3 művész, 2 kiállítás, 1 házban

2021. október 20.   SZKKK  

Mikor:
2021. október 29., péntek, 18:00 – 2021. november 26., péntek, 19:00
2021-10-29T18:00:00+02:00
2021-11-26T19:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes

 
Október végén két új képzőművészeti tárlat nyílik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében. A földszinti kiállítótermekben Becskei Andor és Nagy Dániel, valamint Körei Sándor szobrászművészek munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítást Cserhalmi Luca esztéta, a budapesti Godot Labor vezetője nyitja meg október 29-én, pénteken 18.00 órakor. Az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően a programon kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A nagyobbik kiállítóteremben közös kiállításon mutatkozik be Becskei Andor és Nagy Dániel, akik acélszobraikat hozzák el Fehérvárra. A Zentán született Becskei Andor középiskolásként díszítőszobrászatot tanult Budapesten, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem következett, ahol 2017-ben diplomázott; megkapta az év legjobb szobrászdiplomázója számára alapított Vigh Tamás-díjat. 2020–21-ben részt vett a Budapest ArtMentor Programban. Műveit Budapesten, Pécsett, Szolnokon és Kecskeméten több kiállításon is láthatta a közönség, munkáit a Godot és a Youngart online galéria is kínálatába vette, felfigyelt rá a mannheimi Roman Boldt Galéria is. Munkásságára hatással volt volt Modigliani, a magyar szobrászok közül Schaár Erzsébet, Vilt Tibor, Somogyi József és Kerényi Jenő hatását említette egy interjúban. Magáról így vall: „Szobrászként foglalkoztat, miként lehet jelen a természetesség egy indusztriális környezetben és ipari alapanyagokból létrehozott, művi, precízen megmunkált tárgyban. Ennek nyomán munkáim többségét erős kettősség jellemzi. Az acél ridegségét feloldja egy organikus forma, folyamat vagy komponens. A természetben megtalálható, ismerős motívumokat átértelmezem, ezek határozzák meg az aktuális irányt.”

Nagy Dániel a legfiatalabb szobrászgeneráció képviselője. A középiskolában díszítőszobrász szakon végzett Szolnokon, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Révi Norbert, Baráth Fábián és Karmó Zoltán tanítványa. Egyetemistaként több csoportos kiállításon is részt vett Budapesten, Szolnokon, Zalaszentgróton, Besztercebányán. Alkotásai fémből készülnek, a kiállításokon bemutatott szobrai kapcsolódást, folytonosságot tartanak a térrel, formálják a környezetüket. Az anyag kemény ugyan, de a szobrok többségénél lekerekített, hajlított formákat lát a néző, Héj című szobránál például úgy hajlítja és helyezi egymásra az acéllemezeket, hogy azok egy gömb érzetét adják.

Egy egészen más alkotói világba kalauzolnak a móri születésű Körei Sándor művei. A bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolában érettségizett, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen mestere Sass Valéria és Szabó Ádám volt. Egyetemistaként több csoportos kiállításon mutatkozott be budapesti galériákban, idén második helyezést ért el az Országos Művészeti Diákköri Konferencián. A most nyíló kiállítás címét adó mű egy pályázatra készült, a virágcsendélet témáját járja körbe: a virágok a váza felett egymás mellett, egy tömbben „lebegnek”. Az elmúlt években hasonló gondolatok mentén hozott létre műveket – Konzervált csendéletek összefoglaló elnevezéssel: üveglapokból készült dobozokba helyez el szerves és szervetlen anyagokat, vizsgálva különféle szituációkat, eseményeket, és ezek viszonyrendszerét. Az egyes alkotóelemek ilyen analízise a térben új helyzeteket és a hétköznapit felülíró viszonyrendszereket teremt.

A két kiállítást Cserhalmi Luca esztéta, a budapesti Godot Labor vezetője nyitja meg. Az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően a programon kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A tárlat november 26-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében.