Hírek

Két napon át versenyeztek a rejtvényfejtők

2023. június 25.   SZKKK  

Országos keresztrejtvényfejtő versenynek adott otthont városunk az elmúlt hétvégén: a XXI. Kedvenc Kupát a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub idén is a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban rendezte meg. A megmérettetésen 199 egyéni versenyző és 30 csapat indult négy kategóriában, kezdő, haladó, mesterjelölt és mester szinteken.

Játszani, rejtélyeket megoldani mindenki szeret. A keresztrejtvényfejtésnek is rengeteg hódolója van, ez ismét kiderült a soron következő Kedvenc Kupán, amikor zsúfolásig megtelt a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar. A fehérvári esemény hagyományosan a leglátogatottabb a hazai versenyek között: a tavalyi megmérettetésen 186 egyéni versenyző indult és 28 csapat mérkőzött meg egymással, többen, mint a két évvel ezelőtti kupán – az idei verseny számai pedig ezt is felülmúlták, hiszen 214 versenyző és 30 csapat regisztrált az eseményre.

A szombati egyéni verseny kezdő kategóriájában 89-en neveztek, a haladóknál 59-en, a mesterjelöltek és a mesterek kategóriájában is 33-33 fő regisztrált. Végül nem mindenki tudott eljönni, de többen a helyszínen neveztek, így végül 199-en vágtak neki a megmérettetésnek.

A versenyzők előtt különböző kockás lapok sorakoztak – a verseny rejtvényeit ezúttal is a Kedvenc rejtvényújság fehérvári főszerkesztője, Erdősy István készítette, és ezek a rejtvények máshol nem is jelennek meg. A versenyzők által megfejtett és beadott rejtvényeket azonnal értékelték is a „zsűriszobában”: a versenybizottság a megfejtési idő és a hibapontok alapján állapította meg a helyezést.

A résztvevőknek két órájuk volt arra, hogy a saját szintjüknek megfelelő nehézségű két keresztrejtvényt megfejtsék: a kezdők a mindenki által ismert skandináv típusú és hagyományos rejtvényt kaptak, a mesterek pedig szinte üres lapokat vehettek kézhez, és ehhez kevert meghatározásokat kaptak. A haladó és mesterjelölt szintek nehézsége ezek között helyezkedett el.

Az egyéni versenyt Alexa Ákos zenés műsora követte, az eredményekre várakozva a résztvevők itt retro- és operettslágerek között tölthették idejüket.

A verseny legjobbjait természetesen díjazták is: az első hat helyezett oklevelet és ajándéktárgyat kapott, a kategóriák első helyezettjei pedig kupát is hazavihettek – emellett minden regisztrált résztvevő egy ajándékcsomaggal lett gazdagabb, így a rejtvényfejtést otthon is folytathatja. A szombati program a hagyományos kvízesttel zárult.

Az egyéni versenyben a következő eredmények születtek:

Kezdő:

1. Debnárné Petővári Judit (Miskolc)
2. Fehér Erzsébet (Vértesacsa)
3. Benke Lászlóné (Siófok)

Haladó:

1. Kozics Anikó (Budapest)
2. Adamisné Szánthó Judit (Budapest)
3. Gáspár Gábor (Szentes)

Mesterjelölt:

1. Lőrincz Gábor (Budapest)
2. Török Gyula (Szolnok)
3. Mustyák Dezső (Székesfehérvár)

Mester:

1. Barna Viktor (Szigetmonostor)
2. Dr. Varga Sándor (Mátészalka)
3. Gyócsy Géza (Balassagyarmat)

Az esemény vasárnap a csapatversenyekkel folytatódott, erre összesen 30 csapat nevezett be, kilenc a kezdő, nyolc a haladó, hat a mesterjelölt és hét a mester kategóriában. A négyfős csapatoknak másfél órájuk volt arra, hogy a saját szintjüknek megfelelő nehézségű négy keresztrejtvényt közös munkával megfejtsék.

A csapatversenyben a következő eredmények születtek:

Kezdő:

1. 2+2
2. Logi Grácia
3. Tuti négyek

Haladó:

1. Turmix
2. Szerencsi Logiklub
3. Zabos ebek

Mesterjelölt:

1. Három testőr
2. Mindegy
3. Cerka

Mester:

1. Miskolc
2. Kard
3. Beszt

Gratulálunk a győzteseknek, mindenkinek köszönjük a részvételt!