Hírek

Nyári éjszaka a csillagok alatt

2022. július 18.   SZKKK  

Az SZKKK-ban működő Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (TELAPO) is csatlakozott a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) „Egy hét a csillagok alatt” című országos programsorozatához: a csillagos égbolt szerelmesei augusztus 5-én, pénteken 21.00–22.30 óra között távcsöves bemutatón és előadáson vehetnek részt a fehérvári csillagdában. A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét, igazi közösségi programmá téve a távcsöves észlelést. (AZ ESEMÉNY BETELT, MÁR NEM FOGADNAK ÚJ JELENTKEZŐKET!)

A csillagászat páratlanul szerencsés tudományterület: értő művelői rendkívüli látványosságok sokaságán keresztül tudják közelebb hozni az űr világát az erre fogékonyak számára. Augusztus második teljes hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek az élménynek, ugyanis nem csak a Hold és az óriásbolygók, de szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

Ilyen remek időszakokban amatőrök és profik egyaránt távcsövet ragadnak, hogy saját maguk vizsgálhassák a csillagos égboltot vagy, amennyiben lehetséges, mások számára is megmutathassák azt. A számos kisebb-nagyobb rendezvény rendre sokakat mozgat meg a hazai csillagvizsgálókban. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy sokakhoz  el sem jut ezen események híre, pedig igény lenne a csillagászati élményekre. Ezért a MCSE augusztus 5–14. között idén is megszervezi az országos kampányt, amelynek címe: „Egy hét a csillagok alatt”. A programsorozatot tavaly szervezték meg másodszor, és az eredmény a szervezők minden várakozását felülmúlta: a nyolc éjszaka folyamán országszerte több mint ötven helyszínen várták csillagászati bemutatók az érdeklődőket, és közel tízezren tapasztalhatták meg első kézből a csillagászati megfigyelések élményét.

A fehérvári eseménynek idén is a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló ad otthont augusztus 5-én, pénteken 21.00–22.30 óra között. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi űrlapon lehetett. (AZ ESEMÉNY BETELT, MÁR NEM FOGADNAK ÚJ JELENTKEZŐKET!)

A programot a Terkán Lajos Ismeretterjesztő Alapítvány és a TIT Fejér Megyei Egyesülete közösen szervezi, információ: Banc Roland, +3630/511-9977, telapo77@googlegroups.com

Forrás: MCSE, TELAPO

Jelentkezés: https://forms.gle/2gZ4JqEsDs7agTeA9