Hírek

Zene, tánc és játékok a Mesetéren

2023. augusztus 14.   SZKKK  

Három napra Mesetérré alakul az Országzászló tér a hétvégén: a Koronázási Ünnepi Játékok idején zenés, mesés előadások, táncházak és játékok szórakoztatják itt a legkisebbeket – az óriásbábok társaságában. Paár Julcsi Kerekerdő mesekoncertje, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Bordó Sárkány koncertje és táncháza, Kovácsovics Fruzsina és Mihályi Réka műsora, a Netz-es Gyerekek családi örömzenéje és örömtánca kicsiknek és nagyoknak is jó élmény lesz. Mindezek mellett egész nap kézműves foglalkozások várják a családokat a téren.

A Koronázási Ünnepi Játékok programja a család minden tagjának szép élményekkel szolgál, de a gyerekre külön is nagy figyelmet fordítanak a szervezők. Idén a Mesetéren gazdag kínálattal várják a fesztivál legifjabb látogatóit: koncertek, táncházak, meseelőadások szórakoztatják a nézőket, olyan előadók érkeznek a térre, akikkel mindig szívesen játszik, énekel együtt a gyerekközönség.

Talán az egyik legjobban várt fellépő Paár Julcsi és zenekara: pénteken, augusztus 18-án 15 órakor a Kerekerdő című mesekoncerten megelevenedik a mesebeli táj, a varázslatos történetnek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi. Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján. A koncerten nemcsak hallgatni lehet majd a muzsikát, de táncra is perdülhetnek a nézők!

Fabók Mancsi Bábszínházát jól ismerik Fehérváron, többször is láthatták már a családok igényes előadásait. Most a Háromágú tölgyfa tündérének meséjét hozza el az Országzászló térre. Sűrű erdő közepében egy boszorkány tölgyfába zárt három tündérlányt – Fabók Mancsi meséje arról beszél, hogy az éretlenke, de jólelkű királyfi hogyan szabadítja ki őket, hogyan szeret meg egyet közülük – és a sok ármány közepette hogyan lesznek végül boldogok egymással. A bábelőadás 17 órakor veszi kezdetét.

Szombaton, augusztus 19-én már délelőtt 10 órára érdemes az Országzászló tér felé sétálni, a NETZ-es Gyerekek című interaktív előadás zenével és tánccal szórakoztatja a közönséget. A Netz Produkció egyedi társulat, az egyik legsokoldalúbb társaság műfajában a magyarországi kultúrpalettán. Professzionális táncosok, zenészek, előadóművészek alakították, repertoárjukban az egész estét betöltő előadások mellett interaktív gyerekműsorok is szerepelnek – ezek egyikét élvezhetik a családok a Mesetér programjában.

Délután négy órakor egy régi ismerős lép színpadra: a Bordó Sárkány zenekar tagjai a Koronázási Ünnepi Játékok visszatérő „utcazenészei”, és ezúttal színpadi koncertet is adnak az Országzászló téren. „Középkori világzenét” játszanak, az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg.

Vasárnap, augusztus 20-án délelőtt 10 órakor Kovácsovics Fruzsina koncertjén bulizhat a gyerekközönség. Fruzsi az éneklés mellett óvodapedagógusként dolgozik, így élete fontos szereplői a gyerekek. Koncertjein derűs, interaktív utazásra hívja a kicsiket (és a gyermeklelkű felnőtteket): a nézőtér játszótérré változik, ahol mindig van közös táncolás és éneklés is.

Délután négy órától Masni és Pocó lesz a Mesetér vendége – a Fonogram-díjas énekesnő, Mihályi Réka kíséretében. Az énekesnő jó ismerőse a közöségnek. A Masni és Pocó című produkcióban szereplő dalok szórakoztató szövegei és a profi, zenei aláfestés jó kikapcsolódást ígér a kisgyermekes családok számára. Az előadást két bábművész, Szabados Böbe és Szilner Olivér közjátéka kíséri.

A kifejezetten gyerekeknek szóló előadások mellett mindhárom napon fellépnek a téren a régizenei együttesek: a Tabulatúra, a Sub Rosa, a Pavane történelmi táncegyüttes, a Keleti Szél Zenekar is muzsikál majd itt. Az asztalok mellett kézműves foglalkozásokon ügyeskedhetnek a gyerekek péntektől vasárnapig, délelőtt 10 és este hét óra között: korona, karkötők, fejdíszek, ékszerek, fátyol, lovacska, illatbatyu és levendulás illatzsákok készülnek, de ki lehet majd próbálni a lúdtollal írást, az iniciálé készítést és a bőrözést is.

A programokat az óriásbábok társaságában élvezhetik a téren a látogatók. Azoknak, akik közelebbi ismeretséget is szeretnének kötni a 23 tagú óriásbáb-család tagjaival, két játékot is ajánlunk. Az elmúlt években nagy sikert aratott az Árpád-házi ágbogozó – a családfakutató játéknak kortól függetlenül bárki részese lehet. A bábok melletti táblákon olvasható fontos információk segítenek „kibogozni” a családi kapcsolatokat, hogy szépen sorban megismerkedjünk az egész családdal. Legalább ilyen szórakoztató Az Árpád-háziak nyomában című játék is, amellyel ugyancsak játékos formában szerezhetünk történelmi ismereteket az uralkodó család tagjairól. A füzeteket az Országzászló téren és az információs faházban találják meg az érdeklődők.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

MESETÉR

Színpadi programok:

Augusztus 18., péntek

10.00 Sub Rosa régizenei együttes | 11.30 Keleti Szél zenekar | 12.30 Tabulatúra Régizene Együttes | 15.00 Kerekerdő – Paár Julcsi családi mesekoncertje, táncházzal | 17.00 Fabók Mancsi Bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére

 Augusztus 19., szombat

10.00 NETZ-es Gyerekek – interaktív előadás zenével és tánccal | 11.30 Tabulatúra Régizene Együttes | 12.30 Sub Rosa régizenei együttes | 14.00 Pavane történelmi táncegyüttes | 16.00 Bordó Sárkány – koncert és táncház

Augusztus 20., vasárnap

10.00 Kovácsovics Fruzsina családi koncertje | 11.00 Pavane történelmi táncegyüttes | 11.30 Sub Rosa régizenei együttes | 12.30 Gólyalábasok felvonulása | 13.00 Bordó Sárkány Régizene Rend | 14.00 Keleti Szél zenekar | 16.00 Masni és Pocó – Mihályi Réka családi koncertje