Mars a Tópartra! – Csillagászati hétvége

2021. november 2.   SZKKK  

Mikor:
2021. november 12., péntek @ 08:30 – 2021. november 13., szombat @ 21:00 Europe/Budapest Időzóna
2021-11-12T08:30:00+01:00
2021-11-13T21:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes

Utazó Planetárium, távcsöves bemutatók, csillagászattal és űrkutatással kapcsolatos előadások, foglalkozások két napon át: a csillagok izgalmas eseményekkel tarkított világa iránt érdeklődőket invitálja november 12-én és 13-án, pénteken és szombaton a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) az intézmény Fürdő sori központjába és a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóba. Az ingyenes eseményen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A csillagászat jegyében telik november második hétvégéje az SZKKK-ban: Mars a Tópartra! címmel előadásokat, teleszkópos és szabadszemes csillagászati bemutatókat tartanak november 12-én és 13-án. A szombati kínálatból természetesen a kreatív gyermekprogramok sem hiányozhatnak – ezek résztvevői űrhajókat is készíthetnek, az ügyes kezűeket ugyanis maketthajtogatás várja, de lesz űrtotó, égi puzzle, kártyajáték, kirakó és színező is. Az eseményről senki sem távozik „üres kézzel”: a szervezők különféle, csillagászattal és űrhajózással kapcsolatos lemosható tetoválással is készülnek.

Mars a Tópartra! – részletes program:

 
Beszélgetések, előadások
(Színházterem)


November 12., péntek

18.00 Újra lesz magyar űrhajós – Magyari Gábor, az Európai Űrügynökség (ESA) magyar delegációjának tagja és Boross Katalin orvos beszélgetése az űrrepülésről, moderátor: Pintér András podcaster

 

November 13., szombat

15.00 Ha támad a Nap: űridőjárási helyzetjelentés – Opitz Andrea űrkutató, csillagász előadása

16.00 Mi újság a Marson? – Pál Bernadett Mars-kutató, tudományos segédmunkatárs (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont) előadása

17.00 Naprendszeren kívüli bolygók és a rajtuk feltételezhető élet – Boldog Ádám csillagász, exobolygó-kutató (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont) előadása

  

Utazó Planetárium (Földszinti aula)

  

November 12., péntek

Előadások szervezett iskolai és óvodai csoportoknak, előzetes regisztráció alapján

  

November 13., szombat

Nyilvános előadások, létszám: maximum 20 fő/előadás, jelentkezés a helyszínen. A planetáriumban erősen ajánljuk az orrot és szájat eltakaró maszk viselését.

10.00 Szimat kapitány kalandjai az űrben (csillagászati mese, 34 perc, 4–7 éves korosztálynak)

11.00 Napszúrás – Életet adó csillagunk és az űridőjárás rejtelmei (23 perc, 10 éven felülieknek)

12.00 Ég veled, Cassini! – a Szaturnusz megismerése és a Cassini űrszonda története (19 perc, 8 éves kortól)

14.00 Utazás a Marsra (24 perc, 11 éven felülieknek)

15.00 Szimat kapitány kalandjai az űrben (csillagászati mese, 34 perc, 4–7 éves korosztálynak)

16.00 Utazás a bolygók csodálatos világába (24 perc, 8 éves kortól minden korosztálynak)

  

Szakvezetések a 4. emeleti Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban

 

November 12., péntek

18.00, 19.00, 20.00 Az égbolt képeskönyve – csoportos szakvezetés és távcsöves bemutatók, csoportonként maximum 15 fővel, előzetes regisztrációval – minden hely elkelt! 

A résztvevők előbb a csillagvizsgáló nagy távcsövével nézhetik meg a Szaturnuszt, a Jupitert és a Holdat, majd a 4. emeleti teraszon felállított kisebb távcsövekkel és szabad szemmel, szakértő segítségével ismerkedhetnek a csillagképekkel.

 

November 13., szombat

17.00, 18.00, 19.00, 20.00 Az égbolt képeskönyve – csoportos szakvezetés és távcsöves bemutatók, csoportonként maximum 15 fővel, előzetes regisztrációval – minden hely elkelt! 

A résztvevők előbb a csillagvizsgáló nagy távcsövével nézhetik meg a Vénuszt (csak a 17 órás csoport esetén), a Szaturnuszt, a Jupitert és a Holdat, majd a 4. emeleti teraszon felállított kisebb távcsövekkel és szabad szemmel, szakértő segítségével ismerkedhetnek a csillagképekkel.

 

Kiegészítő játékos foglalkozások (Földszinti aula)

  

November 13., szombat

10.00–18.00 Űrhajómakettek hajtogatása, űrtotó, égi puzzle, kártyajáték, kirakó, színező, csillagászattal és űrhajózással kapcsolatos lemosható tetoválás

 

Az eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Erősen ajánljuk az orrot és szájat eltakaró maszk viselését.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Az esemény talán leglátványosabb eleme az SZKKK aulájában felállított Utazó Planetárium, amely speciális, 360 fokos nagyfelbontású vetítési technikával mutatja be a csillagos ég csodáit és a szabad szemmel nem látható égi jelenségeket. Ennek segítségével jobban megérthetjük az Univerzum keletkezését és a csillagok életét. A planetáriumba pénteken szervezett iskolai csoportok érkeznek, előzetes regisztrációval, szombaton azonban bárki részt vehet az izgalmas és érdekes bemutatókon, előadásokon. Csillagászati mese ovisoknak, bolygókról, Naprendszerről és űrszondákról szóló előadások iskolásoknak és minden korosztálynak – a kínálatban mindenki találhat számára érdekes programot. A 20 fős csoportok szombaton 10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 és 16.00 órakor indulnak, ezekbe bárki jelentkezhet a helyszínen.

A csillagászat mellett az űrkutatás a rendezvény másik fő témája, hiszen tizenegy év után ismét űrhajósokat keres az Európai Űrügynökség (ESA) – minden tagországból, így most először hazánkból is várnak jelentkezőket. Erről szól a pénteken 18.00 órakor kezdődő előadás is, amelynek során Magyari Gábor oktatópilóta, a magyar ESA delegáció tagja és Boross Katalin orvos beszélget az űrrepülésről Pintér András podcaster vezetésével.

Szombaton három előadásnak is részese lehet a közönség: 15.00 órakor Opitz Andrea űrkutató, csillagász Ha támad a Nap: űridőjárási helyzetjelentés címmel tart előadást. Ezután a bolygók kerülnek a középpontba a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársainak előadásain: 16.00 órakor Pál Bernadett tudományos segédmunkatárs, Mars-kutató Mi újság a Marson? címmel beszél a kutatások legújabb eredményeiről, 17.00 órakor pedig Boldog Ádám csillagász, exobolygó-kutató Naprendszeren kívüli bolygók és a rajtuk feltételezhető élet címmel már messzebb vezeti a hallgatóságot.

Az óraátállítás óta korán sötétedik, ez lehetővé teszi, hogy többen is átélhessék az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban már a kora esti órákban elindulnak a szakvezetések, a távcsöves és szabadszemes bemutatók. A résztvevők előbb a csillagvizsgáló nagy távcsövével nézhetik meg a Vénuszt, a Szaturnuszt, a Jupitert és a Holdat, majd a 4. emeleti teraszon felállított kisebb távcsövekkel és szabad szemmel, szakértő segítségével ismerkedhetnek a csillagképekkel – természetesen csak felhőtlen égbolt esetén. A 15 fős csoportokba, amelyek pénteken 18.00 órától, szombaton pedig 17.00 órától 20.00 óráig óránként indulnak,  előzetes regisztrációval – minden hely elkelt!  

Az ingyenes eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. Fontos tudnivaló, hogy a védettségi igazolvány csak személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. A szervezők erősen ajánlják az orrot és szájat eltakaró maszk viselését.