Hírek

Kertészkedés hatékonyan

2022. november 9.   SZKKK  

Őry Barnabás biogazdálkodó, zöldségkertész volt szerda este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ vendége: A 3 órás kert című előadás iránt óriási volt ez előzetes érdeklődés, zsúfolásig megtelt az intézmény színházterme, és már a következő, december 6-i előadásra is sokan jelentkeztek.

Hogyan lehet egy kis kertben is hatékonyan, nem túl sok munkával elérni, hogy megteremjen a család számára az egészséges, friss zöldség? A háztáji gazdálkodás mindig népszerű volt, de most, amikor a zöldségárak ennyire megemelkedtek, különösen sokakat érdekel ez a lehetőség. Őry Barnabás rögtön az előadása elején elárulta hallgatóságának, hogy kis, 100 négyzetméteres biokertjében 2021-ben heti 3 órás kertészkedéssel 835 ezer forint értékű biozöldséget termelt – idei piaci árakon számolva ugyanez a zöldségmennyiség már hétszámjegyű összeg lenne.

Őry Barnabásnak mindig is családja ellátása volt a célja, ezért kezdett 2013-ban a biokertészkedésbe, 2015-től két szezonon keresztül vezette a herencsényi Ökotársulás Közösség biogazdaságát – 2017-ben pedig, miután agrármérnök diplomát szerzett a gödöllői Szent István Egyetemen, megalapította saját gazdaságát. Az elmúlt években egyre jobban foglalkoztatta a gondolat, hogy a gazdálkodásban szerzett tapasztalatait az önálló kertészkedésbe is át lehetne ültetni – amikor családjával a Nógrád megyei Bér községbe költözött, megszületett a 3 órás kert, amelyet azért hozott létre, hogy megoszthassa tudását a hobbikertészekkel is. A 100 négyzetméteres biokertben átlagosan heti három óra kertészkedéssel lehet megtermelni a család számára az egészséges zöldségeket, ökológiai módszerekkel.

Na de miért is termeljünk magunknak zöldségeket? Az előadás bevezetőjében vázolt gazdasági szempont csak az egyik érv, legalábbis ilyen fontos az is, hogy az elmúlt hetven évben a zöldségek beltartalmi értékei 5–40% közötti csökkenést mutatnak. Ez az ipari mezőgazdaság megjelenésének köszönhető, mert ugyanakkor területen lényegesen nagyobb hozamot próbálnak elérni – mondta az est előadója.

Őry Barnabás szerint a gazdálkodást kicsiben is el lehet kezdeni, akár egy négyzetméteren, vagy akár néhány virágcserépben is, már ez is sikerélményt ad a kertet művelőnek. „Meggyőződésem, hogy a legjobb módja a természethez való kapcsolódásnak egy saját zöldségeskert létrehozása, mivel ez akár egy városi ember számára is elérhető. Egy jól megtervezett kertben a helyes technikák alkalmazásával egy kezdő kertész is rengeteg sikerélménnyel gazdagodhat. Az önmagáról gondoskodó ember egészségesebbé, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá válik, ehhez pedig a legjobb kiindulópont egy saját biokert” – vélekedik. Előadásával a teljesen kezdőknek abban segített, miként tudják létrehozni a saját 3 órás kertjüket, a már aktívan kertészkedők pedig megtudhatták, hogyan lehetnek hatékonyabbak, eredményesebbek.

Akik nem fértek az előadásra, jelentkezhetnek a következőre: A 3 órás kert című előadás legközelebb december 6-án, kedden 18 órakor lesz a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ színháztermében. A program ingyenes, de a részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, regisztrálni az alábbi űrlapon lehet: