JövőKÉPP – Tesényi Dóra divattervező kiállítása

2022. augusztus 29.   SZKKK  

Mikor:
2022. szeptember 9., péntek, 19:00 – 2022. október 14., péntek, 20:00
2022-09-09T19:00:00+02:00
2022-10-14T20:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Szili Zsuzsanna
+3670/669-9008

Esővíz felhasználásával, kézzel festett extravagáns stílusú ruhák, amelyekkel a tervező a környezettudatosság fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet – a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ egy különleges kiállítással indítja az őszt. A fehérvári Tesényi Dóra divattervező JövőKÉPP című tárlatának megnyitójára szeptember 9-én, pénteken 19 órára várják az érdeklődőket a Fürdő soron.

A fiatal tervező a diplomája megszerzése óta eltelt tíz évet egy olyan fenntartható ruhamárka építésének szentelte, amelynek korlátozott számban megjelenő, egyedi darabokból álló kollekciói – hulladékmentes termelésben – a természet adta anyagok felhasználásával születnek. A hagyományos kötőgépen, újrahasznosított fonalból készült saját kelmék mellett a ruhákhoz kizárólag organikus anyagokat használnak, amelyeket kézzel festenek meg, növények, rozsda és esővíz segítségével.

„A DORAWYN-nel az volt a célom, hogy felhívjam az emberek figyelmét a környezettudatosság fontosságára, még mielőtt túl késő lenne” – vallja a divattervező, aki a lázadó, „eco-punk” stílusban megálmodott kollekciókat egy posztapokaliptikus világba helyezve mutatja be, ezzel egy saját univerzumot teremtve. „Képzelj el egy világot, ahol minden ember a túlélésért küzd. A Föld annyira lakhatatlanná vált, hogy a tehetősebbek egy mesterséges bioszférát alakítottak ki egy távoli naprendszer bolygóján, az SR-47-en. Borzasztóan hangzik, igaz? Az újrakezdők azt látják, hogy csak akkor van jövőjük, ha harmóniában élnek a természettel. Mindegyik kollekció ezt a hipotetikus jövőképet hordozza magában, abban a reményben, hogy az üzenet időben eljut hozzánk, hogy együtt meg tudjuk valósítani a változást.”

A jövőKÉPP egyfajta hidat képez a múlt, a jelen és a jövő közt – mondja a kiállításról a tervező, fő elemei a saját kötésű, teljesen lebomló pamuttextilek, a természetes anyagokkal festett ruhák, a jövőbe mutató szabászati megoldások és a posztapokaliptikus vizuális világ.

A kiállítás megnyitója szeptember 9-én, pénteken 19 órakor lesz az SZKKK Fürdő sori épületében. Az eseményen közreműködik Kárász András Péter (cselló), Ádám Péter (elektronikus zene) és Őrszigety Anna (kortárs tánc). A tárlat 2022. október 14-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig 8–20 óra között.