Európai Mobilitási Hét

2021. szeptember 3.   SZKKK  

Mikor:
2021. szeptember 22., szerda, 10:00 – 2021. szeptember 26., vasárnap, 18:00
2021-09-22T10:00:00+02:00
2021-09-26T18:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes

Sokféle érdekes programmal várják az érdeklődőket az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári eseményei szeptember 22–26. között: idén is megrendezik a Legmobilisabb osztály vetélkedőt, a nagyobbakat bringás uzsonna várja, lesz Tanbringázás és Critical Mass a kerékpárosklubbal, a hét végén bemutatkozik a Zöld busz projekt a Sóstón, és – immár harmadik alkalommal – megrendezik a Menő jövő – Elektromos járművek napját is.

Kismotoros-futóbiciklis felvonulás – felhívás »

Legmobilisabb osztály vetélkedő – felhívás »

Menő jövő 2021 rajzpályázat – felhívás »

Elektromos roller nyereményjáték – felhívás »


EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT – SZÉKESFEHÉRVÁR

2021. szeptember 22–26.

 

Elektromos roller nyereményjáték szeptember 16–26. között

A többfordulós játék első négy feladata online jelenik meg. A fődíj, az elektromos roller megnyerésére csak annak van esélye, aki a játék valamennyi fordulójának feladatait sikerrel megoldja. Az utolsó fordulóban személyes jelenlétre van szükség.

Az egyes fordulók időpontja és a teljesítendő feladat tartalma:

– 2021. szeptember 16., csütörtök: Online kvíz kitöltése elektromos járművek témájában a www.fehervariprogram.hu/e-roller oldalon.

– 2021. szeptember 17., péntek: A www.fehervariprogram.hu/e-roller oldalon közzétett, az elektromos járművek témájával kapcsolatos ismeretterjesztő cikk elolvasása, megismerése.

– 2021. szeptember 21., kedd: A Menő jövő – Elektromos járművek napja rendezvénnyel kapcsolatos kérdés megválaszolása a menojovo2021jatek@gmail.com címre küldött levélben.

– 2021. szeptember 22., szerda: A www.fehervariprogram.hu/e-roller oldalra feltöltött, elektromos közlekedéssel kapcsolatos feladat megoldása, amelyről fotót kell küldeni a menojovo2021jatek@gmail.com címre.

– 2021. szeptember 26., vasárnap: A Menő Jövő – Elektromos járművek napján rendezett 15.00 órakor kezdődő előadáson, majd a 16.15 órakor kezdődő Quizizz játékon való részvétel. A Quizizz játék kérdéseire az előző fordulók feladványaira, az aznap hallott előadásra és Kresz-ismeretekre alapul. A fődíjat az nyeri el, aki a legmagasabb pontszámot éri el. (A játék helyszíne a Romkert melletti körforgalom közelében felállított előadósátor.)


Szeptember 22., szerda

15.00 Bringás uzsonna – A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete az Alba Plaza előtt, a Palotai kapu téren szervezi a programot, amelyen néhány finom falattal, frissítővel várják a bicikliseket.


Szeptember 23., csütörtök

11.00 Legmobilisabb osztály – öt állomásból álló játékos vetélkedő általános iskolásoknak a Németh László Általános Iskola előtt. A verseny feladatait időre kell teljesíteni, a győztes osztály elnyeri a Legmobilisabb osztály 2021 kitüntető címet, egy finom tortát a Damniczki cukrászda felajánlásából, és az osztály tagjai részt vehetnek egy VIP vetítésen a Barátság moziban.

A programon jelen lesznek a Gaja Környezetvédelmi Egyesület tagjai, akik az újrahasznosítás témakörében foglalkoztatják az érdeklődőket. A gyerekek KRESZ-játékokkal játszhatnak, de kipróbálhatják a kergebringákat is.

17.00 Tanbringázás (Gyülekező: 16.30-tól a Hotel Magyar Király előtt)

A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezetének tapasztalt tagjai segítenek megismerkedni a különböző forgalmi szituációkkal. Az ingyenes program során elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, hogy ezután már magabiztosan és biztonságosan tekerhessenek az autók között is. Gyülekező 16.30 órától a Hotel Magyar Király előtt. A szervezők kérik, hogy a résztvevők lámpával felszerelt kerékpárral és lehetőleg feltűnő színű ruhában érkezzenek a mintegy kétórás programra.


Szeptember 25., szombat

10.00–19.00 Tisztán látszik! – Jövőtudatos fesztivál a Sóstón

A Zöld Busz Program köré épülő eseményen a környezettudatosság és környezetvédelem minden szeglete helyet kap, különös tekintettel az e-megoldásokra. A kétnapos, szombaton és vasárnap zajló programban a természeti élményt innovációs megoldásokkal és hagyományos családi programokkal ötvözik. A gyerekeket öko-játékokkal, kresz-parkkal, meseösvénnyel, ökotúrával és ökolábnyom teszttel várják, lesz elektromos jármű-bemutató, amelyeket ki is lehet próbálni. Az ingyenes rendezvényre a belvárosból körjáratban induló e-busszal tudnak kijutni az érdeklődők.

15.00 „A legzöldebb busz” – Nagyvárosi biciklis felvonulás a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete szervezésében (Gyülekező 14.30 órától a Petőfi parknál)

Indulás a Petőfi parktól, felvonulás végpontja a Sóstó. Az útvonal (kb. 7 km): Petőfi park, Petőfi-szobor – Piac tér – Palotai út – Schwäbisch G. utca – Mátyás király krt. – Várkörút – Rákóczi utca – Királysor – Budai út – Lövölde utca (alternatív szakasz: Zrínyi u. – Erzsébet u., ha nem készül el a Budai út) – Horvát I. utca – Széchenyi utca – Szárcsa utca – Sóstó köz – MOL Aréna Sóstó vendégparkoló


Szeptember 26., vasárnap

10.00–18.00 Menő jövő – Elektromos járművek napja (Rákóczi utca – Várkörút)

Autók, mopedek, robogók, rollerek és más elektromos eszközök mutatkoznak be a rendezvényen. A Jövő Mobilitása Szövetség tagjai közül 18  kiállító lesz jelen a rendezvényen, az autós cégek a következő modellekkel érkeznek az eseményre:  Porsche Hungaria – Volkswagen ID.3, ŠKODA ENYAQ, Volkswagen ID.4, Audi e-tron; Hyundai – Hyundai Ioniq, Hyundai Kona; KIA – Kia eSoul, Kia eNiro; NISSAN – Nissan Leaf; Pappas Auto – Mercedes EQA; E-ON – Nissan Leaf e-flotta autó. Az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők a  Rákóczi utca és Várkörút találkozásánál lévő körforgalomnál találják a tesztautókat, a próbavezetésre a kiállító cégek képviselőinél kell jelentkezni. A MÁV egy mozdonyszimulátorral vesz részt az eseményen. Bemutatkoznak a Városgondnokság járművei is: egy roller, a temetői kisbusz, egy golfautó és egy billenő platós autó érkezik a helyszínre.

A gyerekeket a Prohászka ligetben várja egész napos szórakoztató program: közlekedési és KRESZ-játékok, kergebringa, fajátékok, mobil akadálypálya. A ligetben egy különleges kiállításon mutatják be a gyermekrajzpályázatra beküldött alkotások legjobbjait.

10.30–12.00 Székesfehérvár közlekedése: jelen és jövő – adottságok és lehetőségek. A beszélgetés résztvevői: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke, Laskay Lóránt, a MÁV-START Zrt. értékesítési igazgatója és Pásztor László, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezetének titkára

14.00–15.00 Közlekedési szabályok változása – elektromos kétkerekű járművek (roller, kerékpár stb.) tárolása/parkolása. Íratlan és írott szabályok  – a beszélgetés résztvevői: Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke, Májer László rendőr őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály kiemelt főelőadója és Kárpáti András, a Park&Roll alapítója. Moderátor: Gruber Nóra, az SZKKK munkatársa

15.00–16.00 Elektromos autózás és töltés. Gyakorlati tapasztalatok és technológiai kérdések – a beszélgetés résztvevői: Sváb Katalin, az E.ON Hungária e-mobilitás szakterület vezetője, Benedekffy Gábor, a Hyundai E-mobilitás projekt területi vezetője, Simon Zoltán az Elektromotive Kft., Papp László a Porsche Hungária Kft. és Bródi Sándor, KIA Magyarország képviseletében. Moderátor: Pataki Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség főtitkára

16.15 Quizizz játék – a nyereményjáték utolsó fordulója. A játék után a helyszínen eredményhirdetés és díjátadó, a nyeremény az Esegway World Kft. és az Innoplace Kft. közös felajánlása, egy elektromos roller.

17.00 Az óvodásoknak és általános iskolásoknak hirdetett rajzpályázat eredményhirdetése az előadósátorban. A legjobb alkotásokat a Prohászka ligetben rendezett kiállításon lehet megtekinteni.
 

10.00–18.00 Tisztán látszik! – Jövőtudatos fesztivál a Sóstón

A Zöld Busz Program köré épülő eseményen, a környezettudatosságnak és környezetvédelemnek minden szeglete helyet kap, különös tekintettel az e-megoldásokra. A kétnapos, szombaton és vasárnap zajló programban a természeti élményt innovációs megoldásokkal és hagyományos családi programokkal ötvözik. A gyerekeket öko-játékokkal, kresz-parkkal, meseösvénnyel, ökotúrával és ökolábnyom teszttel várják, lesz elektromos jármű-bemutató, amelyeket ki is lehet próbálni. Az ingyenes rendezvényre a belvárosból körjáratban induló e-busszal tudnak kijutni az érdeklődők.