Hírek

Túlcsorduló érzelem a rétegek között

2022. október 29.   SZKKK  

Új kiállítás nyílt péntek este az Öreghegyi Közösségi Házban: az enteriőrtervezőként jól ismert Zai Viktória ezúttal fotósként mutatkozik be. A letisztult, absztrakt képek tele vannak érzelmekkel, történetek, terek nyílnak rajtuk, érdemes elidőzni előttük – hangzott el többek között Taskovics Dorka fotóművész megnyitójában. Az eseményen közreműködött Hegedűs Józsi gitáros-énekes. A Rétegzett álmok és valóságok című tárlat december 1-ig látogatható.

Zai Viki olyan mint egy Robert Frank – ezzel a kissé meglepő kijelentéssel késztette mosolygásra a péntek esti megnyitó közönségét Taskovics Dorka fotóművész, aki felidézte: Frank svájciként, nem amerikai hazafi létére bátor tettként készített egy albumot egy országról, amit nem ismert. Olyan képek születtek az USA-ról, amelyek addig nem, amelyeken a saját érzéseit vetítette ki. Zai Viki is ilyen: bár elsőre talán nem látszik, de a falakon látható képeken a rétegek között túlcsordulnak az érzelmek. A fotós, aki az életben talán sokkal inkább tartja magát, a képekbe beleoltja mindazt, ami az élet: öröm, fájdalom és szenvedés, Viki fényei és árnyékai vannak bennük – a sötétkamrában „nem bír magával, ott kiéli mindazt, amit az életben nem enged meg magának” – fogalmazott a kiállítót a Budapesti Metropolitan Egyetemen oktató fotóművész.

„Az absztrakt képek olyanok, mint a felhőnézés, a víz fodrozódása a Dunán: minden, ami anyagi rend és rendezetlenség, az bennük van. Nem akarom megfejteni a képeket senki helyett, izgalmas nézegetni őket, elidőzni előttük. Viki talán a tudtán kívül mutat meg olyan dolgokat, amelyekre nem is gondolt: figurák jelennek meg, terek nyílnak, történetek indulnak a fotókon” – mondta Taskovics Dorka, aki arra is felhívta a figyelmet: nem véletlen, hogy a fotós verseket is ír, a kifejezés teljességéhez szüksége van a szöveg komplexitására. Bátorságra vall, hogy így ki meri tenni mindazt, ami ösztönösen kiömlött belőle.

A megnyitón a fotós is beszélt a képeiről: előbb teljesen más koncepcióban gondolkodott, figurális képekben, végül úgy döntött, fonogramokat készít. Üveglapokra akrilfestékkel festett, ezeket „kontaktolta” a fotópapírral – ebből született az a sorozat, amelyet saját verseihez szánt. De a folyamat nem állt meg – mondta, elkezdte hajtogatni a papírt, többszörös expozíciót tett a papírra, ebből született a másik sorozat. És ez köti össze a két termet, a kisebb kiállítóban szintén többszörös expozícióval készült digitális, kissé álomszerű fotók láthatók, amelyeken „kicsit megbomlik a valóság”.

A megnyitón közreműködött Hegedűs Józsi gitáros-énekes, a tárlat december 1-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében:

Október 29., szombat: 16.00–21.00
Október 30., vasárnap: 9.00–13.00
November 2–4., szerda-péntek: 15.00–19.00
November 6., vasárnap: 9.00–13.00

November 7.–december 1.:
Hétfőtől péntekig: 15.00–19.00
Vasárnap: 9.00–13.00

.


 

,