

18.00  Palásti Máté gitárestje

Snétberger Ferenc tanítványaként, már igen fiatalon volt alkalma együtt zenélni neves, világhírű művészekkel, így többek között Richard Bonával és Paolo Vinacciával is. Számos hazai fellépése mellett Montenegróban, Ausztriában, Berlinben is zenélt már, idén is számos külföldi felkérést kapott. Több ízben vett részt művészeti fúziókban, többek között Nyári Oszkár színművész, Szőke Nikoletta, Palya Bea, Gitano Nagy Laci, Gáspár Laci énekesek, illetve más hazai zenészek oldalán. Műsorában a saját, illetve átdolgozott számokban fellelhetők a jazz, flamenco, latin, funky, brazil, illetve bossa nova stílusjegyei improvizációkkal, valamint popzenei feldolgozások, melyek egyedivé teszik Máté gitárjátékát. Előadásmódja bensőséges hangulatot teremt, nemcsak azt tartja fontosnak, mit ad elő, hanem azt is, hogyan.


JÚNIUS 5., VASÁRNAP

16.00–20.00  Kézműves foglalkozás a Fehérvári Kézművesek Egyesületével 

A családi programon tavaszi virágokat, madarakat, ékszereket készíthetnek a résztvevők különböző kézműves technikákkal, a mesterek vezetésével.

18.00  A Vörösfenyő zenekar koncertje

A 2010 nyarán alakult Vörösfenyő repertoárjában Nagy Balázs Krisztián dalai, megzenésített versek, valamint olyan magyar és külföldi feldolgozások (Meghan Trainor, The Cure, Oi Va Voi, Sziámi, Nirvana) szerepelnek a zenekar felállására hangszerelve, amelyeket a tagok szeretnek. Nevüket – jellemzően – egy Monty Python jelenetből kölcsönözték, ugyanis koncertjeiken ritkán szomorkodik a közönség, és általában ők maguk sem túl komorak. A zenekar tagjai: György Andi (hegedű, ének) és Nagy Balázs Krisztián (gitár, ének).


JÚNIUS 6., HÉTFŐ

16.00–20.00  Kézműves foglalkozás a Fehérvári Kézművesek Egyesületével 

A családi programon tavaszi virágokat, madarakat, ékszereket készíthetnek a résztvevők különböző kézműves technikákkal, a mesterek vezetésével.

16.00–19.00  Bukógalamb- és magyar óriásnyúl-bemutató a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével

16.30  Az aranytollú madár – a Magyar Népmese Színház interaktív előadása

Erdőlánya tündér titokban felneveli Bergengócia királyának kisfiát és kislányát, akiket az ármányos banya tett ki az erdőbe. Amikor eljön az ideje, az Aranytollú madár visszaviszi a gyerekeket a szüleik közelébe a selyemrétre, ahol palotát emel nekik. A banya megsejti, hogy kik a gyerekek, ezért próbatételeket eszel ki, hogy elveszejtse őket. Az Aranytollú azonban segít, így a végén a szülők és a gyerekek egymásra találnak.

A Magyar Népmese Színházat a Zanotta Art Kulturális és Művészeti Egyesület hozta létre. A színház célja, hogy feldolgozza és bemutassa a magyar népmese irodalom legértékesebb gyöngyszemeit magas művész színvonalon, autentikus hangszerekkel, élőzenei kísérettel. Feladatuknak tartják a hagyományok őrzését, bemutatását.

18.00  Az Oti Voice & Bass műsora

Egy énekhang és egy basszusgitár – az Oti Voice&Bass duó, azaz Horváth Ottília (ének) és Kővári Péter (basszusgitár) különleges formációjukkal már bizonyították, hogy ínyencségnek számítanak a szakmában. Igényes blues és pop műfajú dalokat játszanak dzsesszesítve, de nem riadnak vissza attól sem, hogy a modern könnyűzenéből emeljenek át számukra sokat jelentő dalokat, hogy aztán azokat a saját ízlésükre formálják. A jó zenéket és a jazzt kedvelők is garantáltan jó élményekkel távoznak az érzékeny, virtuóz előadók koncertjeiről. A közönség korábban az Öreghegyi jazzpikniken és az adventi színpadon is hallhatta már őket Fehérváron.