Hírek

Színes, változatos alkotások a szépkorúak tárlatán

2024. október 4.   SZKKK  

Az idei Szenior ki mit tud? verseny képző-, ipar- és népművészet kategóriájában beérkezett pályamunkákból nyílt kiállítás pénteken a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fürdő sori épületében. A megnyitó keretében adták át az alkotóknak a minősítéseket.

Színes, változatos alkotásokkal telt meg az intézmény kiállítóterme: több mint negyvenen neveztek közel ötven munkával a szépkorúakat megszólító rendezvényre, amelynek már három évtizedes hagyománya van a vármegyében. A ki mit tud? verseny célja a tehetségkutatás mellett találkozási és közösségépítő lehetőségek biztosítása.

A szemet gyönyörködtető, míves munkákat Szolnoki Szabolcs festőművész, Tóthné Albrecht Anikó textilműves és Kovács Loránd Olivér, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója értékelte és minősítette, figyelemmel a technikára, az eszközhasználatra és a témaválasztásra. A zsűritagok a megnyitón nem tudtak jelen lenni, de a távolból is gratulációjukat küldték az alkotóknak: a művek minőségét jelzi, hogy szinte csak ezüst, arany és kiemelt arany minősítések születtek, alig néhány munka kapott bronz minősítést.

A tárlatot megnyitva Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője kiemelte: a minősítés azt jelzi, ki az, akinek a munkája már a profizmus felé hajlik (arany), még finomíthat a technikán, de már most csodákat alkot (ezüst), és ki az, akinek jövőre már tökéletes lesz az alkotása (bronz). „Elmondhatjuk, hogy mindenki művész a maga módján” – zárta gondolatait Igaz Krisztina, további alkotásra biztatva a szépkorú művészeket, majd Skobrák-Kovács Réka szervezővel közösen átadta a minősítéseket jelző okleveleket.

A kiállítás megnyitóját Szabóné Miklós Eszter versmondó és a Ciszterci Pacsirták műsora színesítette – a Ciszterci Szent István Gimnázium ifjú népdalénekesei az idei Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyen kiemelt arany minősítést szereztek.

A tárlat november 6-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében, hétfőn és szerdától péntekig 8–22 óráig, kedden 8–20 óráig, szombaton 12–20 óráig.

A Szenior Ki mit tud? következő állomásai a Táncházban az előadóművészeti kategória válogatói lesznek október 7-én és 9-én, hétfőn és szerdán 8 órától, valamint a díjátadó október 27-én, vasárnap 15 órakor.

Fotó: Gruber Nóra


 

, ,