Hírek

Lovas kalandok a Hetedhét Játékfesztiválon

2023. május 16.   SZKKK  

Május utolsó vasárnapján újra a gyerekeké lesz a fehérvári belváros: a Hetedhét Játékfesztivál május 28-án délelőtt 10 órától este nyolcig várja a családokat sok-sok játékkal, zenés-mesés színpadi programokkal. Többek között a Kolompos együttes és a Rutkai Bori Banda szórakoztatja majd a közönséget a Városház téren. Lesz persze Hétpróba is, amelyben idén egy lovacska történetét ismerhetik meg a gyerekek. Mókáznak a gólyalábasok, az utcai játékelemek között pedig régi ismerősökkel és újdonságokkal is találkozhatnak a fesztivál látogatói. Az eseményről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Hetedhét Játékmúzeum Réber-gyűjteményében.

Hosszú ideje már, hogy a gyereknapot Fehérvár a Hetedhét Játékfesztivállal ünnepli. Bár idén csak  egy napig tart, de május 28-án vasárnap délelőtt 10 órától este nyolcig rengeteg játék és színvonalas színpadi műsor várja a látogatókat – invitálta a családokat Lehrner Zsolt alpolgármester a rendezvényre. A programok közül kiemelte a Hétbolha csereberét, az ennek keretében gyűjtött játékokkal az Igazgyöngy Alapítványt segítik a résztvevők. A fesztivál idején megtekinthető lesz a Márványudvarban az alapítvány által fenntartott művészeti iskola diákjainak rajzaiból rendezett kiállítás is – hangzott el.

Játszani jó! – ezt gyerekként természetesen érezzük, de felnőttként is sokan gondoljuk így. A játékfesztivál is erről szól, a játék szeretetét hangsúlyozza – mondta Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója, aki arról is beszélt, milyen sokat jelentettek számára – előbb gyerekként, aztán szülőként is – a Réber-rajzok és a Janikovszky Éva könyvek. A Hetedhét Játékfesztivál kis vendégei is találkozhatnak majd velük, hiszen a Hétpróba feladatai ide is elvezetik a látogatókat.

A Moskovszky- és a Réber-gyűjtemény minden évben alapját adja a játékfesztivál hagyományos Hétpróbájának. Ez ebben az évben is így van, hiszen így lehet „az utcára vinni” a múzeumot – tudtuk meg Nagy Veronikától, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetőjétől. Idén a gurulós lovacska lesz a keretmese egyik főszereplője: a lovacska szomorú, kicsi is, magányosnak is érzi magát, elhatározza hát, hogy világgá megy. Szerencsére Lulu baba nem hagyja, hogy egyedül induljon el, társa lesz a kalandokban – a két kedves játékkal együtt kalandozhatnak majd a gyerekek az utcai és a múzeumi állomásokon.

A feladatok között találnak éneklős és számolós kihívást is, a gyerekszobában rendet kell tenni, a patikából gyógyszert kell beszerezni, a postakocsi-állomáson a csomagok válogatása lesz a próba, de a vesszőparipa hátára is felpattanhatnak majd a vállalkozó kedvű hétpróbások. A rendezvény állandó programja a Hozd el kedvenc játékodat!, amelyben fotók készülnek a kis látogatókról, és a kedvencükhöz kapcsolódó történetet is megörökítik a múzeum munkatársai. Idén a meséhez kapcsolódva azt kérték a gyerekektől, hogy a kedvenc játéklovukat mutassák meg, hiszen annyiféle játékló létezik már, izgalmas lenne ezek fotóival bővíteni a múzeum virtuális játékgyűjteményét.

A Hetedhét Játékfesztivál idén is minőségi színpadi műsorral várja a vendégeket, de a szervezők bőven hagytak időt a közöttük, hogy a családok minél többet játszanak együtt ezen a napon – emelte ki Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője.  A 10 órakor kezdődő megnyitóra gólyalábasok csalogatják a vendégeket, akik mókáznak is egy jót a Városház téren. A színpadi programok sorában elsőként Fekete Dávid hozza el Vitéz Lászlót a Városház térre, délután a Csurgó zenekarral folytatódik a program, majd a Rutkai Bori Banda és a Kolompos együttes gyerekkoncertje kínál színvonalas szórakozást a kicsi és nagyobbacska látogatóknak.

Az utcai játékok között ott lesz a nagy kedvenc Felhővadászat, Paprika Jancsi csúzlizdája, a Zuggó Ládavasút, a Tintaló cirkusz, a Piros lábasos nosztalgiajátékok, a Fanyűvő játékparkban fúrnak-faraghatnak a gyerekek, a Molyoldában a régmúlt játékaival játszhatnak, a Vitéz László bábjáték-automata pedig mindenki kívánságát teljesíti – érdemes lesz többször is végigjárni a belvárost, hogy mindent felfedezzenek a vendégek.

A Hetedhét Játékfesztivál  idején a látogatók megcsodálhatják a város virágkötőmestereinek kompozícióit is, hiszen ezen a hétvégén lesz a belvárosban a hagyományos Pünkösdi Virágálom esemény is, amelynek megnyitója május 26-án, pénteken 17 órakor kezdődik. A galambröptetés után a hagyományos virágárverésen befolyt összeget a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház újszülött-, csecsemő- és gyermekosztályának támogatására fordítják.

Részletes program  »