Hírek

A közös éneklés ünnepe

2023. április 27.   SZKKK  

Kodály és Bartók művei, madrigálok, népdalok és feldolgozások, gyermekjáték-dalok, Kossuth-nóták – sokszínű, változatos műsorral érkeztek az Éneklő Ifjúság idei hangversenyére a kórusok. Tizenkét kar állt színpadra a Malom utcai Táncházban és a zsűri elé, az igényesen előadott darabok szép élménnyel gazdagították a hallgatóságot. Idén ismét minősültek a kórusok, az eredményekről cikkünk végén olvashatnak.

Egy híján 90 éve, 1934 óta létezik az Éneklő Ifjúság mozgalom, amelynek keretében az elmúlt évtizedekben országszerte számos kórus mutatkozhatott be. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA felhívására idén hét iskola 15 kórusa és énekegyüttese jelentkezett a hangversenyre, betegség miatt azonban csak tizenkettő műsorát élvezhette a közönség a Táncházban április utolsó szerdáján.

Székesfehérvárról a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI vegyeskara, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI-ból a Legkisebbek kórusa, a gyermekkar, a leánykar és a vegyeskar, a Kossuth Lajos Általános Iskolából a Kicsinyek kórusa, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából a kamarakórus, a leány- és a vegyeskar, Kápolnásnyékről a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból a „Hétpróbások” és a „Fejér lilomszálak”, Rácalmásról a Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI-ból a Tulipánok énekegyüttes mutatkozott be.

A kórusok teljesítményét háromfős zsűri – Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya, Katona Tibor, a győri Palestrina kórus karnagya és Hartyányi Judit karnagy, a KÓTA elnökségi tagja – értékelte. A minősítések megszerzésén túl a legfontosabb cél most is az volt, hogy a gyermekek, fiatalok átéljék a közös éneklés nyújtotta élményt.

Erre hívta fel a figyelmet a zsűri elnöke, Erdélyi Ágnes is, aki köszöntőjében a KÓTA 2021-ben – kóruséneklést szinte lehetetlenné tevő vírusjárvány idején – összeállított 9+1 pontos listájából idézett. A közös éneklés erősíti az immunrendszert, erősíti a memóriát, csökkenti a stresszt, örömet szerez, enyhíti a magányt, társakat, barátokat ad, növeli az önbizalmat. A zene segít kilépni a mindennapok gondjaiból, kikapcsol és feltölt, erre a karéneklés egyszerű és nagyszerű lehetőség, hiszen a szükséges hangszer ott van mindenki torkában. Használják ezt minél többen – ajánlotta Erdélyi Ágnes.

A hangversenyen résztvevő kórusokban az egészen kicsi, énekelni éppen csak most kezdő gyerekektől a szinte már felnőtt, a zenével komolyan foglalkozó fiatalokig sokféle korosztály állt színpadra.

Sokszínű, változatos programmal érkeztek: Kodály, Bartók, Bárdos Lajos és Farkas Ferenc művei, Pesovár Ferenc által gyűjtött népdalok, madrigálo, gyermekjáték-dalok, Kossuth-nóták, tavaszköszöntők a műsorokban.

A magyar mellett idegen nyelveken is szépen szóltak a darabok. Nagy sikert aratott a szülők körében a Legkisebbek kórusa által előadott, táncos-körjátékos koreográfiával kiegészített produkciója, a szintén kodályos gyermekkar csettintős, tapssal és lábdobogással is kísért darabja, a kossuthos Kicsinyek kórusának előadása, de az összes kórust jó volt hallgatni, a csengő lányhangok, a fiúk baritonja szép élménnyel ajándékozta meg mindazokat, akik jelen voltak a hangversenyen.

Az esemény végén a minősítő okleveleket a karnagyok vették át a zsűri tagjaitól, akik az értékelés mellett javaslatokkal is segítették a kórusok további munkáját.

Az eredmények 2023-ban:

Arany diplomával minősítés
Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI vegyeskara – karnagy: Mihály György
Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Legkisebbek kórusa – karnagy: Polgár Zoltánné. Az előadáshoz készített koreográfiért külön elismerést kapott Kneifelné Laczkó Krisztina és Molnár Gábor.
Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI gyermekkara – karnagy: Nyárs Annamária
Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI leánykara – karnagy: Feke Mariann

Arany minősítés
Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium, „Hétpróbások” – karnagy: Mohai Judit.
Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola, Kicsinyek kórusa – karnagy: Szünder Nóra
Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI, Tulipanok énekegyüttes – karnagy: Márkusné Igmándi Zita

Ezüst minősítés
Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola kamarakórusa – karnagy: Reiner Renáta
Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola egynemű kara – karnagy: Reiner Renáta
Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola vegyeskara – karnagy: Reiner Renáta. A kórus külön elismerést kapott Pászti Miklós Lamento című művének előadásáért.

Bronz minősítés
Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium, „Fejér lilomszálak” – karnagy: Tóth Anett

A székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI vegyeskara nem minősült, sikeresen szerepelt.


 

,