Változás! – Királyok a Belvárosban

2023. július 29.   SZKKK  

Mikor:
2023. augusztus 5., szombat @ 17:00 – 18:30 Europe/Budapest Időzóna
2023-08-05T17:00:00+02:00
2023-08-05T18:30:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Fő utca
Városház tér
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Sábián Anna
+3670/514-6155

Változás! A várható kedvezőtlen időjárás miatt a mai Királyok a Belvárosban rendezvényből a felvonulás elmarad: ha az időjárás lehetővé teszi, a rendezvényt a Vörösmarty Színház és a Mercure Székesfehérvár Magyar Király előtti területen tartjuk meg. Ide várjuk az óriásbábok, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Sub Rosa régizenei együttes rajongóit 17 órára.

A Királyok a Belvárosban programsorozat utolsó eseményén, augusztus 5-én, szombaton 17 órától a királyi fenségek – IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András király – szokásosan régizenészek és hagyományőrző csapatok kíséretében vonulnak végig a Fő utcán. A program este hatkor a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál a Baruts Bence Handpan Project kiskoncertjével zárul.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagyon népszerű, a szombati programokon minden alkalommal népes közönség gyűlik össze, hogy találkozzon a királyi óriásbáb-család tagjaival. A Székesfehérvári Királyi Napok nyitánya előtt egy héttel, augusztus 5-én, szombaton 17 órától IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András király  „fogadja” az alattvalókat a belvárosban.

Az óriásbábok felvonulását ezúttal is hagyományőrzők, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tagjai kísérik a Fő utcán, akik bemutatót is tartanak az Országalmánál. Az egyesület több mint 15 éve színesíti a fehérvári és az ország más városaiban rendezett történelmi programokat. Harcászati bemutatóikkal az Árpád-ház korát, illetve újabban Mátyás korát idézik meg, korhű fegyvereik, vértjeik segítségével hívják időutazásra nézőket, akik a látvány mellett minden alkalommal pontos történelmi ismeretekkel is gazdagodhatnak.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. Az együttes középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi, európai hangszeres zenét játszik. A többszáz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, a korszakot idéző kosztümben szólaltatják meg, főleg történelmi tematikájú rendezvények alkalmával. Hangszeres műsorukat leginkább vásári hangulatba illő „középkori térzeneként” jellemzik az együttes tagjai.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Baruts Bence Handpan Project kiskoncertjét élvezheti a hallgatóság. A baráti társaságból, négy képzett zenészből alakult együttes előadását a handpan és a fuvola találkozása a ritmusszekcióval – vagyis a baszszusgitárral és a dobbal – teszi egyedivé. Repertoárjukban főként saját szerzemények és zenei feldolgozások szerepelnek. A zenekar tagjai: Baruts Bence (handpan), Tóth Mátyás Kristóf (basszusgitár), Sütő Balázs (fuvola), Müller Tamás (dob).