Hírek

Lezárult a jelentkezés a Pesovár népzenei versenyre

2023. január 21.   Gyöngyösi Tímea  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület a 2022/2023-as tanévben ismét meghirdette a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt. Idén is nagy érdeklődéssel fogadták a megyei iskolai és iskolán kívüli szólisták, csoportok a hagyományos megmérettetési lehetőséget.

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny több évtizedes múlttal várja azokat a 6–24 éves korú gyermekeket, fiatalokat, akik valamely Fejér megyei településen énekes vagy hangszeres zenével foglalkoznak, általános- vagy középiskolai, művészeti iskolai, zeneiskolai keretek között, illetve saját kedvtelésből, szakköri formában vagy akár egyénileg. A nagy múltú rendezvény generátorai mindig Székesfehérvár kulturális intézményei voltak. A szakértő kollégák írták a pályázatokat, és harcoltak a hagyomány megőrzéséért, hogy a népdalokat szerető, tanuló és éneklő fiatalok számára biztosítsák a bemutatkozási lehetőséget, új tehetségeket fedezzenek fel és segítsék őket a szakmai előbbre jutásukban, fejlődésükben.

Idén több mint száz produkcióval több mint ötszázan neveztek a versenyre, amiket 2023. február 3-án Bicskén, február 9-én és 28-án Székesfehérváron, február 16-án Dunaújvárosban, február 22-én Tordason és március 10-én Abán véleményezhet a zsűri. Legtöbben a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolából jelentkeztek, 102 gyermek jelentkezett az elődöntőre. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI 63, a Székesfehérvári Németh László Általános Iskola 53, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium 34, a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola 34, a Sárvíz AMI 33, a Bicskei Prelúdium AMI 32, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium 25, a Martonvásári AMI 21, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola 17, a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola 13, a Pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola és a Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvoda Napraforgó Óvoda Tagintézménye 12, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézménye 11, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 9, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola 8, a Móri Pászti Miklós AMI 7, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Nádasdy Tamás Tagintézménye 6, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI 5, a Balla Zoltán AMI Piliscsabai telephely és a Tehetség AMI 4 diákja vesz majd részt a megmérettetésen, a Tévő citeracsoport kettő, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, a Mezőszentgyörgyi Eötvös Károly Általános Iskola, a Ránki György Alapfokú Művészeti Iskola, a Dr. Kovács Pál Általános Iskola, a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Velentze Zenekör, az Újbudai Babszem Táncegyüttes, az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola, valamint a Fehér-vár Waldorf Általános és Középiskola egy-egy résztvevővel képviselteti magát a versenyen – a megyén kívüli intézmények tanulói Fejér megyei lakcímmel rendelkeznek.

Az előválogatókon bemutatott produkciókat háromfős szakmai zsűri hallgatja meg. A megyei döntőt ebben a tanévben – a korábbi tapasztalatok alapján – külön tartják majd az alsó és felső tagozatos korosztálynak 2023. március 30-án és 31-én a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. A rendezvények szabadon látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes.

Részletes felhívás, az elődöntők pontos adatai »

 

 


 

,