Hírek

Ábrahám Csaba lett idén a lecsókirály

2022. szeptember 25.   SZKKK  

Két kényszerűen kihagyott év után szombaton újra sok száz bográcsban rotyogott a megunhatatlan lecsó. A főzők idén alaposan megdolgoztatták a zsűrit: egy híján százhúsz csapat versenyeztette meg a főztjét a XVII. Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. A sokféle lecsó közül a szakemberek végül Ábrahám Csabáét ítélték a legjobbnak, az ő fejére került a korona a vajdasági barátokból álló csapat nagy örömére. A dobogósok mellett díjazták a legdekoratívabb főzőhelyet, átadták a zsűri különdíját és a Sipi Emlékkupát is.

Kis túlzással az első napsugarakkal együtt érkeztek a legkorábbi főzők szombaton a Zichy ligetbe, még igencsak csípős hidegben kezdtek készülődni, berendezkedni az egész napos programra. A helyek szép lassan megteltek, „kicsinosodtak”: láttunk magyarosra hangolt dizájnt, másutt meg sombreróban feszítettek az alkalmi szakácsok a tűz mellett.

Mire a város népe is felébredt, addigra már szállt a füst a környéken, rotyogott a bográcsokban a lecsó, ismerősök lapogatták egymás hátát és kínálgatták a lélek mellett a testet is melengető itókákat. A XVII. Fehérvári Lecsófőző Vigasság már délelőtt is népünnepélynek látszott, a több száz főző mellett/között rengeteg a hangulatot élvező érdeklődő jött-ment egész nap.

A főzők között folyamatosan zenekarok jártak körbe, hol itt, hol ott bukkantak fel a New Orleans Marching Funk, PTE Brass Band, a Kelet Brass Band, a Band of Streets és a Marching Jazz Band muzsikusai. Persze volt jó néhány résztvevő a rendezvényen, aki nem bízta a véletlenre és saját zenével készült a hangulat érdekében – így aztán volt, hogy alig ötven méteren belül a mulatós stílustól a rockzenén keresztül az örökzöldek világáig juthatott az arra járó, miközben a fúvósok is derekasan helyt álltak a maguk terepén.

Műsor, ahogy mindig, volt a színpadon is: elsőként a SZÉNA Egyesület programjainak lehetett részese a közönség. A Panna-bál együttes a Buborék Csoda című gyerekkoncerttel szórakoztatta a legkisebbeket, de buborék játszótér is várta a kicsiket. A „Gyereket a magasba” elnevezésű programon, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a családi értékek és a gyermekvállalás fontosságára, hatszázan vettek részt, így sikerült túlszárnyalni a tavalyi rekordot. Az egyesület ez alkalommal adta át önkénteseinek, legfőbb támogatóinak, partnereinek a Szamóca-díjakat is.

Déltől a zene és tánc vette át a főszerepet, a város egyesületei, csoportjai tartottak bemutatókat a Zenepavilonnál felállított színpadon. Fellépett a Step and Style Studio, a Felicita KTSE, a Főnix Rock and Roll SE, bemutatót tartott Linedance countrytánc-csoport, siker volt Zsigmond Lala és a Free Spirit Dance közös produkciója és A dzsungel könyve musical rövidített változata is, amelyet a ZsigmondLala Énekstúdió növendékei adtak elő.

A főzőversenyre benevezett lecsókat idén új zsűri értékelte: Bóza Roland, dr. Hermann-né Nagy Veronika, Selymes Péter, illetve Adamek Balázs, Szöllősi Istvánné Irénke és Tőkés Dániel kóstolta végig az egy híján százhúsz lecsót. Nemcsak az íz, hanem az étel állaga, a tálalás módja is fontos szempont volt a pontozásnál – mondta Bóza Roland az eredményhirdetésen. „Legyetek büszkék, tapsoljátok meg magatokat!” – biztatta a csapatokat a Konyhafőnök tavalyi nyertese, amikor néhány szóval értékelte a teljesítményeket.

A húsz legjobb ételt készítő csapat főzőhelyének száma került a kosárba, a sorrendről sorsolás döntött – az első háromig. A dobogós helyeket szigorú szakmai szempontok alapján határozták meg a szakemberek, akik a bronzérmet a 88-as számú csapatnak adták: ők egy bazsalikomos, citromfüves, tarhonyával gazdagított olaszos lecsót tálaltak fel. A második helyre a 170-es csapatot sorolta zsűri vegán lecsójukért. A legjobb ebben az évben az Ábrahám Csaba által főzött vajdasági lecsó lett, így idén az ő fejére került a korona.

A 2022-es év lecsókirálya elmondta: négy éve él Fehérváron, ahova Szabadkáról költözött. Vajdasági barátaival, akikkel együtt főzött, úgy döntöttek, hogy egy szerb recepttel próbálkoznak a versenyben. A lecsóba – amelyben a paprika grillezve, héjazva került – grillen sült húsokat, sült kolbászt és csevapcsicsát is tettek – és ezzel lenyűgözték a zsűrit. A lecsókirály és barátai a címmel járó kupa mellett a H.T.M. Zrt., a rendezvény főtámogatója, illetve a Continest Kft., a rendezvény kiemelt támogatója által felajánlott ajándékcsomagokat, az Agárdi Csóbor Pincészet finom borát, a Székesfehérvári Balett Színház Percről percre című előadására szóló jegyeket, valamint a Tourinform Fehérvár ajándékát vihették haza, ezen kívül biztos helyük van a jövő évi rendezvényre, hiszen a nyeremények között ott van a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által felajánlott 23-as főzőhely is.

A dobogósok mellett ebben az évben is díjazták a legdekoratívabb főzőhelyet, ezt a címet a 451-es számú főzőhely nyerte el. A zsűri különdíját a 143-as csapat kapta, ők egy hagyományos lecsóval neveztek. A törzsfőzőknek járó Sipi Emlékkupát 2022-ben a Teszetosza Tim vihette haza, akik pontosan nem tudták megmondani, hányszor is jártak már a „lecsófeszten”, de abban biztosak voltak, hogy tíznél biztosan többször – megérdemelten vehették át a kupát a névadó fiától, Sipos Gábortól.

A főzőversenyre ugyan nem nevezett, a zsűri azonban így is elismerte a Lecsófőző Vigasság legifjabb főzőjét: Vajta Dániel darált húsos, buggyantott tojásos, csülkös lecsójával nyűgözte le az ítészeket, akik kis ajándékkal lepték meg a fiatalembert.

A díjátadót követően a 2022-es Lecsófőző Vigasság zárásaként az egyik legnagyobb hatású hazai rap-csapat, az Animal Cannibals műsorát láthatta a nagyszámú közönség a Zichy ligetben.

Fotó: Kerkay Zita és Lőrincz Miklós 

További képek az esemény Facebook-oldalán  »


 

,