KMF – Május 15., vasárnap

2022. május 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. május 15., vasárnap @ 16:00 – 20:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-05-15T16:00:00+02:00
2022-05-15T20:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes

Május 15., vasárnap

16.00  A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitója (Sétány)

16.00–20.00  Design liget (Sétány)

Az épület előtti sétányon dizájnvásárban nézelődhetnek a fesztivál látogatói a hétvégéken. A fehérvári Szabó Anikó, valamint Módra Bettina és Bokányi Nóra textilekkel, Pap Heni és Nemeskéri Júlia táskákkal érkezik, Krutilla Eszter és Tóth Ágnes meghívókat, textilképeket és táskákat, Német Orsi és Tárnok Orsi ékszereket, Botos Balázs, Kovács Máté és Zagiba Mátyás kerámiákat, Kamilla Hu-Yang grafikákat hoz a fesztiválra, Selmeczi Géza szita- és filmnyomással foglalkozik. Rajtuk kívül a TOMTOM Leather termékei is láthatók lesznek, valamint cserepes virágot és epret is lehet majd vásárolni.

16.00–20.00  Street food (Sétány)

A látni- és hallgatnivalók mellett ízletes finomságokkal is várja a közönséget a fesztivál a programok idején: a Már vártalak étel- és italkínálatából válogathatnak az érkezők, akik a 2021-es év Konyhafőnökének, Bóza Rolandnak street food szenzációját, a Bag-Dogot is megkóstolhatják.

16.30–17.00  Slow fashion 4.0 – Szerencsés Gabo divattervező kiállításának megnyitója, a kiállítás június 18-ig látogatható (Kiállítóterem)

Szerencsés Gabo a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterei és barcelonai tanárok segítségével mélyítette el a szakmai tudását. Főként női kollekciókkal jelentkezik, de egyedi felkéréseknek eleget téve folyamatosan tervez férfiak számára is. Kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozik, előszeretettel használ finoman kidolgozott bőrt. A ruhák szabásvonala rafinált, mégis időtálló, tervezőjük különös hangsúlyt fektet a variálhatóságra, a hordhatóságra és az izgalmas részletmegoldásokra. A Gabo Szerencsés azokhoz a nőkhöz szól, akik a hétköznapokon is szeretnek elegánsak lenni, szívesen hangsúlyozzák nőiségüket, s szívesen kerülik a sematikus megoldásokat. A tervező szerint a nőiességről alkotott kép nem határolható be egyetlen stílusba, állandó változás és kísérletezés jellemezi, így a márka kínálatában kapszulakollekciók és basic darabok egyaránt szerepelnek.

17.00–17.30  Kortárs Művészeti Vásár megnyitója, a vásár május 21-ig várja a közönséget (Kis kiállítóterem)

A fesztivál egyik érdekessége a vásár, amely fiatal képzőművészeknek teremt bemutatkozási lehetőséget. Az alkotásokat a közönség meg is vásárolhatja.

17.30–18.00  Tánc a tóparton: Sirtaki Görög Néptánccsoport

A Sirtaki Görög Néptánccsoport öt éve táncol együtt. Egy iskolai tanár-szülő bálra megtanult koreográfia volt az első, amit megtanultak, és a jó közösség, a görög zene és a táncok szeretete azóta is összetartja őket. A 10–14 tagú csoport péntekenként a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban próbál. Több görög régió táncait táncolják, fellépéseiken az ipiroszi régió viseletében láthatja őket a közönség. A vasárnapi fellépésre több koreográfiával készülnek, de szívesen táncba hívnák a közönséget is. 

18.00  Alba Regia Ütőegyüttes koncertje (Színpad, esőhelyszín: aula)

A tavaly alakult Alba Regia Ütőegyüttes egy izgalmas utazásra várja az érdeklődőket, amelyen az ütőhangszerek és ritmusok segítségével ismerhetik meg a különböző kultúrák zenéit. A zenészek azt ígérik, olykor nemcsak ülni és hallgatni kell az előadást, de számítanak a közönség közreműködésére is. Az együttes tagjai: Burcsik Dávid, Keresztes Magor Szabolcs, Kolics Máté, Szalai Tamás.
A koncert műsora:
Steve Reich: Music for pieces of wood
Balázs Oszkár: Ütőhangszeres triók
Kevin Tuck: Summon the Spirits
Ed Argenziano: Stinkin Garbage
Gérard Berlioz: Mosgrad Express

19.00  Random Trip koncert (Színpad, esőhelyszín: aula)

A Random Trip hazánk legszínesebb könnyűzenei közössége: a legkülönbözőbb műfajokból érkező előadók lépnek fel sokszor meglepő összeállításokban. Az előadások közös improvizációkon alapulnak, mégis könnyen befogadhatóak. A projekt nem egészen egy év alatt jutott el az egykori Instant száz fős pincéjéből a Várkert Bazár, a MÜPA és a Budapest Park nagyszínpadáig. A Random Trip Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, jazzfesztiválokon, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég, a fellépők sorát rendszeresen színesítik nemzetközi sztármuzsikusok. A koncertsorozat vezéregyénisége Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee, a Vinyl Warriorz lemezlovasa, akik körül minden alkalommal változó összetételű társaság zenél. A Random Trip zenei műfajok és zenészkorosztályok között is összekötő kapocsként működik. Műsoruk szinte valamennyi létező könnyűzenei műfajt szintetizálja. A fesztiválon fellépő csapat tagjai:  Péterffy Lili (Lelle) – ének, Vavra Bence – ének, MC Zeek (Brains) – ének, Ocsovay Damján (Mörk) – billentyű, Heilig Tomi (Punnany Massif) – basszusgitár, DJ Q-Cee – lemezjátszó, beatbox, Delov Jávor – dob.

Sötétedéstől: a Méhkas Dia Project fényfestése az SZKKK épületén a Fény és árnyék jegyében


Fény és árnyék – Kortárs Liget a Csónakázó-tó partján

A Székesfehérvári Művészek Társaságának közös kiállítása

Fej (Az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

Közös kiállítással készül a 21. Kortárs Művészeti Fesztiválra a Székesfehérvári Művészek Társasága. A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Kortárs Ligetben járóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fejet formáz, amely 20, sziluettként körbevágott 1,2 centi vastag lemezből áll, ezeket menetes formák fogják össze. Sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki, amely így életre kelti az üres felületet. A művek az alkotók saját eszköztárának felhasználásával jönnek létre, így hagyományos olajfestmények vagy grafikák is megjelenhetnek a vetítésben. A vetítés időtartama mintegy két óra.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A projekt a 2018-ban létrejött Szabadtér Pavilon Galéria installációt fejleszti tovább, újabb elemekkel bővítve azt. A pavilon egyik ihletője a fény, amelyre felépítésének szerkezete, térelválasztó ponyvái utalnak. A szabadtéri kiállító térben elhelyezett alkotások egy nappali fényben és – a megvilágításnak köszönhetően – éjszakai sötétben is vonzó, üldögélésre és beszélgetésre is alkalmas helyszínt kínálnak az arra járónak. A projekt a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak a Pelikán Galériában látható Fény-árnyék című kiállításához kapcsolódik. A pavilon tervezője Mosberger Róbert.

Csendéletfestés (Revák Katalin, Szabó Anikó, a Tóparti gimnázium diákjai és a park látogatói)

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak és a park látogatóinak közreműködésével megvalósuló projekt. Revák Katalin keramikus és Szabó Anikó textilművész négy csendéletet tervezett a Kortárs Ligetbe. A csendéletet gipsztárgyakból állítják össze, a posztamensekre helyezett fehér gipszöntvények adják az alkotáshoz szükséges „papírfelületet”. A tópartisok segítségével, adott időpontban, a ligetbe látogatók színesre festhetik a csendéletet akril festékkel. Az akció során befogadó és alkotó között elmosódik a határvonal, közös diskurzust teremt a festés a művészeti tanulók, a művészek és a látogatók között.

Vízi installáció (Arany Gold Zoltán)

Szarvasbogár (Burián Norbert)

Burián Norbert installációja egy hím szarvasbogarat ábrázol a felszállás pillanatában. A bogár testébe telepített ledvilágítás sötétben is látványos megjelenést kölcsönöz az alkotásnak.


 

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeire a Jam-Bory-Vár kivételével a belépés ingyenes.  A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A szabadtéri programok közül azok, amelyeknél nincs jelezve esőhelyszín, kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A fesztivál teljes programja  »

www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival

www.tiktok.com/@fehervariprogram

www.instagram.com/fehervariprogram

www.fehervariprogram.hu