Hírek

Művészeti alkotás és használati tárgy

2022. november 11.   SZKKK  

Öt fiatal tervező munkáit láthatja a közönség a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ évzáró, hellodesign című kiállításán: a pénteki megnyitót követően Cserba Anna, Józsa István, Kele Sára, Leits Miklós és Mázsi Boglárka alkotásait Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese exkluzív tárlatvezetés keretében mutatta be az érdeklődőknek. A kiállítás december 4-ig látogatható a Fürdő sori épület nyitvatartási idejében.

Fotelek és kis asztalkák, polcok és fiókos rendszerezők, légies üvegasztal, betonból készült gyertyatartó és poháralátét, a tekintetet magára vonzó, a teret uraló, elegáns állólámpa – a kiállítóterem derengő fényében egy-egy külön világot láthattak a tárlatra belépők, amelyek között mégis van hasonlóság. Alkotóik törekvése, hogy olyan tárgyakat hozzanak létre, amelyek a mindennapokban jól használhatók, de formai megoldásaik, megjelenésük esztétikai élményt is ad.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ utóbbi hónapokban rendezett kiállításai között több is a mostanihoz hasonlóan az iparművészet, a design, a formatervezés területére enged betekintést a látogatóknak, ezzel új színfoltot hoztak a városba – emelte ki köszöntőjében a város alpolgármestere, Lehrner Zsolt, aki örömét fejezte ki, hogy egyre többen érdeklődnek a kiállítások iránt, azok híre a város határain is túlnő.

Az Ivan & Parazol énekese, az egyébként formatervező mérnök végzettségű Vitáris Iván elsőként egy kérdést tett fel a közönségnek: mi számít művészetnek? Körbenézve bútorokat, kiegészítőket, lámpát látunk a teremben – használati tárgyakat, amelyekhez a mindennapokban nem párosítunk semmilyen művészi jellemzőt, itt viszont vita nélkül művészeti alkotásnak tekintjük őket. A művészetet általában nem rendeljük alá a funkciónak, pedig csak gondoljuk végig: nem egy Rembrandt-festmény vagy Mozart-zenemű születhetett megrendelésre, valamilyen célra, eseményre – ezeket ma mind csodálattal nézzük, hallgatjuk.

Ezen a kiállításon minden tárgynak van funkciója, de láthatóan művészeti értékkel is bírnak. A tervezők azzal a céllal hozták létre ezeket, hogy élményt adjanak a használójuknak, és mindazoknak, akik rájuk néznek. Egyáltalán nem könnyű egyébként a két dolgot, a funkcionalitást és a művészi értéket „összehozni”. Például Leits Miklós állólámpájában hányféle szabvány, szabály határolja be a művész szabadságát, a végeredmény mégis egy különleges alkotás, amely megmozgatja a fantáziát: olyan, akár egy virág, vagy a Nap az univerzum közepén, esetleg egy adóvevő – mindenki mást láthat bele a valóban egyedi, különleges darabba.

Kele Sára bútorai kapcsán a Bauhaus-iskola máig tartó hatásáról is szó esett a megnyitón: a kiállított tárgyak jól használhatók, egyszerűek és esztétikusak is egyszerre, de a tervező számára fontos a fenntarthatóság is. Mázsi Boglárka betonból készült tárgyait kézbe is vehette a közönség, az eseményen jelenlevő alkotó biztatta is erre a látogatókat, ismerkedjenek ilyen módon is az anyaggal, amiről sokaknak talán csak panelépületek falai jutnak eszébe.

A hellodesign című tárlat december 4-ig látogatható az SZKKK nyitvatartási idejében.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

, ,