Hírek

Személyes történetek a családról, az életről és a halálról

2024. március 21.   SZKKK  

Mohai V. Lajos A kanizsai Hidegház című kötetét mutatták be csütörtökön a Királykúti esték sorozatban, kivételesen az SZKKK Fürdő sori központjában. A kanizsai születésű, József Attila-díjas költő, író, esszéíró, irodalomtörténész „befejezetlen kéziratának” középpontjában személyes történetek, a család és a halál áll, a kötetről Bakonyi István irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel és Péntek Imre költővel.

Vegyésznek indult, bölcsészként diplomázott, újságíróként is dolgozott, végül az irodalom mellett kötött ki: Mohai V. Lajos József Attila-díjas költőt, írót, esszéírót, irodalomtörténészt Bakonyi István mutatta be a jelenlévőknek. Irodalomtörténészként a XIX-XX. századi irodalom és kultúrtörténet kutatója, írásait is főként ebben a korban helyezi el. A Prae kiadónál megjelent legújabb regényének nagy része saját életének eseményeiből inspirálódik. „A kötet valójában nem regény, hanem prózafüzér” – mondta az est házigazdája.

A szerző elárulta: a kötet egy mintegy 600 oldalas kézirat esszenciája, amelyen már évek óta dolgozik. A Hidegház Kanizsán a régi ravatalozó neve volt a temetőben: a könyv az élet egyik legmeghatározóbb pontjáról, a halálról szól, pontosabban arról, hogy miként alakította az író életét a családtagjai elvesztése. A műben a család mellett egyszerű emberek sokasága jelenik meg a II. világháború utáni időkből: fuvarosok, szenesek, szódások, sörösök, katonák, olajosok, hiszen helység főként az olajhoz, a sörgyártáshoz vagy a határhoz kötődik.

Péntek Imre szerint Nagykanizsa büszke lehet arra, hogy saját írója van, aki a városból származó történettel igyekszik megfogni az olvasót. Mohai V. Lajos korábbi műveiben is mindig visszatért a szülővárosához, ebből is az látszik, mennyi szállal kötődik Kanizsához. Bár már egyetemista korában elhagyta Nagykanizsát, egyáltalán nem szakadt el tőle, hiszen minden, ami fontos számára, az ebben a városban történt vagy pedig innen eredeztethető.

Az esemény a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Vörösmarty Társaság közös szervezésében zajlott.


 

, ,