Borsókóstoló

2021. június 1.   SZKKK  

Mikor:
2021. június 26., szombat, 10:00 – 16:00
2021-06-26T10:00:00+02:00
2021-06-26T16:00:00+02:00
Hol:
Szárazréti és Feketehegyi Közösségi Ház és Szabadtéri Színpad
Székesfehérvár
Farkasvermi út 2.
Költség:
Ingyenes

A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ ebben az évben is megrendezi hagyományos közösségi főzőeseményét. Az ötletgazda, Szöllősi Istvánné javaslatára idén Borsókóstoló lesz a rendezvény neve, amelyre már várják a jelentkezőket. Az esemény helyszíne most is a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, időpontja pedig június 26., szombat 10 óra. A szervezők gyerekprogrammal és szórakoztató műsorral is készülnek.

Első alkalommal 2015-ben hívták közös főzésre a zöldborsó „híveit” a szervezők, az ötletgazda Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke volt. Hat éve még csak néhány család főzött együtt, de a jó hangulatú, családias rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek. Sajnos tavaly a járvány miatt elmaradt a közös főzés, de idén a szervezők – a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ – már készülnek az eseményre, amelynek helyszíne a megszokott, azaz a Szárazréti és Feketehegyi Közösségi Ház és Szabadtéri Színpad szép kertje, időpontja pedig június 26., szombat 10 óra.

A rendezvény helyszínén a szervezők biztosítják a zöldborsót, a főzőhelyet, a tűzifát, a sörpadot és az asztalt (szükség esetén akár a bográcsot is). Minden egyebet, ami a főzéshez kell – fűszereket, a tálaláshoz tálat, a kóstoláshoz tányért, evőeszközt, poharakat, stb. – a főzőknek kell magukkal hozniuk. A Borsókóstolón hagyományosan bármit lehet sütni-főzni zöldborsó felhasználásával, lényeg, hogy az étel a helyszínen készüljön.

A zsűri az első három helyezettet jutalmazza egy-egy serleggel, ezen kívül különdíjat kap a legszebben tálalt, illetve a közönség által legfinomabbnak ítélt étel készítője is.

A szervezők a főzőkön kívül is szeretettel várnak mindenkit, aki szívesen töltene el egy kellemes napot barátai, ismerősei társaságában. Az esemény helyszíne egy tágas, szép kert, ahol játszótér is található, de a gyerekek számára ügyességi versenyt és kézműves foglalkozásokat is kínálnak a szervezők. A napot szórakoztató műsor is színesíti. A program egyik meglepetése – a Damniczki Cukrászda jóvoltából – a borsófagyi lesz, amelyből kóstolót kaphatnak a résztvevők.

A helyszínen a Gaja Környezetvédő Egyesület komposztálási bemutatót tart, ökológiai lábnyomszámítást végez, ásott és fúrt kutak nitrit-, nitrát-, pH- és vezetőképesség-értékeit méri. A frissen vett vízmintákat félliteres tiszta, hűvös helyen tartott ásványvizes palackban várják, és kérik, hogy csapvizet, ásványvizet, medencevizet ne hozzanak az érdeklődők.

Részletes program:

10.00 A főzőverseny kezdete

10.00–13.00 Unyi József muzsikál

10.00–14.00 A Honvéd Szondi György SE íjász- és viseletbemutatója

14.00–14.45 Örökzöld slágerek – Váradi Eszter Sára és Keller János műsora

Egész nap: fajátékok, játszótér, ügyességi verseny és kézműves foglalkoztatók a kertben, déltől borsófagyi-kóstoló

A Borsókóstolóra már lehet jelentkezni az ötletgazda-szervezőnél, Szöllősi Istvánnénál a +3620/321-8998-as telefonszámon vagy a selyembokor@gmail.com e-mail címen.

A jelentkezési határidő: 2021. június 23., szerda

Az esemény támogatója a Fevita Hungary Zrt.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a művelődési intézményeket kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, 18. életévét be nem töltött személy látogathatja!