Hírek

Istenről és emberről

2022. szeptember 30.   Lőrincz Miklós  

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész telt házas pódiumestjének lehetett részese a közönség a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. A Déryné Program keretében Fehérvárra érkezett irodalmi esten Négyessy Katalin gordonkaművész közreműködött.

„Az igazat mondd, ne csak a valódit” című irodalmi összeállítást évtizedek óta láthatja a közönség az országban és a határokon túl is, a zenés irodalmi est városunkban is járt már. A színész-rendező előadás előtt elmondta: mindig szívesen jön Fehérvárra, ahova családi szálak és középiskolás évei is kötik, sőt, két évig a Videotonban dolgozott. Eperjes Károly örömmel nézett szét az SZKKK központjában is: mint mondta, utoljára az átadása idején járt az épületben, amikor még Velinszky László Ifjúsági és Úttörőháznak hívták.

A XX. századi Istent kereső magyar költők műveiből összeállított előadásról szólva elmondta: a rendhagyó zenés irodalmi est formája erősen táplálkozik Latinovits Zoltán Balassi-estjének szerkezetéből és Mensáros László A XX. század című legendás műsorából, amelyek hasonló céllal kerültek a közönség elé. Babits Mihály, Ady Endre, József Attila, Pilinszky János és más szerzők versei közé prózákat is szőtt – hogy ezek közül mennyit mond el egy esten, mindig függ a közönségtől és az ő igényeiktől, és az estnek része egy kötetlen beszélgetés is a közönséggel.

A két éve indult Déryné Program színházi produkciók országos utaztatását végzi – ennek keretében érkezett Székesfehérvárra Eperjes Károly irodalmi estje. A program támogatásának köszönhetően a darabra jelképes áron, 200 forintért vásárolhattak belépőt az érdeklődők.


 

,