Hírek

„Átröpűlök hosszában hazámon”

2022. szeptember 16.   SZKKK  

Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja. Születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánították. A Petőfi Irodalmi Múzeum a költő életművét új megközelítésben bemutató, utazó tárlatot, tematikus múzeumbuszt tervezett, ami a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében 2022. szeptember 16-án, pénteken városunkba látogatott.

Szeptember elsején indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, amely a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre. Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több honfitársunkhoz juttassa el és mutassa be élményszerűen Petőfi Sándor életművét, életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. A járműben a költő versei, útirajzai és személyes tárgyai is előkerülnek. Megjelenik például egy kocsonyás tányér, melyet Petőfi a szomszédjától kapott, de a látogatók felpróbálhatják annak a lila zakónak a másolatát is, amit a költő viselt vándorszínészként.

Fekete Ágnes, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, a busz belső terének adottságai miatt harmonikaszerűen rendezték el a falakat, amelyek számos érdekességet rejtenek: kukucskálók, fiókok és rejtett szekrények segítségével lelhetünk rá Petőfi szellemi örökségére. „Élethelyzeteket mutatunk be, nem kronologikusan haladunk a költő életútján. A kurátorok igyekeztek, hogy minél több információ beférjen a buszba” – fogalmazott Fekete Ágnes. A busz két hete járja az országot és a tapasztalat azt mutatja, hogy minden korosztálynak informatív, érdekes szórakozást nyújt a kiállítás.

A Petőfi-busz képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét. A járműben berendezett, ingyenesen látogatható kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be három napon át két helyszínen: szeptember 16-án és 17-én a Városház téren, 18-án a Prohászka ligetnél, a Várkörúton 10.00–18.00 óra között.

A Petőfi-busz befogadóképessége egyidejűleg legfeljebb 20–25 fő. A kiállítást a PIM szakképzett munkatársai kísérik, egyéni látogatókat és csoportokat fogadva. A tárlat egyéni megtekintésének időtartama kb. 30 perc. A szervezetten érkező csoportok számára – akik előzetesen a +3620/665-7583 telefonszámon, vagy a kopcsai.margit@fehervariprogram.hu e-mail címen jelentkezhetnek – korcsoportokra szabott, 30 perces múzeumpedagógiai foglalkozásokat, vagy tárlatvezetéseket biztosítanak.

Az SZKKK munkatársai azokra is gondoltak, akik épp a buszra várnak, vagy a képzeletbeli utazás előtt, után megpihennének. A Csak ülök és Petőfi programon – amennyiben az időjárás lehetővé teszi – kényelmes párnákon ülve merülhetnek el a kihelyezett Petőfi-kötetekben.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), szöveg: Józsa Dávid és SZKKK