Hírek

Január 18-ig lehet jelentkezni a Pesovár népzenei versenyre

2023. január 2.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület ismét megrendezi a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt Fejér megyei iskolai, vagy iskolán kívüli csoportok és szólisták számára 6-tól 24 éves korig. A jelentkezési határidő 2023. január 18., szerda 20 óra.

A népdaléneklés, a népzene egész Fejér megyében, és annak székhelyén, Székesfehérváron is nagyon népszerű, a műfajt művelő fiatalok rendszeresen szép eredményeket érnek el a hazai versenyeken. A megyei fiatalok mindig nagy számban vesznek részt a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyen. Az eseménysorozat célja a magyar néphagyomány megőrzése és továbbadása, találkozási, szakmai tapasztalatcsere, valamint minél több fellépési, bemutatkozási lehetőség biztosítása az énekeseknek, zenészeknek, akik iskolában, vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival.

A jelentkezők idén nyolc kategória közül választhatnak: az énekesek bemutatkozhatnak szólóban, duóban, trióban, vagy csoportban, énekelhetnek hangszerkísérettel is, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is szeretettel várják a szervezők. Minden produkciót egyenként kell benevezni. A produkciókat a szülők, a tanárok, vagy nagykorú versenyzők a www.fehervariprogram.hu honlapon található online jelentkezési felületen nevezhetik be, ahol a részletes felhívás is megtalálható. A jelentkezési határidő 2023. január 18., szerda 20 óra, a nevezési díjak befizetésének határideje 2023. január 27., péntek.

Részletes felhívás, online jelentkezés  »

A területi bemutatókat a tervek szerint februárban és márciusban tartják: 2023. február 3-án, pénteken 14 órakor Bicskén, február 9-én, csütörtökön 14 órakor Székesfehérváron, február 16-án, csütörtökön 14 órakor Dunaújvárosban, február 22-én, szerdán 14.30 órakor Tordason, február 28-án, kedden 14 órakor ismét Székesfehérváron és március 3-án, pénteken 14 órakor Abán. Ezek a rendezvények szabadon látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes.

Az előválogatókon bemutatott produkciókat háromfős szakmai zsűri hallgatja meg. A megyei döntőt ebben a tanévben – a korábbi tapasztalatok alapján – külön tartják majd az alsó és felső tagozatos korosztálynak 2023. március 30-án és 31-én a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. A rendezvények szabadon látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes.


 

,