Hírek

Szélforgók, méhecskék a virágok között

2023. május 26.   SZKKK  

Fehér galambok röpültek az ég felé a Pünkösdi Virágálom megnyitóján, az ünnepet, a virágdíszbe öltözött belvárosban sétálókat köszöntve. A virágkötő mesterek idén hat helyszínen alkottak, az Országalma, a Városháza, a Díszudvar és a Püspöki Palota kapuja mellett a Török-kútnál és a Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt is készültek kompozíciók. A hagyományos virágárverésen lélegzetelállítóan szép csokrok születtek, a befolyt összeg, 111 500 forint, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályát segíti.

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI énekkara, a Legkisebbek kórusa két szép dallal örvendeztette meg a Pünkösdi Virágálom megnyitójára összegyűlteket a Városház téren. A polgármester, Cser-Palkovics András és Spányi Antal megyés püspök köszöntő szavai után a hagyományos galambröptetés látványát élvezhette a közönség a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvárnak köszönhetően.

Ebben az évben hat virágüzlet mesterei varázsoltak a virágcsodákkal ünnepi hangulatot a belvárosban: az Országalmánál a Budai 66 bájos méhecskéket, békát és csigát rejtett a virágok közé, a vasárnapi Hetedhét Játékfesztivál kis látogatói biztosan örülnek majd a horgászás közben rájuk mosolygó apró figuráknak. A Városháza és a Díszudvar kapuját a Tűzvirág öltöztette, utóbbi hely szintén gyerekkedvenc lehet a színes szélforgók miatt. A Török-kútnál a Hortenzia alakított ki gyönyörű színekkel hangulatos szabadtéri enteriőrt, a Püspöki palota kapuján a Virágvár elegáns kompozícióit láthatja a közönség, a kapu előtt mintha virágos rétet látnánk.  A Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt a Hetedhét Játékfesztivál Hétpróbájához kapcsolódva készült díszítés az Anemone Fleurnek köszönhetően – már pénteken is sok fotó készült a képkeretként használt díszítésben.

A hagyományos virágárverést Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő, valamint Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezette, a színpadon a Tűzvirág virágüzlet csapat alkotott igazi csodákat. Míg készültek a szépséges csokrok, a virágokról, a zöldekről, a mostanában divatos trendekről is hallhatott a közönség. A licitálálás előbb csak visszafogottan zajlott, aztán egyre többen kapcsolódtak be, volt, hogy hosszan „harcoltak” a vágyott csokorért a licitálók.  Napraforgó, papagájvirág és sok-sok rózsa, no meg a legkülönfélébb növények zöldje került a csokrokba, amelyek közül a legtöbbet egy rózsaszínes árnyalatú, fantasztikusan illatozó gyönyörűségért fizetett egy gáláns úr, 18 ezer forintért vihette magával a csodát.  A csokrokért befolyó összeget, összesen 111 500 forintot, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának javára ajánlották fel a szervezők.

Fotó: Kiss László (ÖKK), Kerkay Zita és Lőrincz Miklós

 


 

,