Hírek

Kalandozás a méhek világában

2022. november 3.   SZKKK  

Mézkóstoltatással egybekötött ismeretterjesztő programra invitálta az érdeklődőket az Öreghegyi Közösségi Ház csütörtökön délután. A méhek és mézek világába Antal István méhész vezette be az érdeklődőket, a videókkal és fényképekkel illusztrált előadásra sokan voltak kíváncsiak.

A hűvösebb idő beköszöntével egyre nagyobb szükség van arra, hogy szervezetünket felkészítsük a betegségekkel szemben – ennek egyik módja lehet a mézfogyasztás is. De tudunk-e eleget a mézekről és a méhekről, akiknek ezt köszönhetjük? A méhek számos növényfaj megporzásában vesznek részt, így kulcsszerepük van az ökoszisztémában, az általuk termelt mézet pedig már évezredek óta használja az ember.

Antal István elsőként a méhek rendkívül szervezett életéről, szorgos mindennapjaikról beszélt. Mint mondta, a méhek családja a királynő köré szerveződik, a család további tagjai a dolgozó lányméhek és a fiúméhek, a herék, akik csak az év egy szakaszában élnek: nyár végén a dolgozók kiéheztetik a heréket, és nem is engedik vissza őket a kaptárba, ha kirepültek.

A nyár folyamán a dolgozók a növények beporzása közben begyűjtik a virágok nektárját, és mézhólyagjukban szállítják haza a nektárt, majd azt a lépek sejtjeibe töltik. Amikor a méz víztartalma lecsökken és kellőképp besűrűsödik, indulhat a mézelvétel, a pergetés. A méhészek csak annyi mézet vesznek el a méhcsaládtól, amennyi nem veszélyezteti a méhek táplálkozását és a család életben maradását, hiszen télen a méhek maguk is a mézet fogyasztják.

A hideg idő beálltával a méhek telelő fürt alakzatot vesznek fel, ami egy tökéletes gömb alak, mert ennek a legkisebb a felülete, ezáltal a hővesztesége is. A méhek folyamatosan, cirkulálva cserélik egymást a gömb külseje és belseje között, ahol egyébként akár 18–20 fokos is lehet a hőmérséklet: ezt szárnyaik folyamatos rezegtetésével érik el.

Az előadás célja szemléletformálás is volt: Antal István, aki a Fehérvár határában található apiterápiás ház tulajdonosa, beszélt a méhekkel történő gyógyításról is. A terápia segít a légzőszervi és idegrendszeri problémákon, valamint az alvászavaron is.

Az előadás végén mézkóstoló is várta a résztvevőket.

Fotó: Sábián Anna