Hírek

Minden, ami zene, három napon át

2023. május 15.   ÖKK  

2018 után ismét Székesfehérvárra érkezett a Hangszert a kézbe programsorozat. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében mintegy 140 hangszert próbálhatnak ki az érdeklődők szerdáig az ingyenes országjáró esemény 68. állomásán.

Öt év után ismét Székesfehérvárra érkezett a Hangszert a kézbe rendhagyó kiállítása. Nem a hagyományos értelemben vett kiállítás ez, hiszen itt kifejezetten cél, hogy a látogatók megfogják, kipróbálják a kiállítási tárgyakat, azaz a hangszereket. Gitár, basszusgitár, ütősök, billentyűsök, elektronikai zene, világ- és népzene, hangtechnika szekciókba sorolva, mintegy 140 hangszer várja az érdeklődőket.

A mi felelősségünk, hogy a gyerekeink kezébe adjunk hangszert, „mert hangszerrel élni sokkal jobb, mint nélküle: a bánatát, az örömét, mindent meg tud fogalmazni a gyermek, és így válik boldog emberré” – fogalmazta meg a rendezvénysorozat fő célját Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára.

A kiállítással párhuzamosan délelőttönként rendhagyó énekórákon vesznek részt a székesfehérvári és környékbeli iskolások. A hétfői megnyitón nagyon jó lehetőségnek nevezte dr. Cser-Palkovics András a programot arra, hogy elinduljanak a gyerekek a hangszertanulás útján. „És, ha ez megtörténik, akkor a zenét szeretni fogja, a kultúra iránt fogékony lesz, és igazi közösségi tagja lesz településének” – tette hozzá Székesfehérvár polgármestere.

A megnyitón Benkő Zsolt, a Hangszert a kézbe kiállítás állandó közreműködője, zenész, gitártanár mutatta meg, hogy kellő szorgalommal és kitartással milyen szintre juthatnak el, akik most előszőr vesznek kezükbe hangszert. A rendezényen részt vett Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatója, valamint Király István, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is.

A délelőtti órákban szervezett iskolai és óvodai csoportokat fogadnak a kiállításon, ezek az időpontok már beteltek, de május 15-én, hétfőn és május 16-án, kedden 15.00–18.00 óra, valamint május 17-én, szerdán 13.00–14.00 óra között bárki részese lehet az eseménynek.

A Hangszert a kézbe elnevezésű országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával és a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) szervezésében valósul meg. 

Fejér Tamás, fotó: Simon Erika (ÖKK)

 


 

,